| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-03-19, 05:41

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
1 2 3 ... 65 66 »
«ЕМАЛЬЄРНА ШЕВЧЕНКІАНА ІВАНА ЮРКОВА» - під такою назвою у березневі пам`ятні Тарасові дні пропонуємо нашим віртуальним відвідувачам виставку, у якій представлено «Кобзарі» Тараса Григоровича Шевченка, оздоблені емаллю.




За добу Незалежності єдиний в Україні емальєр, який працює в техніці перетинчастої гарячої емалі, хмельничанин Іван Юрков декорував унікальним емалевим оздобленням понад 100 "Кобзарів" Тараса Шевченка. У нашій WEB-експозиції сьогодні до Вашої уваги деякі з них.




9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.



Вранці 5 березня 1950 року українська земля вітала прихід весни, а в селі Білогорщі, що поблизу Львова, впав командир армії безсмертних Роман Шухевич. Він відійшов до свого Творця на 43-ому році, віддавши Батьківщині все своє бурхливе, сповнене боротьби, героїчне життя.



Широкомасштабне вторгнення армії російської федерації відбулося рівно два роки тому, 24 лютого 2022 року: О 3:40 розпочався відкритий воєнний напад Росії на Україну. 
Пригадаємо ключові події рашистської агресії.



«Дивлюся їм в очі, а вони усміхнені, цей погляд неможливо забути, мурахи по тілу, вони більше ніж янголи! Вони ЖИВІ!!! ГЕРОЇ!!! ВІЧНО залишаться в наших серцях!!! УКЛІН МАТЕРЯМ І РІДНИМ!!! ДЯКУЮ!!!»
Ці слова-коментар небайдужої громадянки України до галереї портретів активістів Майдану - Героїв Небесної Сотні співзвучні з почуттями мільйонів українців, котрі пам`ятають і вшановують громадянський подвиг, сміливість, жертовність та готовність до боротьби співвітчизників, котрі віддали життя за краще майбутнє Батьківщини.

10 РІЧНИЦЯ ПОДВИГУ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ
ЗАЛИШАЄМОСЯ ГІДНИМИ СВОЇХ БОРЦІВ!



Цими зимовими днями український календар пам`ятних дат нагадує нам про буремні події десятилітньої давності - масовий громадянський протест, який тривав 94 дні, з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, охопивши широкі верстви українського громадянства, та увійшов до історії України під назвою «Революція Гідності». Його було спричинено різкою зміною зовнішньополітичного курсу та вектора розвитку держави, а згодом - антиконституційними діями влади. Протестні виступи ширилися всією країною, а центром подій стали столичний майдан Незалежності та навколишні вулиці: Хрещатик, Михайла Грушевського, Інститутська та інші.
Мирні акції, котрим самі українці дали назву «Євромайдан», розпочалися під євроінтеграційними гаслами, але згодом перетворилися на тривалу кампанію громадянської непокори владному режиму президента Віктора Януковича – проти корупції та порушень прав людини. Дії влади, спрямовані на придушення протестів силовим шляхом, призвели до ескалації конфлікту та людських жертв. Загиблих під час протистоянь у грудні 2013-го – лютому 2014 року активістів назвали Небесною Сотнею.



«Українська ідентичність – головна мішень російської агресії» - під такою назвою 16 лютого пройшла публічна лекція від МІМХ для хмельницьких студентів-медиків.



29 січня – День пам`яті Героїв Крут, які віддали життя, рятуючи Київ від російських загарбників.
Бій за залізничну станцію Крути 29 січня 1918 року – це епізод першої більшовицько-української війни, якому судилося стати символом епохи Українських визвольних змагань.



У фондах музею історії міста Хмельницького – цінне поповнення: нове дослідження Віктора Адамського про те, як Подільське історико-археологічне товариство прислужилося справі української державності.

Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024