| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Нд, 2024-04-28, 22:09

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2024 » Січень » 25 » Подільське історико-археологічне товариство в новому дослідженні Віктора Адамського
16:14
Подільське історико-археологічне товариство в новому дослідженні Віктора Адамського

У фондах музею історії міста Хмельницького – цінне поповнення: нове дослідження Віктора Адамського про те, як Подільське історико-археологічне товариство прислужилося справі української державності.
Один з провідних подільських істориків, краєзнавців, кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних дисциплін Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, відповідальний секретар Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, добрий друг нашого музею Віктор Романович Адамський порадував своєю свіжою книгою!



Наукова праця «Подільське церковне історико-археологічне товариство у документах доби: Навчальний посібник». Хмельницький: ФОП Стрихар А. М., 2022. 214 с. із серії «Студії з історії Поділля» побачила світ за рекомендацією науково-методичної ради обласної організації НСКУ.



У книзі подано важливі документи Подільського церковного історико-археологічного товариства за час його діяльності з 1903 по 1919 роки. Для дослідників буде цікаво ознайомитися з поданим у книзі Статутом товариства та звітами за 1903-1914 роки. У цих документах відображено краєзнавчу, музейну, бібліотечну, пам`яткоохоронну діяльність товариства та персональний склад цієї громадської організації.
Приміром, з цих документів дізнаємося, що у 1919 році на звернення Міністерства народної освіти УНР Рада Міністрів УНР призначила Подільському церковному історико-археологічному товариству щорічну державну допомогу в розмірі 5000 карбованців. А все тому, що дослідники Товариства на чолі зі знаним патріотом-краєзнавцем Юхимом Сіцінським за роки своєї праці досягли значних результатів з вивчення та популяризації історії рідного краю, починаючи з 1903 року (звідтоді незмінним головою організації був Ю. Сіцінський) видрукували 12 томів «Трудів», зібрали розкішну бібліотеку стародруків і рідкісних книг, долучилися до охорони пам`яток старовини. Тісно співпрацювали з Кам`янець-Подільським державним українським університетом, Подільською «Просвітою». Промовистий факт: у 1919 р., під час перебування в Кам`янці уряду Директорії УНР, почесними членами Товариства стали М. Петров, М. Грушевський, І. Огієнко, а дійсними членами – низка відомих українських науковців.
Дякуємо Вікторові Романовичу за чудовий подарунок! Читаймо, вивчаймо, шануймо своє!
Переглядів: 160 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024