| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 07:51

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 65 66 »

"УКРАЇНСЬКА СОБОРНІСТЬ І ВІЙНА ІДЕНТИЧНОСТЕЙ" - під такою назвою в музеї історії міста Хмельницького відбулась авторська лекція директора музею Галини Барабаш для старшокласників Хмельницького колегіуму № 16 імені В.Козубняка з нагоди відзначення 104-ї річниці проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР.




22 січня 1919 року увійшло в історію суверенної України як свято єдності, неподільності українських земель, духовного єднання, втілення споконвічного прагнення української нації створити сильну соборну державу, котра б стояла на варті інтересів кожного українця і гарантувала гідне майбутнє і безперервність буття наступним поколінням.



Нині історикам відомі чотири назви, котрі змінив наш обласний центр впродовж своєї історії: село Плоскирівці, містечко Плоскирів, місто Проскурів, місто Хмельницький.



В експозиції музею історії міста Хмельницького на одному зі стендів можна побачити один з номерів колись популярної місцевої газети - "Подільських губернських відомостей". Цікаво, що 175 років тому, в січні 1838 року саме побачив світ її перший номер. Про це друковане періодичне видання читайте в нашому дописі.


6 січня 2023 року виповнюється 125 років від дня народження одного з найкращих українських поетів-ліриків Володимира Сосюри. Майстер загадкової простоти і ясної глибини почувань, поет ніжний і тривожний, він пройшов через кілька історичних та культурних епох у житті України: від УНР до хрущовської «відлиги».



2 січня 2023 року минає 140 років від дня народження Всеволода Петріва – славетного воєначальника часів Української революції 1917-1921 років, українського військового і громадського діяча, командира Кінно-гайдамацького полку імені Костя Гордієнка, учасника оборони Києва від більшовицьких банд Муравйова, учасника переможного Кримського походу Армії УНР під проводом полковника Петра Болбочана, автора споминів і праць з військової 
історії, педагога, засновника Житомирської юнацької школи для старшин Армії УНР, військового міністра і генерал-хорунжого Армії УНР.



Рік, що минає, навчив нас більше любити і ще глибше шанувати. Цей рік – великого подвигу та безмірної жертовності всього українського народу. Нехай 2023 рік стане для нас усіх переможним! Світло все одно переможе темряву! З прийдешнім! Все буде Україна!


Новорічні гноми – зворушливі дитячі іграшки та модні цьогоріч інтер’єрні прикраси для дорослих. Давайте разом з музеєм історії міста Хмельницького спробуємо зробити оригінального гнома власноруч з підручних матеріалів.

Ще донедавна символами святкування Нового року були Дід Мороз та Снігуронька. Вважалося, що сивий дід приходить у новорічну ніч і дарує подарунки, а допомагає йому молода дівчина, Снігуронька, його онука. Та в українців є ще Чудотворець Миколай, який тішить малечу смаколиками під подушкою. Чи взаємозамінні ці образи? Дуже часто ми говоримо про те, що Дід Мороз і Снігуронька — це радянські образи. Але наскільки це радянський образ, коли він реально виник? Чи можемо ми цю історичну ретроспективу чітко зафіксувати?




14 грудня 1945 року в Проскурові за «антирадянську пропаганду та агітацію» на 10 років виправно-трудових таборів ГУЛАГу засудили авторку щоденників зі свідченнями про Голодомор в Україні вчительку з Харківщини Олександру Радченко.

Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024