| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 01:30

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Вересень » 22 » Виїзна етнічна експозиція МІМХ "На Купало сонце грало"
12:21
Виїзна етнічна експозиція МІМХ "На Купало сонце грало"
Музей історії міста Хмельницького знов на Проскурівській! Цього разу з етнічною експозицією «На Купало сонце грало».



Свято Купала або Купали закінчує літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, хоча з прийняттям християнства воно деякою мірою трансформувалося в церковне.
На свято Купала наші пращури вшановували Воду й Вогонь, які вважалися цілющими силами. Традиції дохристиянського святкування Івана Купала дійшли до наших днів, щоправда, із плином часу втративши свій прадавній сенс і набувши радше казково-романтичного наповнення – це і стрибки через багаття, яке є символом Сонця, і плетіння та пускання за водою віночків зі свічками, й оповіді про чар-квітку папороті.
У барвистій тіні купальського дерева розгорнулася виїзна виставка, у якій представлено як експонати з фондів музею історії міста Хмельницького – рушники, ляльки-мотанки та гобелени, так і різнобарвні вишивки талановитої майстрині Тетяни Міцель.



На імпровізованому майстер-класі разом із нею у виставковій залі музею майстрували юні виконавиці автентичні купальські вінки з барвистого різнотрав’я.



Тісно переплетені, як квіти у вінку, з прадавніми українськими обрядами купальські пісні.
Не обійшовся без пісень і купальський музейний виїзд.
Просто неба на Проскурівській відбувся справжній етно-перформанс від народного ансамблю «Джерельце» під керівництвом Тетяни Міцель школи мистецтв «Райдуга».



Колектив музею щиро вітає усіх з днем Купала!



Нехай купальське вогнище очистить вас від усіх хвороб та негараздів, а легендарний цвіт папороті подарує віру в надзвичайне та дивовижне!
Хай розквітне ваша доля
Рясно квітами із поля
І піде лихо з бідою
За купальською водою!
Переглядів: 424 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024