| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 02:58

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2016 » Березень » 17 » Подільський геній графічної Шевченкіани в музеї історії міста Хмельницького
18:29
Подільський геній графічної Шевченкіани в музеї історії міста Хмельницького
Березнева мистецька зала музею історії міста Хмельницького вже вкотре традиційно збирає містян, які шанують особистість і творчість Тараса Шевченка в синтезі з сучасним художнім мистецтвом. Цьогоріч шевченківський березень музею історії міста Хмельницького представляє персональна виставка графіки і живопису заслуженого художника України Михайла Андрійчука під ємкою і влучною назвою «Шевченків світ в буянні фарб, сплетінні ліній». Мистецька Шевченкіана є справжнім  духовним скарбом українського народу. Понад півтора століття Тарас Шевченко надихає живописців і графіків на відтворення його поетичного світу засобами мистецтва, пробуджує їхню уяву, привертає до мистецького осмислення великих сюжетів національного життя.
Особистість Т.Г.Шевченка, його нелегка доля й невмируща поезія стали джерелом натхнення і для Михайла Омеляновича Андрійчука, талановитого хмельничанина, заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата обласних премій імені Т.Шевченка, В.Розвадовського, Хмельницької міської премії імені Б.Хмельницького.
Велелюдне відкриття персонального вернісажу Михайла Андрійчука, музичним обрамленням якого стало виконання учнем ХДШМ № 1 імені Миколи Мозгового Владиславом Гусаком пісні на слова Тараса Шевченка «Думи мої, думи», привабило оригінальністю та зацікавило майстерністю робіт шанованого в Хмельницькому митця не лише його друзів, родичів, знайомих, колег-художників, активну громадськість міста, колишніх студентів Михайла Омеляновича, а й майбутніх графіків і живописців, які ще тільки познають ази художнього мистецтва у Хмельницькій дитячій школі мистецтв (зокрема, учнів Світлани Поворознюк, викладача ХДШМ – колишньої студентки Михайла Андрійчука).
На адресу митця цього дня звучали слова вітання й здравиці з побажанням подальших творчих успіхів ще на довгі-довгі роки. Хмельницька міська рада відзначила багаторічний плідний творчий шлях художника та його великий вклад у розвиток художньої культури міста почесною грамотою та цінним подарунком, 
які Михайлові Омеляновичу урочисто вручив очільник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков. Артем Євгенович також зізнався, що сам зростав на творах Михайла Андрійчука, якими захоплювався змалечку. Голова міського осередку товариства «Просвіта» Зоя Діденко, не приховуючи захоплення особистістю «подільського генія графічної шевченкіани», його неймовірною цілеспрямованістю та оригінальним художнім баченням Шевченкових рядків, висловила сподівання, що в недалекому майбутньому «подільський оспівувач «Шевченкового світу в буянні фарб, сплетінні ліній» отримає цілком заслужене ним звання Народного художника України. Голова Обласної спілки НСХУ Михайло Мастикаш, художники-спілкяни, які знають Михайла Омеляновича не один десяток років, його рідні, знайомі, мистецтвознавці, музейники, колишні його студенти,  – всі прийшли цього дня вклонитися національному генію Шевченка і художньому таланту Андрійчука, доторкнутися до «Кобзаря» такого, яким  його бачить, яким вимальовує день за днем, рік за роком,  відомий хмельницький художник напередодні свого поважного ювілею, що святкуватиме наступного року.
А сам Михайло Омелянович у свої майже 90 років з непідробною запальною іскринкою, з юнацьким захватом в мудрих очах цитував улюблені рядки Шевченкового «Кобзаря», охоче ділився з гостями вернісажу своїми спогадами  про студентське життя, секретами своїх мистецьких досягнень,  творчими планами на майбутнє… А  наостанок з неприхованим задоволенням частував шановне зібрання запашними соковитими  червонобокими  яблучками зі свого саду, виплеканого власноруч разом зі своєю родиною.
alt
В своїй Шевченкіані М.Андрійчук синтезував енергію всіх своїх мистецьких шукань і осягнень. Серед робіт відомих графіків, які надихаються творами геніального українського поета, інтерпретації Михайла Андрійчука ніколи не зможуть загубитись. Вони не лише доповнюють зримий світ поетичних образів Шевченкового слова, а й являють приклад свіжого, оригінального графічного прочитання відомих творів.
