| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-03-28, 18:38

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Квітень » 15 » Готуємось до Великодня автентично! Рецепт баби подільської від знаної дослідниці подільської кухні
12:53
Готуємось до Великодня автентично! Рецепт баби подільської від знаної дослідниці подільської кухні

Готуємось до Великодня автентично! Сьогодні ми пропонуємо вам спробувати виготовити власноруч справжню подільську бабу, яку, можливо, випікали колись предки корінних проскурівчан, адже її рецепт ми знайшли у книзі "Страви Поділля з душею" авторства відомої дослідниці автентичної подільської кухні Лесі Кравецької.  

Отож, розповівши вам про стародавні традиції випікання великодньої святкової паски або баби, як її ще називали, ми вирішили все ж таки скористатися «продуктом цивілізації» -  дріжджами, адже цивілізація фактично позбавила нас необхідності випікати хліб на щодень вдома, бо процес це кропіткий, довгий і працезатратний. Звичайно, і нині є господині, які готують бездріжджову випічку у домашніх умовах для своєї сім’ї – шана й уклін їм за збереження традицій, але ми спробуємо виготовити великодній хліб у такий спосіб якось іншим разом. Гаразд? ;) А сьогодні ми пропонуємо вам спробувати виготовити власноруч справжню подільську бабу, яку, можливо, випікали колись предки корінних проскурівчан.

Отож, баба подільська від відомої дослідниці подільської кухні Лесі Кравецької! (До речі, нещодавно ми скористалися одним з рецептів подільської кухні від пані Лесі та приготували подільський кукурудзяний пиріг - малай.)

А для виготовлення баби подільської нам знадобиться наступний набір продуктів.

Для тіста:

2 склянки пшеничного борошна

150 г вершкового масла

150 г родзинок

1 яйце

Склянка вершків 10% жирності

7 жовтків

120 г цукру

25 г свіжіх дріжджів

50 мл ароматного міцного напою (настоянки, наливки, коньяку тощо)

Дрібка солі

Для глазурі:

150 г цукрової пудри

30 мл води

15 мл лимонного соку

Крім цього:

Олія чи смалець для змащення форм


Приготування

Тісто

Родзинки сполучити з коньяком, нагріти до 50⁰С. Накрити посуд із родзинками тарілкою та залишити на 2 години, аби вони увібрали якнайбільше алкоголю.

У каструлі сполучити вершкове масло та 150 мл вершків і довести суміш до кипіння. Зняти каструлю з вогню і відразу вмішати 70 г борошна, слідкуючи, аби суміш стала однорідною, без грудочок. Охолодити до кімнатної температури.

Дріжджі розчинити в решті нагрітих до 37⁰С вершків і вмішати у запарену масу.

Залишити масу в теплому місці на 30 хвилин, аби дріжджі почали працювати.

Тим часом, яйце і жовтки сполучити з цукром та сіллю і збити до пишної світлої маси.

Ввести в опару яєчну масу та просіяне борошно. Місити 15-20 хвилин вручну. Тісто буде дуже липким та рідкуватим, але під час замішування воно стане еластичнішим.

Накрити посуд із тістом рушником і залишити в теплому місці на півтори години.

Відцідити родзинки від рідини, що залишилась, і добре обкачати в борошні (2 ст.л.). Вмішати відціджений коньяк у тісто, а потім – підготовлені родзинки, слідкуючи, щоб вони розподілилися по тісту рівномірно.

Високі круглі форми змастити смальцем чи олією.

Викласти тісто у форми, заповнюючи іх на половину висоти. Накрити рушником і залишити у теплому місці на 60 хвилин.

Обережно перенести форми з тістом у добре розігріту духовку.

Випікати при температурі 180⁰ до готовності (до сухого патичка). Час випікання залежить від розміру та висоти форми і може коливатися від 30 до 60 хвилин.

Готові баби охолодити у формах протягом 15-20 хвилин, а потім вийняти, переклавши на решітку, й залишити до повного вистигання.

Вистиглі баби глазурувати.

Глазур

Цукрову пудру сполучити з водою і розтирати, поступово додаючи по краплі лимонний сік, аж доки не утвориться блискуча однорідна рідкувата маса.

Декорувати бабу посипкою або цукатами.

Смачного і Світлого Великодня! 

Вікторія Папонова, зав.відділом фондів музею історії міста Хмельницького

Переглядів: 664 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024