| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-03-29, 08:55

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Квітень » 6 » ПЕРШІЙ УКРАЇНСЬКІЙ КОНСТИТУЦІЇ - 311 РОКІВ
14:28
ПЕРШІЙ УКРАЇНСЬКІЙ КОНСТИТУЦІЇ - 311 РОКІВ
5 квітня 1710 р. на зборах козацького містечка Тягина (нині Бендери) на березі річки Дністер була прийнята перша Конституція Пилипа Орлика, і тим започаткований процес творення Конституції в Україні.


Це був один з перших у Європі правових актів, який закладав основи республіканської форми правління. Ідеї та системи стримувань та противаг між гілками влади, передбачені документом, стали основою для багатьох європейських демократій, зокрема й демократичного устрою сучасної України.
Пилип Орлик був нащадком литовсько-білоруського шляхетського роду. Початкову освіту здобув у єзуїтському колегіумі у Вільно (нині Вільнюс); згодом навчався в Києво-Могилянській академії, був учнем Стефана Яворського.
Тож західна освіта і виховання суттєво вплинули на формування світогляду Пилипа Орлика, а єзуїтський вишкіл до кінця життя спонукав до критичного мислення і пошуків виходу з найскладніших обставин. Коли Пилипа Орлика обирали гетьманом, справді стався цей надзвичайно важливий політичний акт, який не втратив ваги й у наші дні.
На козацькій раді, між новообраним гетьманом, козацькою старшиною і козаками, які не захотіли служити Московії, було укладено угоду «Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького» – це договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, , який передбачав ратифікацію шведським королем Карлом XII. Документ складався з чотирьох частин: вступу-преамбули, 16 статей, присяги гетьмана і хартії-підтвердження Карлом ХІІ гетьманства Орлика і свого протекторату. Більшу частину Договору склав сам Пилип Орлик, він же здійснив його остаточне редагування. В обговоренні і підготовці Договору брали участь українці світського і релігійного станів. Зокрема, Андрій Войнаровський, Кость Гордієнко, Дмитро Горленко, Федір Мирович, Іван Максимович та інші.
Чим важливий цей документ? По-перше, тим, що це була саме конституція всієї України, а не лише Запорозького війська, про що свідчить чимало статей, у яких, зокрема, окреслено засади непідлеглості Української держави Московії та Речі Посполитій;
По-друге, визначено кордони, що відповідали кордонам часів Богдана Хмельницького;
По-третє, запроваджено своєрідний козацький парламент, у якому мали засідати представники від кожного адміністративно-територіального округу та військового полку. Цей парламент – Генеральна (старшинська) рада – мав збиратися на свої засідання тричі на рік – на Різдво, на Великдень і на Покрову
та розв’язувати певні питання, які раніше перебували виключно у віданні гетьмана. Тобто, Україна фактично трактувалася як гетьмансько-парламентська республіка.



В Конституції Орлика абсолютно існує розподіл на три гілки влади. Цей розподіл в юридичній думці Європи виникне за кілька десятиліть і буде пізніше обґрунтований визначними правниками того часу у Франції та інших країнах Європи. Це дійсно перший прецедент в Європі, коли судову владу забрали у феодала.
Конституція мала – як сказали б нині – антикорупційну спрямованість. Вона, наприклад, забороняла підкуп і затверджувала прямі доповіді гетьману – без посередництва наближених до нього слуг. Заборонялася таємна кореспонденція – зокрема з іноземними державами. Гетьман і полковники були повністю відсторонені від розпорядження військовим скарбом – цим мав відати генеральний скарбник і скарбники в полках. Скарбником повинна бути людина «благосовісна», написав Орлик.
Гетьман мав захищати цілісність території, а король Швеції виступав протектором України.
Затверджувався статус православ’я як головної релігії і підпорядкування української церкви Константинопольському патріархату – ще один момент, який ніби перекидає нас місточком у нинішній час.
Тоді, на початку ХVІІІ століття, через вкрай несприятливу міжнародну політичну ситуацію, договір не вступив у повну силу. Втім, протягом декількох років його положення частково діяли на території Правобережної України, під час воєнних походів Пилипа Орлика у 1711 і 1713 роках. Документ зберігся у декількох варіантах: основний та скорочений тексти латинською мовою, а також два тексти староукраїнською мовою.
Рукописи скороченого варіанту (16 статей Договору) і преамбули основного варіанту латиною зберігаються у Національному архіві Швеції. Загорнутий у сувій документ знайшли у глиняному горщику. Існує думка, що його переписав син Пилипа Орлика Григорій для вручення дипломатам європейських держав, але через певні обставини, документ змушені були закопати.
Українськомовний текст документу включає оригінальний текст Конституції Пилипа Орлика, складений староукраїнською мовою, а також оригінальний підтверджувальний диплом Карла ХІІ на обрання Орлика гетьманом. На документах стоїть власноручний підпис Карла ХІІ, а також Пилипа Орлика. Є також печатка Війська Запорозького на рожевому воску з червоною стрічкою; королівська печатка на дипломі не збереглася.


Конституцію, одразу по її прийнятті, визнали уряди Швеції і Туреччини. Вона й сьогодні вражає своєю актуальністю й високим правовим рівнем. Дослідники історії України нині, й не без підстав вважають, що втіливши ідеї її натхненника, гетьмана Івана Мазепи, вона як державний акт на багато століть вперед стала символом боротьби численних поколінь українських патріотів за свободу і незалежність нашої держави.




Переглядів: 274 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024