| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-04-23, 11:33

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2019 » Лютий » 26 » Українську ідею в період Української революції 1917–1921 років у Проскурові обговорюватимуть на круглому столі
17:14
Українську ідею в період Української революції 1917–1921 років у Проскурові обговорюватимуть на круглому столі

Українська революція  1917–1921 років – один з найважливіших  і найскладніших періодів в історії українського народу ХХ століття. Ця доба була вершиною національно-визвольної боротьби, відродження української нації. Сформована тоді ідея державної незалежності стала визначальною для українського  визвольного руху. Розбудовою Української Народної Республіки, Української Держави, Західно-Української  Народної Республіки українці довели  здатність і спроможність національного державотворення.  Ключовим рушієм  Української революції 1917–1921 років був український народ і його політична еліта, чиї погляди зазнали еволюції від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення необхідності утвердження власної державності.

У ході революції український народ уперше в ХХ столітті  створив незалежну національну державу, витоки якої сягають часів Київської Русі, а саме ІХ століття нашої ери.  Держава українців, яка постала в часи Української революції 1917–1921 років, у формі  різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулося об`єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. Нинішня Україна  є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

Революція була явищем загальноукраїнським. В усіх регіонах країни розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції,  відроджувалася культура.

Досвід самостійної соборної України відіграв вирішальну роль у подальшій визвольній боротьбі українського народу. Розуміння здобутків революції та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної держави.

Про особливості становлення Української державності в місті Проскурові, Проскурівському повіті та  на Поділлі в часи Української революції 1917–1921 років  буде йти мова під час засідання науково-краєзнавчого круглого столу «Розвиток української ідеї  в період Української революції 1917–1921 років у Проскурові», приуроченому до відзначення  100-річчя Української революції 1917–1921 років, яке відбудеться 28 лютого 2019 року о 15.00  в музеї історії міста Хмельницького, що на вул. Проскурівській, 30.



Теми державницько-світоглядного, політичного, адміністративного, військового, культурного, освітнього,  духовного життя краю розглянуть у своїх доповідях провідні науковці, історики, краєзнавці міста та області. В роботі круглого столу візьмуть участь вчителі загальноосвітніх навчальних закладів міста, студенти, учнівська молодь.

Переглядів: 936 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024