| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2024-05-08, 23:47

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Травень » 23 » З фондів музею. Примус "Рекорд-1"
11:45
З фондів музею. Примус "Рекорд-1"
Музей історії міста продовжує розповідати історію своїх найдивніших експонатів. Сьогодні ви познайомитесь з безсмертним тульським примусом. «Рекорд-1» - економічний і ефективний нагрівальний прилад, який працює на освітлювальному гасі. Час безперервного горіння від 3,5 до 5 годин. Даний примус випускався практично без змін весь період існування СРСР. 


Примус - це безфітільний нагрівальний прилад, який працює на рідкому паливі і діє на принципі спалювання палива в суміші з повітрям. Винайдено цей прилад на основі паяльної лампи в 1892 році Францем Ліндквістом, який заснував першу фірму по випуску примусів. У перекладі з латинської мови слово «примус» означає перший або кращий. Без примуса не мислять своїх походів туристи. Особливо цінний цей прилад серед альпіністів. В сучасності примус є важливою частиною екіпіровки у всьому світі для багатьох експедицій. Саме з цим приладом здійснював свої знамениті експедиції на Південний полюс Амундсен, саме з примусом підкорявся Еверест. Згадаймо ще цікаву історію - експедицію на повітряній кулі в 1897 році шведського інженера Соломона Андре. Він хотів дістатися до Північного полюса, але в результаті аварії члени екіпажу опинилися на величезній крижині, що дрейфувала у відкритому морі. Три місяці поспіль полярники обігрівалися примусом і готували на ньому їжу. І значно пізніше, в 1930 році, коли трагічна таємниця зниклої експедиції Андре була розкрита, був знайдений цей примус ще і в робочому стані!
У Радянському Союзі вірний товариш полярників і домогосподарок випускався з 1922 року рядом моделей. 
Найпопулярнішим та найнадійнішим був латунний примус "Рекорд-1".



У ньому практично нема чому ламатися, тому прилад надійний і простий, підходить як для кип'ятіння води так і для приготування їжі. Може працювати до п'яти годин поспіль. Подібні йому примуси почали випускати, як тільки стали добувати нафту. Адже гас є першою найпростішої фракцією палива. Але, як доводять випробування, працювати примус Рекорд-1 буде і на бензині, і на дизельному паливі, і на спирті, і на розчиннику. Принцип роботи примуса Рекорд-1 схожий з принципом роботи паяльної лампи. Пальне надходить в трубчасту частину пальника. Там воно нагрівається до певної температури, після надходить у форсунку, з неї розпорошується в випарну камеру. Змішуючись з повітрям, пари пального згорають в конфорці. Цей примус незамінний в дачних, похідних і екстремальних умовах. Є моделі примуса Рекорд-1 розбірні, а є нерозбірні. Розбірний примус коштував трохи дорожче, у нього знімались ніжки підставки, пальник і насос. Модель нерозбірного примуса Рекорд-1 унікальна наступною характеристикою: ресурс форсунки - 9000 годин безперервного горіння.
З часом примуси - незламні трударі гуртожитків та комуналок поступилися значно безпечнішим газовим та електроплитам, які прийшли до кожної оселі. Але славні "Рекорди" і надалі поважаються військовими, туристами та шанувальниками активного відпочинку. Прилад доволі економний: на тиждень подорожі з триразовим харчуванням для приготування їжі потрібно лише 2,5 літри пального, а для доведення відра колодязної води до стану пекельного окропу треба лише півгодини та 50 грамів гасу.
Переглядів: 553 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024