| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-05-07, 03:52

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 9 10 11 12 13 ... 65 66 »
До Дня захисників і захисниць України, до 80-річчя створення Української Повстанської Армії студенти ХГПА, які проходять музейну практику в МІМХ, підготували есе, присвячені діяльності ОУН та збройній боротьбі УПА на теренах краю під час та після Другої світової війни. Результатами своїх досліджень поділилися під час наукового диспуту-звіту, який відбувся в музеї напередодні 14 жовтня 2022 року. Пропонуємо вашій увазі допис-есе практикантки Надії Години, в якому йдеться про Василя Бея "Уласа" - провідника крайового проводу ОУН "Поділля".



До Дня захисників і захисниць України, до 80-річчя створення Української Повстанської Армії студенти-історики ХГПА, які нині також є практикантами МІМХ, підготували есе, присвячені діяльності ОУН та збройній боротьбі УПА на теренах краю під час та після Другої світової війни. Результатами своїх досліджень поділилися під час наукового диспуту-звіту, який відбувся в музеї напередодні 14 жовтня 2022 року. Пропонуємо вашій увазі публікації з серії студентських дописів. В одному з них йдеться про Юхима Кошельника "Вернигору" - члена Проскурівського окружного проводу ОУН.



На базі музею історії міста Хмельницького нині проходять навчальну практику студенти-другокурсники Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Майбутні історики долучилися до просвітницької праці, яку проводить музей, та вчилися організації та проведенню масового заходу з нагоди 80-річчя створення УПА.



У війні, в якій Україна нині відстоює свою державність, суб’єктність та ідентичність, такі речі, як історія, пам’ять і розуміння минулого, стали ключовим фактором. Історичні наративи або тлумачення продовжують відігравати значну роль, доки війна триває, та матимуть не менше значення для розбудови міцної держави і консолідованого довкола державницької ідеї суспільства після української перемоги. В цьому контексті важливою ознакою національного консенсусу і злагодженого розуміння державницької ідеології є наявність спільних, важливих для кожного громадянина свят - символів громадянської єдності українського суспільства. Одним з найвагоміших таких свят став День захисників і захисниць України.



Україна на державному рівні почала відзначати День захисника саме 14 жовтня у 2014 році.

СПРАВЖНЮ ІСТОРІЮ МІСТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО НАПИШУТЬ ЗАВДЯКИ АРХЕОЛОГІЧНИМ ЗНАХІДКАМ ТА АРХІВНИМ ДЖЕРЕЛАМ. Саме ця думка дослідника, лауреата міських, обласних, всеукраїнських краєзнавчих премій Володимира Захар`єва із Ватралів стала лейтмотивом святкової презентації виставки археологічних артефактів і світлин «Плоскирів-Проскурів у XVIII-XIX століттях», приуроченої до Дня міста Хмельницького, яке цьогоріч відзначає 591-шу річницю з часу першої писемної згадки.



29 серпня Україна вшановує пам'ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій російсько-української війни — Іловайську трагедію.



24 серпня 2022 року на вулиці Проскурівський експонувалася стріт-виставка "ПОДІЇ, ЩО СФОРМУВАЛИ І ЗМІЦНИЛИ НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ", розроблена науковим колективом музею історії міста Хмельницького до Дня Незалежності України.


23 СЕРПНЯ – ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ.


Офіційно синьо-жовтий стяг як державний символ України затвердили з відновленням Української державності в кінці ХХ століття - 28 січня 1992 року. У серпні 2004 року Президент підписав Указ про встановлення Дня державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня.

Звільнення Проскурова від більшовиків – перша спільна бойова операція ДА УНР та Галицької Армії 29 липня 1919 року відбулася успішно. Генерал Микола Капустянський наголошував на «великому моральному значенні цієї братерської співпраці».



НА КИЇВ – ЧЕРЕЗ ПРОСКУРІВ: ЯК ОБИДВІ УКРАЇНСЬКІ АРМІЇ ПОДІЛЛЯ ВІД БІЛЬШОВИКІВ ВИЗВОЛЯЛИ. 29 ЛИПНЯ 1919 РОКУ ОБ`ЄДНАНІ СИЛИ НАДДНІПРЯНСЬКОЇ ТА НАДДНІСТРЯНСЬКОЇ УКРАЇНСЬКИХ АРМІЙ ЗВІЛЬНИЛИ ВІД БІЛЬШОВИКІВ ПРОСКУРІВ.





Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024