| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 05:44

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Квітень » 27 » Міні-виставка з присвятою порідненим містам Хмельницького
10:33
Міні-виставка з присвятою порідненим містам Хмельницького
Більше п’ятдесяти років минуло відтоді, як Всесвітньою федерацією поріднених міст ухвалено відзначати кожну останню неділю квітня як Всесвітній день поріднених міст. Саме з цього приводу музей історії міста презентує міні-експозицію з власних фондів, що ілюструють дружні зв’язки з порідненими містами.


Місто Хмельницький активно заявило про себе в міжнародних програмах з 1989 року. Відтоді рік за роком наше місто дає про себе знати світовій спільноті, найперше, співпрацею зі своїми 13-ма порідненими містами, Першу угоду щодо співпраці Хмельницький підписав з американським містом Модесто майже 30 років тому.

Вся історія міжнародних відносин нашого міста представлена в музеї міжнародних зв'язків (Народний дім "Просвіта”). У музеї зібрані матеріали та фотографії різних часів, які документально засвідчують успішне здійснення культурно-мистецьких, освітніх та інших програм між Хмельницьким та його порідненими містами.


У червні 2002 року перед Народним домом «Просвіта» з’явився пам’ятний «Знак дружби» між містами-побратимами.
Найближче до Хмельницького розташоване поріднене місто Старобільськ, а понад 10 тисяч кілометрів треба подолати, щоб дістатись до мексиканського Акваскальєнтес.
У квітні 2015 року у місті з’явилась Алея співдружності. А у березні була підписана угода про поріднення з грузинським містом Руставі.
Під час багатьох дружніх візитів делегації нашого міста ознайомилися із історичними та культурними пам’ятками міст світу: були присутні на відкритті меморіальної дошки річниць заснування партнерських відносин міст Чеханова і Хмельницького, оглянули величезну експозицію товарів на Міжнародному ярмарку товарів у місті-побратимі Шицяджуань, взяли участь в офіційній церемонії освячення та встановлення хреста на Горі Хрестів з нагоди відзначення 140-ї річниці пожежно-рятувальної служби міста Шяуляй, представили презентаційну продукцію 7 промислових підприємств нашого міста на Форумі Партнерських міст в місті Чеханов, ознайомилися із досвідом організації роботи Департаменту поліції та коледжу міста Модесто, отримали Сертифікат визнання українсько-американської дружби, виданий Каліфорнійським Державним Сенатом, взяли участь у церковній службі на честь померлих моряків в рамках відзначення 10-ї річниці Свята моря міста Фекамп, вручили меріям міст-побратимів презентаційні матеріали інвестиційного паспорту нашого міста для залучення іноземних бізнесменів до співпраці.
Міста-побратими Хмельницького

Модесто (США) – серпень 1987 року


Модесто стало першим містом, з яким Хмельницький підписав угоду про поріднення. Між школами обох міст відбувався учнівський та вчительський обмін. Хмельницькі художники та музиканти брали участь у міжнародних фестивалях в Модесто.

Сілістра (Болгарія) - квітень 1992 року



Сілістра розташована на березі Дунаю, тому для хмельницьких дітей організовували літній відпочинок у болгарському місті. Місцеві митці їздили на міжнародні фольклорні фестивалі. Відбувався і обмін делегаціями.

Бор (Сербія) - травень 1995 року



На літній відпочинок діти з Хмельницького їздили і у сербське місто Бор. Мистецька еліта обох міст проводила виставки своїх робіт. Хмельницький допомагав місту-побратиму гуманітарною допомогою. Об’єднує обидва міста і спільне підприємство «Зінмар», яке займається виробництвом тари з пластмаси.

Белць (Молдова) - червень 1996 року



З містом Белць, яке є третім за величиною у Молдові, відбувався обмін делегаціями та участь у конференціях. Обидва міста проводили спільні спортивні заходи.

Чеханов (Польща) - листопад 1996 року



20-річний ювілей споріднення святкуватиме цьогоріч Хмельницький з польським містом Чеханов. З цим побратимом Хмельницький співпрацює постійно. Щорічно місцева делегація бере участь у Форумі міст-партнерів у Чеханові.

Крамфорс (Швеція) - травень 1997 року
З шведським містом Крамфорс Хмельницький співпрацював по програмі шкіл-партнерів та екологічній програмі. МІста-побратими обмінювалися досвідом пожежної безпеки. Мерія Крамфорса брала участь у комп'ютеризації навчальних закладів Хмельницького.

Шицзячжуан (Китай) - жовтень 1998 року
Співпраця з китайським містом відбувалась лише в межах участі делегацій Хмельницького у міжнародних форумах поріднених міст Китаю.

Шяуляй (Литва) - травень 2001 року
Литовські школи співпрацювали з місцевими навчальними закладами. Міста-побратими реалізовували спільні мистецькі проекти та обмінювалися делегаціями.

Агуаскальєнтес (Мексика) - квітень 2002 року
Мексиканське місто відоме своїм карнавалом Сан Марко з фантастичними феєрверками, родео, боями биків, виставками та концертами. Раніше хмельницька делегація їздила до Мексики в рамках мистецьких програм та святкування офіційних свят.

Манісес (Іспанія) - червень 2002 року
До іспанського міста Хмельницький відправляв офіційні делегація. А місцеві таланти брали участь в іспанських мистецьких програмах.

Кармель (Ізраїль) - вересень 2007 року
З ізраїльським містом Хмельницький налагодив партнерство шкіл. Займалися міста-побратими і культурно-мистецькими програмами. На святкування Дня міста відбувався обмін делегаціями.

Старобільськ (Луганська область, Україна) – січень 2015 року
У Старобільськ хмельничани відправляли офіційні делегації та допомагали гуманітарно.Міста-побратими проводили спільні спортивні заходи.

Руставі (Грузія) – березень 2016 року
Найбільше Хмельницький зараз співпрацює з грузинським містом. Нещодавно делегація з Руставі відвідала Хмельницький під час святкування Дня міста.

Побратими налагоджують співпрацю між організаціями та інститутами бізнесу, науки, культури, охорони здоров’я, освіти, соціальних справ, спорту, молоді, туризму, охорони навколишнього середовища.
Переглядів: 371 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024