| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-04-23, 18:06

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2021 » Травень » 21 » УКРАЇНСЬКА ГЕРОЇКА В СИМВОЛІЧНОМУ ПРОСТОРІ МІСТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО
10:30
УКРАЇНСЬКА ГЕРОЇКА В СИМВОЛІЧНОМУ ПРОСТОРІ МІСТА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО
За кілька попередніх років за ініціативи міської влади міста Хмельницького в обласному центрі з`явилася низка перейменованих вулиць на честь визначних осіб, героїв української історії та меморіальних знаків, присвячених знаковим постатям українського державотворення. Серед них – вулиці: імені Степана Бандери – теоретика й провідного діяча українського національно-визвольного руху (перейменована 2016 року), вулиця імені Петра Болбочана – визначного військового діяча, полковника Армії УНР, командувача Запорізького корпусу Армії УНР (перейменована 2016 року), вулиця Січових Стрільців – одного з найбоєздатніших військових формувань Армії УНР (названа 2014 року), вулиця Павла Скоропадського – державного, політичного, військового діяча, Гетьмана Української Держави 1918 року (перейменована 2018 року), вулиця Костя Місевича – визначного українського державного, політичного, культурного діяча у 1917-1943 роках, провідника ОУН, кобзаря УПА, вулиця Євгена Коновальця – військового, державного діяча УНР, командувача корпусу Січових Стрільців, команданта УВО, засновника ОУН (перейменована 2016 року)... та багатьох інших.

Українське історичне обличчя міста Хмельницького нині означують пам`ятний знак на місці майбутнього пам`ятника Степанові Бандері на розі вулиць Степана Бандери та Зарічанської, встановлений 2016 року,



меморіальні дошки воїнам-борцям за українську державність Євгенові Коновальцю (встановлена 2018 року),



Симонові Петлюрі (встановлена 2019 року),



Романові Шухевичу (встановлена 2018 року),


Костеві Місевичу (встановлена 2020 року)...



Прикметно, що новітня історія України знайшла своє відображення в назвах вулиць Хмельницького: у березні 2014-го одну з центральних вулиць міста перейменували на честь Героїв Майдану – загиблих хмельничан – учасників Революції Гідності, а 2017 року на розі вулиць Героїв Майдану та Соборної було зведено пам`ятник Героям Небесної сотні.
На честь воїнів Збройних Сил України, учасників антитерористичної операції на сході України у 2014-2018 роках, які загинули відстоюючи соборну Україну, відповідно до рішення Хмельницької міської ради від 25 січня 2016 року одну з вулиць мікрорайону Ракове перейменовано на вулицю Героїв АТО.







На цій вулиці мешкали солдати Володимир Панчук, 



Анатолій Суліма



та Герой України старший лейтенант Іван Зубков, 



які загинули в бойових діях під час Антитерористичної операції.
Слід сподіватися, що розширення символічного простору міста, наповнення його «місцями пам`яті», пам`ятними знаками, що репрезентують події і постаті української історії та героїки дозволить в майбутньому створити цілісну систему, яка сприятиме формуванню суспільної пам`яті на патріотичних, україноцентричних засадах, визначатиме виразне «обличчя» українського європейського міста і сприятиме консолідації громади та суспільства. Звичайно ж, наявність пам`ятників, меморіальних місць потребує ще й доповнення всезагальними святкуваннями, масовими відзначеннями дат, публічного вшанування історичних осіб, передавання всього об`єму досвіду та інформації підростаючим поколінням. З часом ця інформація стає частиною суспільно-політичного життя, підживлює, посилює і легітимізує історичну пам`ять. А це зробить і народ, і державу сильнішими.
Переглядів: 379 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024