| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 16:56

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Липень » 21 » Відлуння свята
10:30
Відлуння свята

З нагоди відзначення 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі працівниками музею Проскурівського підпілля та музею історії міста Хмельницького за підтримки управління культури і туризму Хмельницької міської ради було здійснено привітання на дому ветеранів Другої світової війни, учасників Проскурівського підпілля – Марії Миколаївни Ченаш та Юхима Кириловича Нетяги.

Героїчна доля цих людей заслуговує глибокої шани та поваги. Протягом всього періоду окупації, з дня у день, ризикуючи власним життям, вони боролися з ворогом, нищили його матеріальні та людські ресурси, тим самим пришвидшуючи перемогу нашої армії.

Марія Ченаш у воєнні роки працювала у німецькій друкарні, звідти виносила шрифти, папір, фарбу для потреб підпільників. Марією було набрано і виготовлено дві німецькі печатки-штампи гебіткомісаріату, бланки паспортів, довідки про звільнення від вивозу у Німеччину, харчові картки, ордери на вивіз лісоматеріалів. Жінка брала участь у звільненні південних районів області, а також Рівненської області у складі партизанського загону ім. Кутузова. Марія Ченаш нагороджена медалями «Партизани великої вітчизняної війни» І та ІІ ступеня, двома орденами Вітчизняної війни ІІ ступеня та багатьма іншими урядовими нагородами.

Юхим Нетяга у роки Другої світової війни був юнаком. У підпілля його та інших учнів Ярославської середньої школи залучив сільський учитель Карл Кошарський, створивши молодіжну підпільну групу «Юпат» («Юний патріот»), керівником якої став Юхим Нетяга. Незважаючи на юний вік, Юхим Кирилович брав активну участь в діяльності підпільної організації. Він був зв’язковим між підпільними групами, брав участь у диверсіях, виконував завдання щодо зв’язку з Меджибізьким єврейським гетто, розповсюджував листівки та виконував багато інших завдань підпільної організації. Разом з військами Першого Українського фронту Юхим Кирилович визволяв місто Проскурів від нацистських окупантів. 

Був нагороджений орденом «Червоної зірки», «За мужність», «Великої Вітчизняної війни ІІ ступеня» та іншими відзнаками. Крім того, заслугою Юхима Кириловича є просвітницька робота з молоддю, а саме – донести правду історії діяльності Проскурівського підпілля молодому поколінню. 

Як результат, у 2005 році вийшла книга Ю. Нетяги «Непобежденный» про діяльність Проскурівської підпільної організації та одного з її учасників Карла Кошарського. У 2012 році вийшла ще одна книга автора, присвячена подіям Другої світової війни на Поділлі – «Патріоти». Радісною подією 2015 року став вихід ще однієї книги Юхима Кириловича «Во имя жизни», присвяченої діяльності Проскурівського підпілля, яку автор і подарував під час вітання музею. 

Героїчний подвиг визволителів міста Проскурова у Другій світовій війні назавжди залишиться в нашій пам’яті. /15 травня 2015/

Переглядів: 1149 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024