| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-03-28, 17:41

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Квітень » 3 » З історії медицини - про середньовічні методи лікування
15:33
З історії медицини - про середньовічні методи лікування

Продовжуємо наші музейні дописи про історію медицини. Сьогодні поговоримо про середньовічні методи лікування.

Ми не закликаємо перевіряти їх дієвість на собі, але радимо перечитати, що традиційно допомогало у боротьбі з хворобами.


На изображении может находиться: 1 человек


-Поклоніння святим. 


У Середньовіччі існувала стійка віра у те, що кожен святий угодник може допомогти від захворювання того чи іншого органу. Щоправда,спеціалізація їх була вужча за лікарську. Так, до св. Агапія зверталися при захворюваннях зубів, але він не міг допомогти, якщо людина страждала, наприклад, рахітом. Тут потрібна була вже допомога св. Обена. 
А ось при різних коліках треба було звернутися до св. Германа Оссерського. При цьому необхідно було покласти зображення хворої частини тіла (намальованої на пергаменті або виліпленої з глини) за ікону того чи іншого святого - і зцілення гарантовано. Зрозуміло, що цими зображеннями дуже широко торгували храми і монастирі, отримуючи надзвичайний прибуток. Особливо багатіли монастирі, які мали речі, що належали визнаному святому, або його мощі. При цьому люди вважали що для зцілення треба не просто доторкнутися до мощів «ефективного» при даному захворюванні святого але й навіть зішкребти кам'яну крихту з його надгробку і з'їсти її для закріплення терапевтичного ефекту.

- Обереги й амулети.


Другим напрямком лікування в середньовіччі було використання різних амулетів і оберегів, в які поміщали частинки святих, крупинки святої землі, молитви до святих. Для профілактики захворювання і взагалі у
якості загального оберега необхідним вважалося носіння натільного хрестика.

- Трав'яні зілля. 


Поняття фітотерапії, що використовується сьогодні мало схоже на середньовічне лікування травами. Справа в тому, що в середні століття приділялася увагу не стільки самим властивостям трав,а тому, в який день вони були зібрані, в який саме час і з якими саме заклинаннями. Над кожним з трав'яних зборів читалося особливе заклинання. При цьому чудодійними вважалися не тільки такі трави, але і крашанки, і млинці, спечені на Масляну.


- Кров.

У середньовіччі вірили, що особливої чудодійною силою володіє кров, як тварин, так і людини. Саме тому в майже кожен з середньовічних рецептів в їх склад входила кров. Так кров'ю сови лікували бронхіальну астму. Висушеної кров'ю козла - камені в нирках. Кров'ю кажана лікували захворювання грудних залоз у жінок. Кров'ю жінки, що виділяється в період менструації, лікували хвороби суглобів. А купання у крові маленьких дітей повертало молодість.


- Мінерали і камені.

Середньовічна медицина широко використала і мінерали для лікування різних захворювань . Так для лікування карбункулів використали суміш вина з іржею заліза. Серед каменів особливою цілющою властивістю, як учила середньовічна медицина, володіли камені, знайдені у нирках, печінці, жовчному міхурі убитих тварин. Так, приміром, стовченими каменями з жовчного міхура бика лікували захворювання очей. У середньовічних рецептах ми знаходимо, приміром, і зуби дракона, і землю з могили повішеного, і трави, зібрані з могил, але тільки обов'язково в місячну ніч. При цьому варто відмітити, що подібні призначення виписували випускники тодішніх медичних факультетів. І, звичайно ж, панацея від усіх хвороб приписувалася «філософського каменю», котрим може не тільки перетворювати будь-який метал на золото, а й зцілювати від усіх недуг і навіть повертати молодість.


-Дані астрології. 

Якщо сучасні лікарі при постановці діагнозу орієнтуються на скарги хворого, дані анамнезу хвороби і життя, дані досліджень, то для середньовічного лікаря були цікаві в першу чергу дані астрології. Коли і при якому збігу зірок народився хворий, яка позиція зірок була на початку його хвороби, як розташування зірок пов'язано зі зміною клініки його захворювання. На підставі цього виставлявся діагноз, і призначалося лікування на зразок того, що було описано вище.
У тісному зв'язку з цим була і віра в силу чисел, кожному з яких приписувалося особливе значення. Більш того, навіть поява епідемій пов'язувалося, в першу чергу, зі зміною положення зірок на небі. Так, наприклад, стара назва грипу - інфлюенца, походить від лат. influere, тобто проникати. Це був класичний астрологічний термін, що позначає проникнення небесних світил в земне життя.


-Зцілення рукою короля. 

Одним з найбільш своєрідних методів лікування, що застосовуються в середньовіччі, до якого вдавалися лікарі, коли вже нічого не допомагало, був метод лікування рукою короля. Цей метод лікування був застосований вперше в Англії, англосаксонської королем Едуардом Сповідником, і потім знайшов поширення серед європейських монархів при діяльній підтримці церкви і медицини того часу. Проводився він у такий спосіб: у завчасно призначені дні король приймав хворих, які, входячи, схилялися перед ним на коліна, монарх торкався до них рукою і давав у руки монету. Певне, це єдиний випадок в історії, коли хворим ще й приплачували.


Переглядів: 525 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024