| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пн, 2024-05-20, 00:26

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 15 16 17 18 19 ... 66 67 »

Триває онлайн-проєкт музею історії міста Хмельницького MUSEUM_WEB_EX, в якому ми розповідаємо також і про пам’ятники нашого міста. 25 березня 2022 р. – 23 роковини з того часу, як відійшов в інші світи В’ячеслав Чорновіл.


Тому сьогодні в нашому лаконічному відеоролику – пам’ятник В’ячеславу Чорноволу в нашому місті.



Український політик, лідер "Народного руху України" В'ячеслав Чорновіл загинув 23 роки тому, 25 березня 1999 року, в автокатастрофі неподалік Борисполя.



Це сталося за кілька місяців до президентських виборів, а обставини трагедії до сьогодні у багатьох викликають сумніви щодо версії про нещасний випадок. За два десятки років справу про загибель національного лідера українців неодноразово відкривали та закривали, при цьому рідні та оточення Чорновола переконані, що його смерть насправді була політичним вбивством.

78 років тому, 25 березня 1944 року з міста Проскурова було вигнано гітлерівських окупантів.



4 березня 1944 року військами 1-го Українського фронту у взаємодії з військами 2-го Українського фронту було розпочато Проскурівсько-Чернівецьку операцію. В перші дні наступу радянські частини прорвали оборону ворога і вийшли в район Волочиська, Чорного Острова та перерізали залізничну магістраль Львів-Одеса.



Сьогодні, 24 березня 2022 року, минає місяць запеклої боротьби українського народу проти російської агресії. Це місяць нашої незламності.



Україна не тільки стримує російську армію, але й на дипломатичному рівні перемагає свого ворога. Увесь світ захоплюється стійкістю України, мужністю її воїнів, національним єднанням у боротьбі за свої цінності.
Для підтримки бойового духу – пісня.

Один зі знаних березневих іменинників України ‒ Георгій Іванович Нарбут, видатний український художник-графік, який створив державну символіку УНР: герб і печатку. Георгій Нарбут є автором перших українських державних знаків – банкнот і поштових марок часів Гетьманату. Деякі з них зберігаються у фондах музею історії міста Хмельницького в групі постійного збереження «Боністика», а деякі нині можна побачити у вітринах постійної експозиції музею в розділі «Українська революція 1917-1921 рр.». Саме про них та їхнього автора нині ми розкажемо в цій оповідці.



17 березня 1917 року в Києві було створено Українську Центральну Раду (УЦР) – національний політичний центр, згодом перший український парламент, який керував національно-визвольним рухом українського народу, а потім і відродженою державою – Українською Народною Республікою (УНР).



Щойно з рятувального потягу – і родина Марченків з Києва, знайшовши прихисток у Хмельницькому, відвідує музей історії міста Хмельницького. 





СЬОГОДНІ – 208-МА РІЧНИЦЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ГРИГОРОВИЧА ШЕВЧЕНКА.
Ми знову й знову згадуємо факти з життєпису Великого Українця, який був, є і буде для нас світочем, зразком непереборного українського духу, вчителем, джерелом наснаги, любові, віри в перемогу! ШЕВЧЕНКОВІ - 208. КОБЗАР ТРИМАЄ СТРІЙ!



14-й день нашої боротьби, яка наближає Перемогу України. А ще – день народження Тараса Шевченка.


До мурашок. Ще одна гарна нова пісня вам у стрічку. Артем Захаров: "Ми змінили весь світ".


Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024