| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 08:26

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Липень » 22 » Не стало легендарної підпільниці Марії Миколаївни Ченаш
10:03
Не стало легендарної підпільниці Марії Миколаївни Ченаш

З глибоким сумом сповіщаємо, що 2 липня на 94 році життя відійшла у вічність шанована в нашому місті людина, легендарний член Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни Ченаш Марія Миколаївна.

Народилася Марія Ченаш 11 січня 1922 року в м. Проскурові в сім'ї робітників. Навчалась у середній школі № 3 (сьогодні НВО № 5), яку закінчила напередодні початку Другої світової війни.

Від початку війни Марія Ченаш входила до складу одного з перших підпільних загонів у місті Проскурові, була зв’язковою, ходила в розвідку, 4 рази перетинала лінію фронту. Працювала в німецькій друкарні де добувала фарби, шрифт для відкриття підпільної друкарні.

Марія Ченаш брала участь у звільненні південних районів області, а також Рівненської області у складі партизанського загону ім. Кутузова. Своєю відвагою і шанобливим ставленням Марія здобула визнання і повагу серед підпільників.

Ратні подвиги Марії Миколаївни Ченаш отримали високу державну оцінку. Вона нагороджена медалями «Партизани Великої Вітчизняної війни» І та ІІ ступеня, двома орденами Вітчизняної війни ІІ ступеня та багатьма іншими урядовими нагородами.

Після війни працювала помічником заступника голови Хмельницького облвиконкому, обиралася депутатом міської ради.

Понад 28 років трудилася в органах юстиції. Ми втратили прекрасну, героїчну, щиру і доброзичливу людину, яка наближала перемогу, героїчно боролася з ворогом за мир на рідній землі й понад усе любила життя.

З почуттям глибокої скорботи висловлюємо щире співчуття рідним та близьким покійної. Світла пам’ять про Марію Миколаївну Ченаш назавжди залишиться в серцях хмельничан. /3 липня 2015/

Переглядів: 1091 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024