| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-03-28, 22:00

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2021 » Жовтень » 8 » НОВІ ІМЕНА. РОМАНТИЧНА ПАЛІТРА ТЕТЯНИ ШУМАКОВОЇ
14:50
НОВІ ІМЕНА. РОМАНТИЧНА ПАЛІТРА ТЕТЯНИ ШУМАКОВОЇ
До Дня художника України в музеї історії міста Хмельницького відкрилася художня виставка талановитої хмельничанки Тетяни Шумакової.


Цим творчим заходом організатор – музей історії міста Хмельницького – продовжив свою добру традицію – відкривати і підтримувати нові імена митців-земляків. Дивовижно, але хоча пані Тетяна – вже пенсіонерка, це – її перша персональна виставка! Так сталося в її житті, що багато працювала, самотужки ставила на ноги трьох дітей і не було часу до самопрезентацій. Зате нинішній перший вернісаж вийшов надзвичайно насиченим, багатогранним і засвідчив існування на мистецькому небосхилі міста Хмельницького непересічної, з оригінальним творчим мисленням і власним почерком, майстрині пензля і … різця. Так, саме різця, адже в художній скарбниці Тетяни Георгіївни є ціла серія дерев`яної пластичної мініатюри! І це – її власне яскраве слово в мистецькій галактиці. Адже зірке око і вправні руки художниці творять кумедні, гротескно-шаржові образи історичних постатей, знаменитостей, персонажів народного фольклору, кожен з яких – маленький шедевр. Траплялося Тетяні Георгіївні за одну ніч вирізьблювати кілька десятків таких об`ємних облич, оформлювати у чудернацькі рами, а на ранок везти їх на ярмарки майстрів і фестивалі до Меджибожа, Кам`янця, Хотина, Одеси, Києва, Криму, де вони швидко розліталися, мов гарячі пиріжки…





Ще з раннього дитинства Тетяна Шумакова, корінна хмельничанка у п`ятому поколінні, донька вчительки і відомого хмельницького адвоката, прагнула творити, малювати. Навіть у міській сімнадцятій школі її парта була завжди «розписана». Закінчила Московський заочний народний університет мистецтв. Працювала на різних підприємствах художником-оформлювачем. Найдовше – на хмельницькому заводі «Адвіс», в «Бюро естетики», де займалася оформленням продукції, рекламою. А тим часом для душі творила чудові романтичні пейзажі, натюрморти, портрети. Акварелі, олійний живопис, графіка…



Однією з яскравих граней таланту пані Тетяни є монотипія. Якраз у цій стихії художниця залюбки експериментує, фантазує, медитує… За словами художниці, заняття монотипією – для неї справжній релакс, можливість не лише втілити певні замисли, а й здобути душевну рівновагу. По суті, це – «робота з плямою», в якій художник, як справжній творець-деміург, знаходить сюжет і буквально «витягує» з хаосу, вписує зображення, відсікаючи все зайве. В музейній експозиції якраз представлені різні цикли цього різновиду графіки.



Слід додати, що двоє синів і донька Тетяни Георгіївни, які допомогли матусі підготувати виставку і прийшли привітати її з творчим святом, теж здобули творчі професії. Приміром, донька Надія заснувала багетну майстерню і залюбки зі смаком оформлює мамині роботи в рамки.





З відкриттям першої персональної виставки Тетяну Шумакову привітали численні друзі та однодумці. Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш вручила художниці подяку управління культури і туризму Хмельницької міської ради за організацію виставки і побажала не зупинятися у здобутті творчих вершин.



Тим більше, що майстриня пензля поділилася цікавими творчими задумами та ідеями. Пані Галина Барабаш відзначила великий творчий потенціал експонентки, надзвичайно глибокий інтелектуальний і духовний світ її картин, своєрідність сюжетів і кольористичної гами. Для непідготовленого глядача це – просто світлі, душевні роботи, які гармонізують душу і простір довкола, а підготовлений - може читати в них символи кольорів і знаків, захоплюватися професійною вправністю, розшифровувати таємну мову мисткині, медитувати разом з нею і розгадувати таємниці буття.



Голова Хмельницької міської літературної спілки «Поділля» Володимир Олійник – давній шанувальник не лише малярського, а й поетичного доробку пані Тетяни. Так, обдарована хмельничанка творить поетичні зарисовки зі своєрідною образною системою, які виходять друком в альманасі спілки «Літературна громада». Пан Олійник привітав з хорошим почином учасницю літературної спілки «Поділля» Тетяну Шумакову та висловив слушну ідею – видати друком альбом живопису і монотипій Тетяни Шумакової, чий доробок може гідно представляти мистецьку громаду нашого обласного центру.



Теплі вітальні слова захоплення і визнання говорили пані Тетяні друг дитинства, театральний діяч Олег Чумаченко,





членкиня літературної спілки «Поділля» Ганна Кропивницька,


численні друзі та шанувальники творчості.









Донька Тетяни Георгіївни Надія зауважила: казковий, фантасмагорійний світ маминої творчості оточував їх, дітей, відколи себе пам`ятають, надихав, формував естетичні смаки і ставлення до світу, багато в чому визначив вибір професій. Приміром, один із синів художниці гарно малює, займається комп`ютерним дизайном.
Виставка картин і дерев`яної пластики Тетяни Шумакової триватиме в музеї історії міста Хмельницького впродовж місяця.
Гостинно запрошуємо до знайомства з її творчістю на Проскурівську, 30.
Переглядів: 298 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024