| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2024-04-24, 00:26

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 41 42 43 44 45 ... 65 66 »
Щасливі різдвяні віночки – власноруч виготовляли хмельницькі школярики в музеї історії міста Хмельницького.



Цьогоріч 15 грудня виповнюється  дев`яносто друга річниця від дня народження нашого відомого земляка Володимира Вовкодава - краєзнавця, фольклориста, етнографа, члена Національної спілки журналістів України, засновника  та першого директора  музею народного месника Устима Кармалюка в селі Кармалюкове Жмеринського району Вінницької області. З цього приводу засновано премію імені нашого видатного земляка, в одній з номінацій якої - а саме в галузі краєзнавства - відзначено наукового співробітника музею історії міста Хмельницького Оксану Собко.


Лекцію під такою назвою, присвячену вшануванню 85-х роковин Голодомору-геноциду в Україні, провела директор музею історії міста Хмельницький Галина Барабаш  для курсантів Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.



Працюючи в Державному архіві Хмельницької області в серпні цьогоріч, ми несподівано зустріли за роботою в читальному залі відомого науковця, історика, автора численних  досліджень з історії України різних періодів, професора Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, академіка АН ВШ України Володимира Сергійчука. Виявилося, Володимир Іванович, який, до речі, є членом правління ВГО «Меморіал» імені В. Стуса, під час своєї відпустки вивчає в нашому та інших архівах в Україні  та за кордоном документи періоду Голодомору. Радше, продовжує вивчати. Адже, кожен українець, який себе поважає, мав би познайомитися з книгами Володимира Сергійчука «Як нас морили голодом», «Український хліб на експорт», численними статтями, інтерв`ю, виступами професора.


Звісно ж, українці, яким небайдужа власна історія, уважно стежать за дискусією в медіа, яка вже багато років триває довкола визнання Українського Голодомору 1932-1933 років геноцидом та довкола числа жертв цього геноциду. Незважаючи на щільний графік, науковець погодився поспілкуватися на цю тему.


Україна і світ поминають 85-ті роковини Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років.

Торік Національні заходи до 84-х роковин геноциду українців відбувалися під гаслом «Голодомор – це помста за свободу, помста за революцію». Цьогоріч на сайті Українського Інституту національної пам`яті запропоновані гасла: «Ми пам`ятаємо! Ми – сильні!» – для України, «Україна пам`ятає! Світ визнає!» – для світу.


Вшанування загиблих під час геноциду 1932-1933 років офіційно розпочалися в державі та світі з 1 вересня 2018 року, символічно, за 85 днів до Дня пам`яті жертв Голодомору, який цьогоріч відзначається 24 листопада. На всіх континентах світу люди різних національностей долучаються до Міжнародної акції на спомин жертв Голодомору «Запалімо свічку пам`яті!»



У музеї історії міста Хмельницького відкрилась художня виставка Ніла Хасевича, який по праву вважається художником криївок УПА.



Цьогоріч, 17 листопада, виповнюється 128 років від дня народження відомого подолянина, члена Української Центральної Ради, знаного культурного діяча, просвітянина, надрайонного провідника ОУН-УПА, засновника школи кобзарського мистецтва та товариства пасічників у Західній Україні Костянтина Федоровича Місевича.

В час осінніх канікул прийшовся до смаку дітлашні з села Вільховець Новоушицького району новий туристичний маршрут від музею історії міста Хмельницького. Маршрут із загадковою назвою Мазурленд на всі сто занурив маленьких туристів у казкову атмосферу.




У рамках відзначення 74-ої річниці визволення України від нацистських окупантів музеєм Проскурівського підпілля проведено ряд заходів у культурно-освітніх закладах міста.


Фестиваль української військової звитяги «Лицарський хрест» відбувся 13 жовтня у місті Хмельницькому.



Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024