| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-20, 06:42

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Травень » 19 » ПОДІЛЬСЬКА ВИШИВАНКА: ПРИЧАСТЯ ВІД ЧИСТИХ ДЖЕРЕЛ
11:37
ПОДІЛЬСЬКА ВИШИВАНКА: ПРИЧАСТЯ ВІД ЧИСТИХ ДЖЕРЕЛ

До Всесвітнього дня вишиванки та з нагоди Міжнародного дня музеїв у музеї історії міста Хмельницького відкрилась етнографічна експозиція "Українські вишиванки наче райдуги світанки", присвячена подільській народній вишивці та традиційному подільському одягу - вишиванкам. Понад два десятки старовинних жіночих та чоловічих вишитих сорочок представляє з власної колекції знана хмельницька писанкарка, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, викладачка Хмельницької художньої школи Світлана Делікатна.
Помилуватися дорогоцінними скарбами з бабусиної скрині, глибше дізнатися про секрети й традиції сакрального народного мистецтва, поспілкуватися з майстринею, яка душею вболіває за відродження української духовної спадщини, 18 травня до мистецької зали музею історії міста Хмельницького завітало чимало гостей.



Виставка презентує двадцять п`ять жіночих та чоловічих вишиванок з різних районів Вінничини і Хмельниччини. І це лише частина колекції пані Світлани.
Пані Світлана розповіла про безцінні народні скарби вишивки і писанкарства, заповідані українцям на збереження й вдячне використання далекими предками. Дослідженням символіки писанки й вишиванки майстриня займається вже не одне десятиліття.




Високу оцінку зразкам з цієї колекції дала гостя презентації – відома подільська науковиця, історикиня, мистецтвознавиця, співробітниця Хмельницького міського відділу Центру дослідження Інституту історії України НАН України Лілія Іваневич, яка присвятила вивченню традиційному одягу українців Поділля півтора десятка років і нещодавно ґрунтовну монографію на цю тему.



До речі, презентація цієї монографії відбудеться в музеї історії міста Хмельницького 20 травня 2022 року о 12.00.
Берегиню священних українських оберегів Світлану Делікатну привітали зі святом вишиванки та відкриттям виставки директорка музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш, котра так само багато років займається вивченням сакральної української символіки.



Багато теплих слів прозвучало на адресу подільських дослідниць народного мистецтва з вуст творчих представників Хмельницької міської літературної спілки «Поділля» Ніни Качеровської, Ганни Кропивницької, Володимира Олійника. Прозвучали поезії, присвячені вишивці та вишивальницям.


Подарували естетичне задоволення та створили задушевну атмосферу свята артисти ансамблю «Добрий настрій» культурно-мистецького центру «Ветеран», котрі подарували слухачам українські народні та авторські пісні.


Сьогодні, у Всесвітній день вишиванки, разом з привітаннями даруємо нашим читачам поезію, яка прозвучала на презентації виставки.
***
Я подарую, тобі, донечко,
Всі зорі, що зібрала зранку,
Всі квіти, трави, ясне сонечко –
Я подарую вишиванку!
Її, як долю, бережи,
Я в ній закодувала щастя,
Про неї світу розкажи,
Бо вишиванка – мов причастя.
Для українців всіх часів,
Куди б нас вітром не кидало,
У серці буде мамин спів
І оберіг, що вишивала…
ЄЛЕНА МОЗОЛЮК,
кандидат пед. Наук, голова Хмельницького міського «Українського клубу».
ЗАПРОШУЄМО ВСІХ ОХОЧИХ ПОЗНАЙОМИТИСЯ З МУЗЕЙНОЮ ЕКСПОЗИЦІЄЮ «УКРАЇНСЬКІ ВИШИВАНКИ – НАЧЕ РАЙДУГИ СВІТАНКИ» НА ПРОСКУРІВСЬКУ, 30.
Переглядів: 276 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024