| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 09:04

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Лютий » 3 » ВОЛОДИМИР ЗАХАР`ЄВ ПЕРЕДАВ ЦІННІ АРХЕОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ ДО ФОНДІВ МУЗЕЮ!!!
13:09
ВОЛОДИМИР ЗАХАР`ЄВ ПЕРЕДАВ ЦІННІ АРХЕОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ ДО ФОНДІВ МУЗЕЮ!!!
Незабаром в музейній експозиції будуть представлені предмети, які розширюють уявлення про історичне минуле обласного центру.
1 лютого 2022 року відомий дослідник історії міста Хмельницького та Поділля, археолог, кастеолог, фахівець пам’яткоохоронної служби Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв Володимир Захар’єв із Ватралів поповнив фонди музею історії міста Хмельницького артефактами, які поглиблюють відомості про давній Плоскирів. Фрагменти виробів з дерева, кераміки, скла, кістки були знайдені науковцем під час обстеження ділянки, де велися земляні роботи під будівництво торговельно-офісного центру на вул. Кам’янецькій, 11/1.


Ділянка розташована в одному з найдавніших кварталів міста, в районі вулиці Староміської, неподалік собору Різдва Пресвятої Богородиці. У будівельному котловані було виявлено кілька об’єктів, які використовувалися як житлова чи складська інфраструктура. Залишки будівель з підвалами свідчать, що забудова у цій частині міста розпочалася не раніше першої половини – середини XVIII століття. Тобто вже після майже тридцятирічної османської окупації. Саме тоді місто почало розбудовуватися за межами острова в південно-східному напрямку. Практично всі будівлі постраждали від пожежі. Знахідки в одній із них підштовхнули до висновку, що там розташовувалася корчма. Дно підвалу об’єкта №6, - розповідає Володимир Захар`єв, - вкривали струхнявілі фрагменти дерев’яних козубів, а ще — днища і стінки діжок та кадубів і навіть дерев`яний корок від ємності для вина чи квасу. Очевидно, цей підвал використовувався, як склад для алкогольної продукції. На те, що це приміщення було корчмою, вказували й розбиті скляні келихи, чарки, штофи і горнятка для кави. Підтвердженням специфіки об’єкта став і смітник на подвір’ї за приміщенням, де знайдено фрагменти скляних виробів, глиняного посуду та виварених кісток свійських тварин і птиці».











Великий інтерес викликають фрагменти візерунчастих кахлів, ринок для випікання хліба, тарелів, керамічні люльки з поливою, керамічний дуршлаг…









А чого варте гало — округле скляне знаряддя діаметром 9,8 см для розгладжування тонких тканин та мережива, який знайдено у смітнику! Жителі якого достатку і стану користувалися ним у Плоскирові?



І, звісно, предмет особливої гордості археолога – віднайдені фрагменти керамічної ліпної посудини VI-VIII століття нашої ери зі слідами затирання травою, котрі змінюють наше уявлення про часи заселення нашого міста над Бугом…

























Дякуємо досліднику Володимиру Анатолійовичу Захар`єву з Ватралів та відділу охорони пам`яток історії та культури у Хмельницькій області за безцінні скарби і бажаємо при доброму здоров`ї натхненно продовжувати науково-пошукову й просвітницьку діяльність!


Переглядів: 304 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024