| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 20:54

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Липень » 17 » «Обгортки для мізків», або Політика, соціум, історія, філософія у концепції плакату Юрія Гончаренка
11:15
«Обгортки для мізків», або Політика, соціум, історія, філософія у концепції плакату Юрія Гончаренка

Виставка концептуального політичного плакату хмельничанина Юрія Гончаренка відкрилась вчора в музеї історії міста Хмельницького.

Автор плакатів Гончаренко Юрій Степанович називав свої роботи «політичними замальовками». Він зазначав, що політичні замальовки – це не відображення політичних сновидінь хворого розуму, це графічний вираз реалій страшніших, ніж картинки. Факти національної історії можуть бути нестерпно гіркими, але для гідного майбуття держави сама Історія повинна залишатись нещадно правдивою.

Плакат – різновид тиражованої графіки. Лаконічне, помітне, кольорове зображення, що супроводжується коротким текстом, виконане, зазвичай, на великому аркуші паперу, як правило великоформатне, зроблене з агітаційною, рекламною, інформаційною, навчальною метою. У сучасному дизайні плакат сприймається як зведене в чітку візуальну формулу повідомлення, призначене сучасникові для висновків і конкретних дій.

В сучасних умовах ми повертаємося до плакату як засобу пропаганди. Пропага́нда – форма комунікації, спрямована на поширення фактів, аргументів, чуток та інших відомостей для впливу на суспільну думку на користь певної спільної справи чи громадської позиції. Пропаганда зазвичай повторюється та розповсюджується через різні засоби масової інформації, щоб сформувати обраний результат суспільної думки. Пропаганда є потужною зброєю у війні; використовується для дегуманізації та створення ненависті до відповідного ворога як зовнішнього, так і внутрішнього, створенням хибного образу у свідомості. Це може відбуватися з використанням принизливої або расистської термінології, униканням деяких слів або з використанням непідтверджених заяв про ворожі звірства. Більшість пропагандистських війн вимагають, аби власне населення відчувало, що ворог приніс несправедливість, що може бути тільки уявним, а може і базуватись на фактах. Власне населення має вирішити, що їхня нація захищає справедливість. Пропаганда є також методом, який використовується у психологічній війні, яка може також використовувати операції під чужим прапором. Звичайними засобами для передачі повідомлень пропаганди є: листівки, плакати, книги, повідомлення новин, історичні огляди, пропагандистські фільми, радіо, телебачення.Сьогодні, під час російсько-української війни, яка хоч не проголошена, але відбувається, ворог воює за свідомість людей. Щоб не піддатись на ворожу пропаганду потрібно розуміти ситуацію, а щоб розібратися потрібно мати міцні знання з історії України. Наша виставка пропонує нагадати як за допомогою символічних, простих зображень можна розповісти про цілий період в історії нації.

Юрій Степанович Гончаренко (1946-2013 рр.), у 1975 р. закінчив Київський Державний університет за спеціальністю викладач іноземної мови. Працював на посаді вчителя англійської мови в Хмельницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 14. На жаль, 2013 р. життя талановитої людини, художника-плакатяра Юрія Гончаренка обірвалося, але продовжує жити в його плакатах оригінальна та його оригінальна образна мова, яка тягнеться до глибин національних традицій, історії і філософії, продовжує жити в його концептуальних роботах, в яких він прагнув по-новому осягнути минуле і дійсність. Аби привернути інтерес і увагу глядача, активізувати його сприйняття, націлити в потрібному напрямку свідомість і волю до дії автор використовує ряд специфічних художніх засобів. У плакатах Юрій Степанович застосовує узагальненість форм, що миттєво запам'ятовуються, образотворчі метафори, загальнозрозумілі символи, відбувається співставлення різномасштабних зображень, різночасних подій, що відбуваються в різних просторах, узагальнення форми предметів. Важливу роль в роботах відіграє характер шрифту і розташування тексту, яскраве умовне декоративне колірне рішення. Художник у своїх нотатках зазначає, що будь-який справжній твір мистецтва народжується з любові до життя, а політичні замальовки народжуються в неспокої за долю України і за майбутнє української нації. «Мої політичні замальовки – це некомерційні і недекоративні пейзажі і натюрморти людської природи», – пише автор. А далі продовжує: «Мистецтво без образа – це мазня без Божого промислу, це хаос, ознака виродження людської свідомості, почуттів, смаків».

Серед численних гостей на відкритті виставки були присутні представники управління культури і туризму Хмельницької міської ради, близькі родичі Юрія Гончаренка, працівники музеїв міста і області, творча молодь, мас-медіа. Добрими і теплими словами відгукувались про винуватця цієї помітної події у культурному житті обласного центру Юрій та Сергій Молдовани – близькі родичі Юрія Гончаренка, які розповіли присутнім про численні прижиттєві захоплення, неймовірно багатий філософський світогляд відомого українського плакатяра.

А ініціатором експозиції виступив хмельницький фотограф Андрій Маслов, який також є родичем автора.

Виставка концептуального політичного плакату Юрія Гончаренка «Обгортки для мізків» працюватиме в музеї історії міста Хмельницького протягом лютого. Ласкаво просимо! /6 лютого 2015/

Переглядів: 1176 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024