| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-20, 15:22

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Травень » 23 » З фондів музею. Кінокамера "ЛОМО-214"
10:42
З фондів музею. Кінокамера "ЛОМО-214"
Музей історії міста знов розповідатиме вам історію одного з своїх найдивніших експонатів. Сьогодні ви познайомитесь з радянською портативною кінокамерою "ЛОМО-214", що випускалася у 1972-1975 рр.


Якщо фотоапарат і міг собі дозволити пересічний громадянин, то таку забавку можна було дістати по дуже великому блату за 145 рублів. А для перегляду сімейного архіву потрібно було придбати не фотоальбом у коленкорі і оксамиті, а цілий кінопроектор "Русь" або "Україна".
Проявку і монтаж любителі, в основному, робили вдома, купуючи в спеціальних магазинах хімікати, посуд і монтажний стіл. Перший радянський кінознімальний апарат «Піонер» для кінолюбителів був випущений аж у 1941 році. Камера була розрахована на 17,5-мм кіноплівку, одержувану розрізанням стандартної 35-мм кіноплівки уздовж, і поєднувала функції кінокопіювального апарату і кінопроектора. Однак війна завадила продовженню виробництва.
Наступний апарат 16С-1 для 16-мм кіноплівки зійшов з конвеєра заводу тільки в 1948 році. З 1957 року в СРСР розпочато масове виробництво аматорських кінознімальних апаратів (кінокамер). Випуск тривав аж до 1990-х років, коли аматорська кіноапаратура була витіснена японською побутовою відеотехнікою. 
У 1970-ті роки було освоєно випуск уніфікованої серії «ЛОМО». Під абревіатурою таїлася цілком звична у ті часи триповерхова назва виробника, яка у повному обсязі звучить як «Тричі ордена Леніна Ленінградське оптико-механічне об’єднання імені В. І. Леніна».
Камери призначені для зйомки на 8-мм кіноплівку формату «Super-8» ( в уніфікованій касеті на 15 метрів). Касета з 8-міліметрової кіноплівкою Super 8 вперше була представлена компанією Kodak в 1965 році. Її радянський аналог називався «8 мм тип С» і випускався на підприємстві «Свема».



Об'єктив зі змінною фокусною відстанню "Агат-14" (2,8 / 9-27 мм). Фокусування об'єктива здійснюється за шкалою відстаней від 1,5 м до ∞. Частота зйомки - 18 кадр / с; привід - електродвигун. Лічильник метрів показує кількість неекспонованої кіноплівки, що залишилася в касеті Лічильник метражу автоматичний, тому включається при установці касети в камеру, а під час вилучення касети лічильник автоматично обнуляється. Камера складається з знімального об'єктива, механізму протягування стрічки і мотора. У відсік камери вставляється касета, в якій розташовані бобіни, що подають і приймають плівку. У момент включення камери мотор приводить в рух механізм протягування стрічки, який з невеликими інтервалами просуває плівку через кадрове вікно. У кадрове вікно через об'єктив проектується зображення, яке і потрапляє на плівку.



Кінокамери уніфікованого сімейства відрізнялися тільки об'єктивами (а також можливістю наведення на різкість) і способом установки експозиції. Джерело живлення - чотири елементи 316, ємності батарейок було досить для зйомки цілих чотирьох касет.


Переглядів: 456 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024