| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-04-23, 14:31

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Вересень » 22 » Музейний урок мужності до Дня партизанської слави
11:00
Музейний урок мужності до Дня партизанської слави

Щорічно 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави.

З цієї нагоди 20 вересня у музеї Проскурівського підпілля відбувся урок мужності «Подвиг народних месників безсмертний».

На заході були присутні ветеран Другої світової війни, учасник Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації, полковник авіації у відставці Нетяга Юхим Кирилович, учні та вчителі НВО № 5.

«Підпільно-партизанський рух опору в Україні вже з перших днів нацистської окупації набув всенародного характеру істав важливим чинником перемоги над ворогом. Це був вияв високого патріотизму, героїзму, незламності, жертовності борців за волю України», – зазначила завідувач музею Баранюк В.В.

До лав партизанських загонів вступали десятки тисяч наших співвітчизників, серед яких були молоді люди і навіть діти. Діяли такі загони, а також окремі підпільні групи й на території сучасної Хмельниччини. Зокрема, невід’ємною складовою підпільно-партизанського руху була діяльність Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації, учасники якої, відчуваючи нещадне гноблення нацистів, з дня у день протягом усього періоду окупації самовідданою боротьбою нищили тили, матеріальні та людські ресурси ворога.

Серед цих патріотів був і учасник Проскурівського підпілля Нетяга Юхим Кирилович, якого ще у підлітковому віці війна змусила взяти до рук зброю та розпочати свій партизанський шлях.


Під час уроку мужності Юхим Кирилович поділився з учнями спогадами про події Другої світової війни, свій бойовий шлях підпільника та партизана. Зокрема, зазначив, що перший свій бій «зустрів» у 13 років. Пам'ятає його мало не похвилинно: як над головою летіли бойові літаки, видаючи тонкі димові стрічки – постріли... Як поруч зірвалася бомба, як дзвеніло у вухах і пекло в спину від вогню, що охопив сільські хати... Мабуть, саме тому згодом став професійним льотчиком і літав на 12 видах літаків!

В роки окупації нашого міста нацистами Юхим Кирилович неодноразово брав участь у визволенні полонених із гетто та концтабору «Stalag 355», допомагав переправляти людей у партизанські загони, був провідником наших частин і брав участь у визволенні Проскурова у березні 1944 р.

Вже в роки незалежної України Юхим Кирилович все пережите під час Другої світової війни виклав на сторінках своїх книг, яких у автора аж три, і які він також представив учасникам заходу.

На завершення уроку мужності учні та всі присутні привітали ветерана зі святом та зробили  пам’ятні фото.



Переглядів: 947 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024