| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-20, 06:22

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Жовтень » 14 » Покров - шановане з давніх давен свято українців
20:47
Покров - шановане з давніх давен свято українців
Покров - стародавнє свято слов'ян, що означало кінець осінніх хороводів, початок зимових посиденьок. Вважалося, що Сварог покриває Землю полеглим листом та кличе Світлих Богів на Небо (в Сваргу).

З введенням християнства це свято відзначалося на честь пресвятої Богородиці та її чудесного плата, що покриває всю землю.

У народній традиції цього дня відзначалася зустріч Осені з Зимою, і корінням це свято йде дуже глибоко. Сама назва народні вірування пов'язували з першим інеєм, який покривав землю, вказуючи на близькість зимових холодів.

День Покрови збігався з повним закінченням польових робіт і серйозною підготовкою до зими. Приблизно з цих днів починали опалювати  хати, починали працювати пряхи і ткалі.



Цього дня Домовик спати вкладається, і в зв'язку з цим був пов'язаний ритуал «Запікання кутів». Домового просили зберігати тепло будинку взимку, пекли спеціальні млинці -  невеличкого розміру, а перший млинець ділили на чотири частини і розносили по кутах хати як підношення, щоб дух будинку був ситий і спокійний.

Дівчата ж просили Ладу про заміжжя (під час християнства стали просити Богородицю). І саме з цього дня починалися регулярні дівочі посиденьки.

Переглядів: 883 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024