| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 09:58

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Вересень » 22 » 8 липня 1941 року - одна з сумних сторінок історії Проскурова
12:59
8 липня 1941 року - одна з сумних сторінок історії Проскурова
Історія Хмельницького – це є багатотомник пам’ятних дат. Серед них є дати щастя, гордості, прогресу, а ще – печалі, смутку та смерті. Одна із сумних проскурівських сторінок історії, датована 8 липня 1941 роком, коли місто окупували нацисти.



Того дня на територію нашого містечка вперше став чобіт загарбника. Зіткнення тоталітарних режимів - нацистського й комуністичного,які до цього були союзниками у поділі Східної Європи, колосально збільшило кількість жертв і страждань серед українців, наших проскурівчан. Страшні звуки їхніх літаків, воєнної техніки та самі нацисти заставили проскурівчан тремтіти зі страху.
З першого дня окупації нацисти стали диктувати свої умови для жителів міста. Вони ввели окупаційну валюту, запровадили комендантську годину та випускали листівки з солодкими текстами про високооплачувану роботу у Німеччині.
Ще й досі витають у повітрі душі тисяч військовополонених, що були закатовані та розстріляні окупантами упродовж 1941-1943років у концтаборі «Stalag 355», який був розташований на території теперішньої військової частини у Раково. Навіть сьогодні тяжкою аурою, окутані ті будівлі частини, які залишилися після II світової війни.
Свідчення та артефакти жахіть періоду окупації проскурівчан знаходяться у Музеї Проскурівського підпілля – невеличкому рожевому будиночку. Саме тут збиралися підпільники, ще надто юні для війни, проте сміливі і хоробрі у боротьбі з окупантами.
Підпільники щодня ризикували життям у своїй діяльності проти гітлерівської влади і досягли значного успіху. Сотні диверсій сміливців ставали на заваді у нацистів. І ще більше врятованих життів військовополонених завдячують своїм рятівникам.
Щоразу, коли перечитуєш ці болючі історичні свідчення, відчуваєш співчуття до жертв війни та гордість і подяку сміливцям підпілля Проскурова. Ніхто не знає, яким було б наше життя сьогодні, якби не були переможені нацисти у II світової війні.
Тому, пам’ятаймо воїнів, які віддали найцінніше за мир і спокій майбутніх поколінь.
Аби детальніше дізнатися про діяльність підпільників Проскурова, відвідайте Музей Проскурівського підпілля.
Марина Дябел,
Завідувач сектору МІМХ Музею Проскурівського підпілля.
Переглядів: 432 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024