| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-03-19, 12:15

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2010 » Травень » 9 » "Україна у війнах: мундир, амуніція, обладунок" - виставка на честь 65-річчя Великої Перемоги
00:35
"Україна у війнах: мундир, амуніція, обладунок" - виставка на честь 65-річчя Великої Перемоги

Війна у консервованому вигляді –

найбільш приваблива війна

 

Напередодні 65-ї річниці Великої Перемоги, 7 травня, музей історії міста Хмельницького спільно з організацією «Відродження», арт-галереєю «Ренесанс» та магазином «Рекрут» презентував новий експозиційний проект «Україна у війнах: мундир, амуніція, обладунок». Того дня в музеї лунав брязкіт обладунків та холодної зброї, що були застосовані під час показових поєдинків. Шляхетний Лицар і Прекрасна Дама повели гостей виставки у загадковий світ Середньовіччя, виринаючи з якого, відвідувачі опинялися то у кінофільмі «Два бійця», жива музика з якого звучала своєрідним тлом експозиції, то йшли у незримий, але відчутний наступ разом з проскурівськими підпільниками, то почувалися українськими миротворцями під жагучим сонцем Іраку.


Експозиція, що поєднала в собі предмети військової уніформи і амуніції, реконструкції історично достовірних експонатів від раннього Середньовіччя до ІІ світової війни та оригінали сучасності, зацікавить будь-кого.  Адже це спроба осмислити роль  етнічного  українця  у світовій воєнній історії, з  арени  якої наші землі не сходили практично ніколи. 


Війна – цілком невід’ємна частина людського буття. Протягом усього цивілізаційного розвитку людство супроводжували війни. За підрахунками науковців, за 5.5 тисяч років існування сучасної цивілізації відбулося близько 14.5 тисяч воєн, в яких загинуло близько 3.5 мільярда людей. Це втрати від бойових конфліктів. І що ближче до нашого часу, то втрати в кожній із воєн збільшувалися. Якщо внаслідок І світової війни втрати населення становили 14 мільйонів, то в ІІ світовій війні загинуло вже близько 50 мільйонів осіб.  Чимала частина світового воєнного досвіду припадає саме на Україну та на наші землі. У воєнних суперечках з Візантією Київська Русь утверджувала свої території  та досягала вигідних торговельних угод. Шалену кількість крові було пролито за часів козацької доби. Козаки охоче вступали у будь-які військові конфлікти і воювали на різні боки. У складі Російської імперії та Австро-Угорщини Україна була своєрідним епіцентром воєн. Бойові дії  І світової війни тривали саме на території України одночасно з кровопролитними подіями громадянської війни. Досі важко об’єктивно підрахувати людські втрати України в І світовій. Емігрантами – утікачами від нужденності та страждань  –  вимушені були стати близько 2 мільйонів  осіб. Решта втрат України у І світовій війні оцінюється ще у 2.5–3 мільйона осіб. ІІ світова пройшлася по Україні ще сильніше. Загальні втрати населення – 8–10 мільйонів людей.


З розвитком людства виникли нові способи боротьби. Відтак, нинішнє розмаїття воєн надзвичайно широке і дозволяє вирішувати політичні конфлікти без застосування зброї. Зброя використовується вже як останній аргумент.  Але цей надсучасний останній аргумент може стати останнім порухом людства. Про це слід пам’ятати завжди. Слід бережливо ставитися до надбання історії, яким би воно не було. І, аби уникнути можливого штучного катаклізму людства в режимі реального часу, слід наполегливо вивчати феномен війни і бути напоготові до найгіршого.  Як казали римляни: «Si vis pacem, para bellum»  –  бажаєш жити мирно, готуйся до війни.


Війна у консервованому вигляді – найбільш приваблива війна. Вона – в музеї. Ідіть і дивіться!


Проект  «Україна у війнах: мундир, амуніція, обладунок» чекає на вашу увагу впродовж травня.



УВАГА! Поєдинок!



- Ще є бажаючі? :)


Жива музика з кінофільму "Два бійця"



Жива музика з кінофільму "Два бійця"


Експозиція в деталях


І знову "Два бійця"


Примірка аналогу середньовічного шолома.
Сцена перша / Дубль перший /
"Гюльчатай, открой личико!" : )



Кольчуга важка, але варто зазначити,
що її вага практично не відчувається,
бо рівномірно розподіляється по корпусу.
Але не поспішайте радіти,
якщо вдало примірили цей вид обладунку.
У вас попереду не менш вдале й кропітке позбуття кольчуги. : )



"Шляхетний лицар
всіх кличе в гості у музей...
"
Експозицією прогулювалась Вікторія ПАПОНОВА.
До зустрічі в  Середньовіччі!

Переглядів: 1500 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024