| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 19:00

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Листопад » 11 » Оточення. Підступність. Пекло. Емоції… Іловайський котел - на світлинах репортерів
16:42
Оточення. Підступність. Пекло. Емоції… Іловайський котел - на світлинах репортерів

10 листопада музей історії міста Хмельницького презентував фотовиставку  «Іловайськ – 2014». Вперше фотороботи виставляли в Національному музеї Тараса Шевченка у Києві на роковину трагедії. Згодом вони об'їхали багато українських міст. Для більшості бійців ці знімки були останніми в житті…


На виставці представлено 60 робіт українських фотокореспондентів Олександра Глядєлова, Максима Дондюка, Максима Левіна та Маркіяна Лисейка.

Організатори  виставки в нашому місті розповідають: «Щодня ми працюємо, відпочиваємо, спілкуємося, забуваючи, що на Сході відбувається щось неймовірно жахливе. Але за все це ми маємо дякувати людям, які боролися за нашу свободу, захищали нас і державу та продовжують це робити. Саме цих людей у своїх фотороботах представили автори».

Кілька слів про авторів, котрі ризикували своїм життям, аби показати страшну правду й підступність агресора.

Олександр Глядєлов – український фотограф, який знімає документальні проекти і конфлікти в різних країнах світу, активно співпрацює з міжнародною гуманітарною організацією «Лікарі без меж» і є володарем нагород Інституту Відкритого Суспільства, Medal of Excellence Міжнародного фонду документальної фотографії в Сан-Фрациско, Гран-прі Укрпресфото – 97 та інших.

Максим Дондюк – переможець престижної журналістської премії Remi Ochlik Prize.

Максим Левін  працював у газеті  «Киевские Ведомости, фотоагентстві «Фотолента», УНІАН. Протягом 2007–2008 рр.  в «Газеті 24». Далі – фріланс для журналів «Фокус», «Профіль», «Український Тиждень», агентства Associated Press.

Маркіян Лисейко працює фотокором «Укрінформу».

З цих фото на нас дивляться усміхнені бійці в їхньому повсякденному житті, в побуті, в допомозі місцевим. Дивиться з них і війна. Виставка повністю передає атмосферу тих жахливих днів.

За словами організаторів виставки, для більшості бійців ці знімки були останніми в житті – хтось загинув при виході «зеленим коридором», хтось потрапив у полон, хтось отримав важкі поранення.


Кожне фото має свою історію. Про деякі розповів боєць батальйону «Донбас», який саме й ініціював показ виставки в нашому місті.


Сержанту Олександру Ковалевському, уродженцю Ярмолинець, вдалося вижити в пеклі Іловайського котла. Тому йому добре відомо, що там відбувалося. Він пройшов той нелегкий, пекельний шлях, пережив страшні події та на собі відчув усі емоції, які фотографи намагалися передати через світлини.

«До прикладу, на цьому фото зображені міцні обійми друзів-журналістів, які в серпні 2014 року, цілі й неушкоджені, виїхали «зеленим коридором», та автомобіль-щасливчик, що проскочив три засідки російського оточення», – розповідає пан Олександр. Боєць розповів, що на багатьох світлинах зображена школа, яка слугувала для військових: санітарною частиною, столовою, штабом та домівкою.

Особливо вразила присутніх  розповідь про полковника американської армії, котрий покинув військову службу в своїй країні, аби захистити батьківщину своїх предків від російської агресії в якості бійця-добровольця в чині звичайного солдата, про що ніхто з однополчан і не здогадувався до останньої хвилини. Виявилося, що Маркіян Паславський (позивний «Франко») виріс у США в родині емігрантів, його батько теж воював за Україну і привив синові любов до України. У 1992 році Марк Паславський вирішив назавжди переїхати до України. Він брав активну участь у Помаранчевій революції, Євромайдані, де під час розстрілу на Інституській дивом уцілів. Маючи офіцерське звання полковника, в Україні пішов захищати Україну рядовим і поклав своє життя за неї в Іловайському котлі...  


На відкриття виставки завітав і хмельницький міський голова Олександр Симчишин, який висловив вдячність від усієї громади міста фотографам за відвагу висвітлювати події війни на Сході України, а Олександру Ковалевському подякував за ініціативу в організації виставки у Хмельницькому, зазначивши, що на фото зображені справжні Герої.


Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш підсумувала: «Як і тисячу років тому, Україна знову стала щитом для європейської цивілізації. Путін розв’язав агресію проти України, окупувавши Крим, і тим самим фактично зруйнував міжнародну систему колективної безпеки й відкрив у довгостроковій перспективі шлях для нової світової війни з використанням ядерної зброї. Політика «стримування», фактично започаткована західними країнами в 1917–1920 роках, повторилася в період Другої світової війни, й нині західні країни вкотре реанімують цю політику стосовно путінської агресії в Україні, яка, однак, є заслабкою і хибною, оскільки не відповідає на всі виклики, які кидає Росія як імперія, що прагне стати одним з геополітичних центрів планети».


Хмельницький міський голова Олександр Симчишин принагідно звернувся через засоби мас-медіа до міської спільноти: «Приходьте на цю фотовиставку й дивіться, адже це має побачити і кожен охочий це побачити, і кожен неохочий: це має побачити кожен. Це виставка-емоція – трагічна емоція, якою має пройнятися кожен. Адже кожна трагедія врешті-решт призводить до перемоги».

Олександр Ковалевський та Ігор Олійник – організатори експонування пересувної фотовиставки «Іловайськ – 2014»  у місті Хмельницькому – під час її презентації були відзначені грамотами від управління культури і туризму Хмельницької міської ради.


На виставку завітало чимало людей, серед них і учні Хмельницької гімназії № 1, які поділилися своїми враженнями про фотороботи.  «Ці фото викликають емоції, які не передати словами. Переглядаючи їх, ти мимоволі сам поринаєш у вир тих подій, співпереживаєш. З’являється бажання допомагати нашим воїнам, підтримувати їх», – розповідає Андрій Колесник. Хлопець каже, що такі виставки дуже потрібні, бо з їхньою допомогою люди згадують, що поки ми живемо мирним життям, на Сході триває війна.



В якості музичного обрамлення заходу викладачами Хмельницької музичної школи № 1 імені М. Мозгового були виконані музичні твори. Дует у складі Юлії Заводної та Ігоря Чайковського презентував присутнім композицію Юрія Стичука для домри і гітари «Весна». Вокальне тріо викладачів «Мелодіка» подарувало гостям виставки українську пісню  О. Ткача на слова О. Білаша «Люби мене та не покинь».


На завершення заходу Ігор Чайковський виконав твір О. Вінницького для гітари «Подорож у часі».

Історична довідка.

Бої за Іловайськ, відомі також як Іловайський котел – бойові дії, що розгорнулися під містом Іловайськ Донецької області у ході війни на Сході України в серпні 2014 року.
18 серпня в ході запеклих боїв українські силовики, які значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли до Іловайська. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після вторгнення значних сил регулярних російських військ 23–24 серпня у тил українського угруповання з території РФ, а також через дезертирство окремих українських підрозділів іловайське угруповання опинилося в оточенні. 29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, які опинилися в оточенні. 29 серпня о 6-й ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Колони були розстріляні на марші…

Виставка «Іловайськ - 2014» триватиме впродовж двох тижнів, до 24 листопада. Переглянути її можна у музеї історії міста Хмельницького, що на Проскурівській, 30.

Переглядів: 962 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024