| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-27, 01:55

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 44 45 46 47 48 ... 65 66 »
8 та 9 травня в Україні традиційно вшановують День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. З нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні завідувач музею Проскурівського підпілля В. Баранюк взяла участь у проведенні пам’ятного заходу у Хмельницькому навчально-виховному комплексі № 4. 




Друга світова стала важливою віхою в новітній історії. Вона по-новому висвітлила старі проблеми, змінила розстановку сил у світі, замирила, здавалося б, непримиренних ворогів, навчила цінувати мир понад усе. Здавалося б...
Читайте нашу статтю "1945: мир понад усе" з циклу "Уроки Історії" до Дня пам`яті та примирення.


Лекційний тиждень спогадів про чорний біль землі української минув за участю музею Проскурівського підпілля в кількох загальноосвітніх учбових закладах міста Хмельницького. Зокрема, Віта Баранюк, зав. сектором музею Проскурівського підпілля, провела мультимедійні лекції з циклу "Дзвони Чорнобиля" для учнів НВК № 4 та СЗОШ № 22 імені Івана Огієнка. Школярі дізнались про деталі катастрофи на атомній станції в Чорнобилі та її наслідки для України та людства, побачили кадри з кінохроніки, на дотик відчули, яким було захисне спорядження надзвичайників на ті часи.



...То була генеральна репетиція пекла, що ніколи не припинить висіти дамокловим мечем над кожним з представників людства. Над кожним з нас, чуєте?.. Читайте про 26 квітня 32 роки тому та руйнівні наслідки цього дня...


Щорічно 11 квітня у світі відзначають Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме цього дня, у 1945 році, в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя.

Концентраційний табір Дахау в Німеччині був першим нацистським концтабором, який безперервно функціонував із часу встановлення гітлерівського режиму у 1933-му році, і аж до звільнення його американськими солдатами 29-го квітня 1945 року.

Табір Дахау розташовувався недалеко від Мюнхена і складався з тридцяти чотирьох окремих блоків-бараків. У кожному з будинків розташовувалося новітнє обладнання для експериментів над людьми, де працювали дипломовані фахівці.

Лише протягом 1941–1942 років там було проведено близько 500 експериментів над живими людьми. Багато в'язнів Дахау працювали в якості безкоштовної робочої сили на місцевих заводах. За час існування в ньому загинули 41,5 тисячі осіб, тоді як загалом утримувались близько 200 тисяч осіб. 29 квітня 1945 року табір Дахау було звільнено військами США.

В таке страшне місце на довгих три роки довелося потрапити зовсім юному – чотирнадцятирічному проскурівчанину Івану Арсентійовичу Шведу...



Гарна новина для шанувальників військової мініатюри!
Виставку "WW2micro. Друга світова в мініатюрі" відтепер ви можете побачити в музеї Проскурівського підпілля, що на вулиці Шевченка, 3/1.



Тому всіх, хто мав намір, але не встиг побачити військові мініатюри авторства хмельничанина Геннадія Совви, або тих, хто бажає вживу роздивитися їх знову, запрошуємо до філії музею історії міста Хмельницького - музею Проскурівського підпілля.
А на численні прохання хмельничан, враховуючи неабияку популярність цієї виставки, деякі її експонати й надалі доступні для огляду в музеї історії міста, що на Проскурівській, 30.
А ти бачив "WW2micro. Друга світова в мініатюрі"? Ні?!
Тоді в тебе є нагода зібрати пазл вражень від найпопулярнішої виставки року!



Днями мистецька зала музею історії міста Хмельницького, ніби яскравими променями весняного сонця, освітилась позитивною енергетикою та веселковими кольорами пластичних витворів вправних рук понад сотні вихованців Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Керамічні вироби залюбки створюють вони під керівництвом Людмили Тершівської – професійного кераміста, досвідченого і вмілого педагога.


"Небесний Проскурів - таку назву має віртуальна подорож, яку пропонує здійснити музей історії міста Хмельницького", - такими словами розпочинаєтья публікація в одному з березневих номерів обласної газети "Подільські вісті". 



Запрошуємо хмельничан і гостей міста на відкриття художньої виставки «Казковий світ кераміки руками дітей», яке відбудеться 30 березня об 11.30 в мистецькій залі музею історії міста Хмельницького. На виставці експонуватиметься понад 200 робіт вихованців Людмили Тершівської – викладача кераміки та скульптури Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.





71 драматична роль, 13 оперних партій, 21 роль в оперетах...
Як видатна актриса театру, вона на початку ХХ століття була визнана не лише в Україні, а й в усьому світі. У 1981 році, за рішенням ЮНЕСКО, відзначалося 100-річчя від дня її народження. 2015 року в місті Хмельницький з'явилися вулиця і провулок її імені. На сцені виступала з Амвросієм Бучмою, Марією Заньковецькою, Мар`яном Крушельницьким, Лесем Курбасом, у серці якого вона так і залишилась назавжди... кулею. Відома і як камерна співачка: пісні в її виконанні записані на платівки. Що ж пов'язує відому театральну та оперну диву з провінційним Проскуровом? Останні виступи талановитої актриси відбулися саме на проскурівській сцені. Отож, з нагоди Всесвітнього дня театру мова сьогодні про Катерину Рубчакову. 



Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024