| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2024-04-24, 07:56

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Вересень » 13 » 29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України
10:25
29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України
29 СЕРПНЯ УКРАЇНА ВШАНОВУЄ ПАМ’ЯТЬ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ, ЯКІ ЗАГИНУЛИ В БОРОТЬБІ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, СУВЕРЕНІТЕТ І ТЕРИТОРІАЛЬНУ ЦІЛІСНІСТЬ УКРАЇНИ.
Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій російсько-української війни — Іловайську трагедію.


Серпень 2014-го. Українське військо затято просувається до українсько-російського кордону, звільнивши від сепаратистів 70 відсотків території Донеччини й Луганщини. У 20-х числах підрозділи ЗС України, Національної гвардії, МВС, добробати вже контролюють дві третини Іловайська — великого залізничного вузла, звідкіля рукою сягнути до Донецька й через який росія поставляє бойовикам зброю. На думку військових експертів, взяття міста пришвидшило б визволення від сепаратистів усієї Донеччини.



Рашисти розуміють: ще тиждень-другий, і українці вийдуть до державного кордону. Тоді кремль відправляє в Україну кілька батальйонно-тактичних груп регулярної російської армії.
У ніч із 23 на 24 серпня 2014 року відбулось наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України й подальше вчинення ними воєнних злочинів.
На той момент збройні сили рашистського агресора на території України вже складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів і 5 протитанкових ракетних комплексів. Відповідно до встановлених розслідуванням даних, критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайська з підрозділами збройних сил росії та представників незаконних збройних формувань, контрольованих росією, становило: особовий склад — 1 до 18; танки — 1 до 11; бронетехніка — 1 до 16; артилерія — 1 до 15; „Гради" — 1 до 24».



Станом на 25 серпня 2014 року російські регулярні війська, сепаратистські та іноземні добровольчі терористичні формування здійснили стратегічне оточення українських військ, які перебували в цьому районі (батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б").
Генерал армії України Віктор Муженко, який на той час очолював Генеральний штаб ЗС України, згодом згадував: «26-го числа ми отримали чітке розуміння того, що проти нас воюють регулярні підрозділи російської федерації. Тоді в полон потрапили 10 російських десантників. До цього були різні припущення, ніхто не міг доповісти, чи це регулярні підрозділи, чи підрозділи терористичних угруповань. Тільки 26-го числа ми отримали підтвердження. Хоча були окремі факти й підозри, що ще в середині серпня деякі російські підрозділи вже перебували на території України».
Українське командування розраховувало деблокувати оточені війська за допомогою наявних і досить численних резервів. Але частини, призначені для деблокування, складалися переважно з нещодавно мобілізованих людей, які не мали уявлення про бойові умови, в які потраплять, і були психологічно не готові до них.
Президент РФ Володимир Путін 27 серпня 2014 року пообіцяв відкрити для українських підрозділів гуманітарний ("зелений") коридор, яким би вони могли вийти з оточення. Насправді путінський "зелений коридор" став для українських військових дорогою смерті.
Розслідуванням Іловайської трагедії встановлено: «Упродовж 26-28 серпня 2014 року лише між керівником АТО В. Муженком і заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським відбулося 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення у не бойовому порядку за узгодженими маршрутами».
Проте 29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу Збройних Сил РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, котрі рухалися так званим «зеленим коридором».
Саме цього дня, 29 серпня 2014 року, під час так званого «забезпечення» «зеленого коридору» в районі Іловайська кремлівські війська поливали вогнем не лише українських військовослужбовців і добровольців, а також обстріляли автомобіль із символом «Червоного Хреста». Такі дії збройних сил російської федерації є воєнним злочином, адже віроломне вбивство в умовах збройного конфлікту порушує статтю 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, що забороняє «вбивати, завдавати поранення або брати в полон противника, вдаючись до віроломства».



За весь час боїв під Іловайськом українська армія зазнала болючих втрат: рашистами вчинено віроломне вбивство 366 українських воїнів (з них 220 – військовослужбовці ЗСУ), 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили у полон, 42 вважаються зниклими безвісти. Збройні Сили України зазнали втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 мільйонів гривень.
Водночас саме 29 серпня 2014 року в ході Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з рашистського оточення, де проявився масовий героїзм українських добровольців та військових.
Бої під Іловайськом стали одним з переломних моментів війни на сході України: Збройні Сили України втратили ініціативу на Донбасі та перейшли від атаки до оборони. Скориставшись поразкою українських військ під Іловайськом, російські підрозділи просунулися на захід і захопили Тельманівський і Новоазовський райони до Маріуполя. Важкі втрати спонукали українське керівництво до укладення 5 вересня 2014-го Мінських угод щодо тимчасового припинення вогню і початку політичного врегулювання.
Нині минають восьмі роковини з часу Іловайської трагедії.
Насправді щодня й щогодини ми усвідомлюємо, яку ціну заплатив і продовжує платити наш народ за свою свободу. Вічна слава Героям, полеглим за Україну! Божого захисту нашим залізним захисникам, які титанічними зусиллями продовжують стримувати навалу хижої орди. Слава Україні! Смерть ворогам!
Переглядів: 208 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024