| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-18, 05:13

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Липень » 17 » Виставка «Перемога над часом» - своєрідна історія людства, втілена у художньому камені
17:46
Виставка «Перемога над часом» - своєрідна історія людства, втілена у художньому камені

 

Дебютна виставка творчої майстерні «Видиво» «Перемога над часом» відкрилась 23 квітня в музеї історії міста Хмельницького. Художники та скульптори майстерні презентували як традиційне, так і експериментальне мистецтво, що панорамно зображує вірування та духовні надбання стародавніх народів. Усі роботи, що експонуються, зроблені з каменю. Саме камінь та його глибинна сутність надихнула майстрів до створення виставки «Перемога над часом». Вік такого матеріалу – кілька мільйонів років, тож мистецтво у камені і справді стає вічним. І хоча ті роботи, що експонуються, в оригіналі часто виконувалися за допомогою, наприклад, дерева, тканини, кераміки, але саме через перенесення на камінь вдалося показати той вічний сенс, який вони мають у собі.

Так, на виставці можна побачити роботи з наскельним живописом печери Ласко (Франція), яку ще називають «Сикстинською капелою первісного живопису», мистецькі бачення аборигенів Австралії та Південної Америки, древніх єгиптян, шумерів, греків, скандинавів.

    

Експозиція представлена скульптурами, рельєфами, а також унікальним винаходом майстерні – картинами-шкрябанками. Катерина Мельник, арт-менеджер творчої майстерні «Видиво», розповідає: «Оскільки це наша перша виставка, символічно, що вона почалась з такої теми – початок людства, початок розуміння себе у світі першої людини, зародження та розвиток цивілізацій та їх своєрідне, унікальне та прекрасне навіть для сучасного глядача, мистецтво. Від цього експерименту, сподіваємося, що нам вдасться створити другу виставку уже в контексті іншого рівня світової культури». «Ми створили майстерню уже досить давно, але буквально місяць тому усвідомили себе як творчу студію, яка здатна розвиватись та йти власним шляхом, саме так народилася ідея нашого «Видива». Через те, що камінь завжди несе на собі етнічне навантаження, ми вирішили зробити наші перші кроки саме у цьому напрямку», – коментує Андрій Свистун, директор художньої майстерні «Видиво», у якій саме і зосереджений нині весь творчий і художній запал Хмельницького приватного підприємства «Подільський камінь». Художній керівник майстерні «Видиво» Анна Островська ділиться своєю радістю з приводу відкриття цієї експозиції в музеї історії міста Хмельницького: «Підготовка до цієї виставки дозволила нам повірити у свої сили, ми отримували надзвичайне натхнення під час самого процесу роботи над картинами. Коли ти працюєш над твором, що несе у собі незвичайну історію, духовну силу, отримуєш заряд позитивної енергетики». Довідка: Творча майстерня «Видиво» утворилась на базі компанії «Подільський камінь». Ініціатором ідеї ще 2 роки тому став Володимир Дідора, художник та скульптор, спільно з директором підприємства Андрієм Свистуном. Перші роботи, зроблені у майстерні – рельєфи та скульптури. Через рік майстри відкрили для себе техніку вишкрябування на камені, яку успішно практикують. Лише місяць тому майстерня підприємства «Подільський камінь» отримала назву Творча майстерня «Видиво» та розпочала активно працювати над своєю першою виставкою. У майстерні працює 3 художники, 2 скульптори та майстер по дереву.

До неймовірно позитивних вражень від таємничої і невимушеної обстановки, що панувала на відкритті експозиції, додалися і надзвичайні відчуття від виступу музичної гості – талановитої хмельницької бандуристки і співачки Марини Круть. Виставка «Перемога над часом» працюватиме в музеї історії міста Хмельницького, що на Проскурівській, 30, до 14 травня. Ласкаво просимо! /27 квітня 2015/

Переглядів: 1129 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024