| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 13:08

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Квітень » 28 » Знайомтесь,«БЕЛЛА» - побутовий дозиметр популярний в середині 1990-х років.
12:06
Знайомтесь,«БЕЛЛА» - побутовий дозиметр популярний в середині 1990-х років.
Продовжуємо розповідати вам про історію музейних експонатів. Знайомтесь,«БЕЛЛА» - побутовий дозиметр популярний в середині 1990-х років. Після чорнобильської трагедії це був такий же неодмінний атрибут для стурбованих своїм здоров'ям громадян, як вирізка з "Подільських Вістей" з розкладом магнітних бурь за склом серванту ( аби не забути, коли має боліти голова). Всі пам'ятають, як дозиметром вимірювали радіацію у привозної полуниці або грибів на ринку, придбаних меблів та побутової техніки.


Дозиметр "БЕЛЛА” - це портативний пристрій кишенькового формату вагою у 250 гр., призначений для оцінки потужності дози гамма- випромінювання, а також для вимірювання потужності польової еквівалентної дози (ПЕД) гамма-випромінювання по цифровому табло . Як датчик використовується один лічильник Гейгера типу СБМ-20. Має звукову та світлову індикацію перевищення ПЕД (переповнення цифрового табло). Джерело живлення: батарея типу «Крона». Випускався п’ятигорським заводом «Імпульс», Жовтоводський приладовим заводом "Електрон", заводом «Тензор» (м Дубна) і за непідтвердженими даними - ВО «Восход» (м Калуга).
. В даний час замість дозиметра «Белла» випускається дозиметр ДБГ-01Н з аналогічними параметрами, що має два діапазони вимірювання .У схожому корпусі червоного кольору випускали прилад ДКС-04, який насправді з «Белою» не мав нічого спільного
Дозиметр "Белла" застосовується для індивідуального оперативного контролю населенням, але результати вимірювань цим приладом не можуть використовуватися для офіційних висновків про радіаційну обстановку.
Батарея розрахована на 200 годин безперервної роботи за умов природнього радіаційного фону.
Переглядів: 661 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024