Змалечку залюблений в Шевченкову поезію, Михайло Омелянович впродовж багатьох років звертається до цього місткого джерела українських образів, створюючи одну за одною виразні графічні композиції за мотивами «Кобзаря». Андрійчукове вміння бачити за рядками поезій цілий світ, вдумливе розкриття його, цілеспрямованість і чутливість складаються в цілу образну систему.
Шевченкіана Михайла Андрійчука – це не просто ілюстрації до творів великого поета. Завдяки лаконізму, витонченій майстерності автор зумів підняти їх до рівня значної узагальненості, адже дивлячись на ту чи іншу роботу, згадуєш не лише певний епізод, а й весь зміст, переймаєшся ідеєю поетичного твору.
Твори М.О.Андрійчука, присвячені шевченківській тематиці, зберігаються у Києві в музеї Лесі Українки, в багатьох музеях України, серед яких і музей історії міста Хмельницького. Зокрема, фондам музею історії міста Хмельницького пощастило отримати в дар від заслуженного художника України Михайла Андрійчука графічну серію «Шевченко на Поділлі», яка складається з семи творів. Художня Шевченкіана Михайла Андрійчука знайшла гідне місце в експозиції музею.
Музей історії міста Хмельницького запрошує відвідати персональну виставку заслуженого художника України Михайла Андрійчука «Шевченків світ в буянні фарб, в сплетінні ліній» упродовж березня.
 
alt
Довідка. Михайло Омелянович  народився 21 листопада 1927 р. у с. Нехворощ Андрушівського району Житомирської області.Закінчив Одеське художнє училище ім. М. Грекова (1957) та відділення станкової графіки Київського державного художнього інституту (1962).Працював керівником образотворчої студії для дорослих та викладачем дитячої художньої школи при картинній галереї їм. К. Айвазовського (місто Феодосія). З 1962 року – в Хмельницькому художньо-виробничому комбінаті. З 2002 – доцент Хмельницького національного університету.В творчому доробку художника є твори за мотивами поезій Л. Українки, П. Тичини та інших українських письменників. Є цілий ряд графічних робіт, які літописно увічнюють історичні події в Україні.
Автор графічних циклів «Доярки» (1962), «Трударі Поділля» (1970), «Мої земляки» (1976), «Сільські торжества» (1979), «108 вад людських» (1997), «По прочитанню Псалмів Давидових» серія «Алілуя»: літографій «Літо», «А ти всевидящее око...» (1963), «Воля незламна» (1964), «Побратими» (1979), «Подолянки» (1980); серії портретів (1985), творів за мотивами поезій Т. Шевченка (1990); монумент-декоративного панно, рельєфів та портретів письменників у бібліотеках Хмельницького (1970-1986), серії «Шевченко на Поділлі» (2013).
Персональні виставки, а їх понад 20, проходили в найбільших містах України. Роботи митця зберігаються у Бердянському, Горлівському та Запорізькому художньому музеях, Донецькій картинній галереї, Запорізькому краєзнавчому музеї, Києво-Печерському Національному історико-культурному заповіднику, Київському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки та ін.
Михайло Андрійчук – віртуозний портретист. Його об’ємна галерея налічує десятки портретів видатних подолян – Владислава Заремби, Анни Ахматової, подільських художників, поетів композиторів, артистів театру, знайомих, друзів, дружини, сина, внуків. В кожному з творів художника – артистичне володіння змішаною технікою: офорт, літографія, ліногравюра, монотипія, шовкографія, сангіна. Віртуозне володіння олівцем, голкою, тушшю, фломастером.
Член НСХУ з 1964 р. Заслужений художник УРСР (1987), лауреат обласних премій ім. Т. Шевченка, ім. В. Розвадовського (1997), міської премії ім. Б. Хмельницького.
Творам Андрійчука притаманні висока майстерність, неорди­нарність, філософська глибина. Своїми роботами розробив і утвердив сучасний український стиль кольорової графіки на основі творчого переосмислення традиційного.
Переглядів: 1064 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024