| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2020-08-05, 04:07

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Квітень » 15

WEB-EXпозиція «Великодній настрій» від музею історії міста Хмельницького в онлайн-проєкті MUSEUM_WEB_EX.

В експозиції представлені фондова колекція писанок у найрізноманітніших техніках, іконопис студійників творчого об’єднання «Хранителі спадщини» Ірини Стасюк та Наталії Колесник, картини релігійної тематики,  графіка  та живопис знаних художників міста з фондів музею, вишиті рушники та доріжки Тетяни Міцель. Окрасою виставки є колекція з десяти унікальних іконописних писанок авторства Миколи Бенедищука – директора Хмельницької школи іконопису «Нікош», що люб’язно були передані автором у фонди музею у 2013 році.


З Чистим Четвергом пов'язано багато народних звичаїв. Один з них - виготовлення четвергової солі, яка нібито має цілющі властивості і оберігає від пристріту.   Споконвіку жінки займалися її виготовленням і, щоб весь рік мати під рукою сильний засіб, здатний допомогти у важкій ситуації. Так що ж таке четвергова сіль і як нею правильно користуватися, щоб позбутися бід і проблем? Не тільки знайти відповіді на ці питання, а й спробувати власноруч виготовити такий корисний великодній оберіг для своєї родини пропонуємо у майстер-класі від музею історії міста Хмельницького.


У попередніх матеріалах вже йшлося про діяльність в Проскурові і Проскурівському повіті в часи Української революції 1917-1921 років Української громади і «Просвіти». Цікавим для доповнення цієї інформації та відомостей про історію формування Армії УНР є спогад колишнього учасника Українських Визвольних змагань 1917-1921 років, поручника Армії УНР, згодом – визначного громадського діяча в еміграції Овксентія Ільницького. 



Готуємось до Великодня автентично! Сьогодні ми пропонуємо вам спробувати виготовити власноруч справжню подільську бабу, яку, можливо, випікали колись предки корінних проскурівчан, адже її рецепт ми знайшли у книзі "Страви Поділля з душею" авторства відомої дослідниці автентичної подільської кухні Лесі Кравецької.




А ви знаєте, що під час святкування Пасхи у часи Ісуса Христа був тільки прісний хліб? Звичай використовувати заквашений хліб під час святкування Господньої вечері з'явився століттями пізніше - після смерті апостолів Ісуса Христа, коли в християнство закралися звичаї язичників, які саме й випікали паски трьох видів. Жовту паску святили і споживали в Неділю, це була паска на знак поклоніння Сонцю. З білою паскою ходили на цвинтар на Проводи, це була паска душам померлих родичів. Чорну паску — житній хліб українці їли щодня, це була паска господарям та родичам.



Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2020