| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-27, 01:43

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Березень » 31 » Знайомтесь – ручниця, поважна прабабуся всієї вогнепальної зброї.
10:18
Знайомтесь – ручниця, поважна прабабуся всієї вогнепальної зброї.
А тепер музей історії міста продовжує вас знайомити з найцікавішими експонатами своїх потаємних фондів.
Знайомтесь – ручниця, поважна прабабуся всієї вогнепальної зброї (на фото - в експозиції музею історії міста Хмельницького).



Ручниця – рання дульнозарядна ручна гармата, що з'явилася у другій половині XIV століття. 
Зброя називалася в різних країнах по-різному - пищаль і ручниця у слов’ян, ручна бомбарда (фр. bombarde portative) або ручна кулеврина (фр. coulevrine) у Франції, петріналь ( італ. Petrinale) або петронелла в Італії. Калібр - від 12,5 до 25 мм. 
Маса ручниці досягала 8 кг, максимальна дальність стрільби доходила до 150 м з ручниці насилу потрапляли в людини, що стоїть на відстані в 75 кроків, а влучно стріляти по вершнику могли тільки до 120 кроків. 
Перші зразки ручної вогнепальної зброї були вкрай недосконалі. Вони представляли собою порівняно короткі залізні або бронзові труби, склеплені з окремих смуг або ж викувані з цілого шматка. 
Один кінець труби був закритий наглухо і іноді закінчувався стрижнем, цілком металевим або перехідним ззаду в древко. Труби-стволи без цих стрижнів прикріплялися до ложа, що являло собою грубо оброблені дерев'яні колоди. Заряджання здійснювалося найпримітивнішим способом, надзвичайно тривалим і займав зазвичай кілька хвилин.У канал ствола засипався заряд пороху, а потім туди вводився снаряд - залізна або свинцева сферична куля.



Зброя бралася стрільцем в руки (затискалася для пострілу під пахвою або ж нею впиралися в плече або груди; нерідко упором слугувала земля або спеціальна підпорка) і наводилася в ціль. Після цього запалювався заряд шляхом піднесення вогню (зазвичай тліючого гнота) або розпеченого прута до невеликого отвору в стінці ствола. 
Підпалював заряд частіше за все не сам стрілець, а його помічник. Ручна вогнепальна зброя принципово не відрізнялося від артилерійських знарядь і, по суті, являло собою ту ж гармату, але тільки зменшену настільки, що дозволяло стріляти з рук. Звідси і назва ручниця, що трансформувалася пізніше у всім відому рушницю.
Переглядів: 566 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024