| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 16:53

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Березень » 31 » З історії наймасовіших пандемій в історії людства
10:51
З історії наймасовіших пандемій в історії людства

Все ще панікуєте через коронавірус? А бувало й гірше…
Музей історії міста відкриє вам пізнавальну сторінку наймасовіших пандемій в історії людства.

ЧУМА ЮСТІНІАНА
Це перша зареєстрована в світі пандемія, яка забрала життя 25-50 мільйонів осіб (точна кількість жертв невідома) - близько 13% населення тогочасного світу. Вона почалася в 541 році, імовірно, з Єгипту або Ефіопії, переносниками стали заражені чумною паличкою щури: вони потрапили на торгові судна і розійшлися країнами Середземномор'я.
Пандемія охопила Близький Схід і Європу. На думку істориків, в розпал епідемії в 544 році тільки у Константинополі щодня вмирали до 5000 чоловік, і місто втратило 40% населення. Пандемія названа в честь римського імператора Юстиніана I, який теж заразився чумою, але вижив. На ці роки припав тільки перший пік захворюваності, всього ж період юстиниановой чуми окреслюють періодом в 200 років.
"ЧОРНА СМЕРТЬ"
Цей спалах чуми вважається наймасштабнішим в історії. Пандемія почалася в Східному Китаї в 1320-х роках, поступово охопила Індію, а потім дісталася до Європи. На своєму піку, в 1346-1353 роках, вона знищила від 30 до 60% європейського населення. Всього по світу від неї померли близько 70-100 млн осіб - чверть всього людства. Повторні спалахи тривали аж до XIX століття.
Існують відомості, що чума не оминула і Поділля, налічуючи 18 спалахів, що охоплювали край у період від 1467 по 1812рік. 
Назва «Чорна смерть» походить того, що трупи померлих в епідемії 1346-1351 років швидко чорніли і виглядали «обвугленими», що наводило жах на сучасників.
Поширювали захворювання інфіковані паличкою Yersinia pestis блохи, яких переносили щури, яких мешкало вдосталь на торгових судах. З Китаю дрібних гризунів погнали катаклізми: посуха і голод, навала сарани, а потім дощі і урагани. Медичних способів боротьби з чумою не існувало ще кілька століть. Але саме тоді європейські міста, що потерпали від інфекції, придумали систему карантину: всі кораблі, що прибували до їх берегів з інших країн, 40 днів відстоювалися на відстані від порту, перш ніж почати розвантажувати товари.
ХОЛЕРА.
До XIX століття це захворювання (збудник - Vibrio cholerae), яке призводить до важкої діареї та зневоднення і може вбити людину всього за кілька годин, локалізувалось на півдні Азії. Його поширенню по всьому світу сприяли спека, забруднення вод і масове скупчення людей біля річок. Спочатку вважалася що причиною хвороби були так звані «міазми», але батько сучасної епідеміології, медик на ім’я Джон Сноу першим встановив, що холера може поширюватися через заражену воду.
З 1817 по 1860 рік за світом прокотилися шість пандемій холери: через Японію, Сирію, Саудівську Аравію, Єгипет, Туреччину, Росію і до Європи. До 1830 року холера після російсько-турецької війни пройшлася по Україні. У 1830-31рр епідемія охопила всі повіти Поділля, регулярно повертаючись,
але статистика втрат була невтішною – у ті часи у губернії один лікар припадав на 100 тисяч душ потенційних пацієнтів, один фельдшер – на 16 тисяч чоловік. Саме тому протихолерна боротьба управи зводилась до традиційних полійційно-каральних заходів.
Тільки до 1860 року холера забрала життя близько 40 мільйонів чоловік. Сьома пандемія почалася в 1961 році в Південній Азії і поширилася на Африку і Америку. Хвороба досі спалахує в різних країнах: в Нігерії, Сенегалі, Афганістані, Західній Африці, Іраку, Пакистані, Гаїті.

ЧОРНА ВІСПА. 
Ця гостра інфекційна хвороба знищила, мабуть, найбільшу кількість людей в світі. Спочатку вона була поширена тільки в арабських і азіатських країнах. Епідемія чорної віспи вперше прокотилася Китаєм в IV столітті, в середині VI століття вразила Корею, в 737 році від віспи вимерло 30% населення Японії. Хрестові походи і арабські завоювання принесли хвороба в Європу. Ліків проти віспи не було, і третина хворих гинула: хворі буквально згнивали живцем. а в XV ст. інфекція потрапила у Америку, де спустошила цілі райони і повністю знищила окремі племена. Революцією в боротьбі з віспою виявилося відкриття в 1796 році вакцини. Але і це не зупинило повністю епідемію. Вважається, що навіть в XX столітті від віспи в цілому померло 300-500 млн чоловік. Зараз віспа переможена завдяки вакцинації. Останній випадок зараження зафіксовано в 1977 році.
«ІСПАНКА»
Пандемія іспанського грипу почалася в останні місяці Першої світової війни у 1918-1919 роках. Жертвами грипу, що отримав назву "іспанка" (оскільки Іспанія першою оголосила про спалах хвороби) стали від 50 до 75 мільйонів людей, або 2.6-5.2% населення планети на той момент. Хвороба блискавично поширювалася між країнами з двох причин: через технічний прогрес і масове переміщення військ країн-учасниць війни. Всього перехворіли 400-500 мільйонів людей, тобто до третини жителів планети. Вимирали цілі села від Аляски до Південної Африки, на цвинтарях часто не вистачало місць для поховань жертв убивчої інфекції. 
Вірус H1N1 в основному вбивав молодих людей 20-40 років. На останній стадії хвороба викликала легеневу кровотечу, внаслідок якого хворі захлиналися кров'ю. У деяких країнах роками були закриті на карантин всі публічні місця: суди, церкви, театри, кінотеатри.

Переглядів: 507 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024