| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 12:18

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Липень » 21 » Музей історії міста представив колекцію іудаїки на міжнародній науковій конференції у Львові
17:47
Музей історії міста представив колекцію іудаїки на міжнародній науковій конференції у Львові

8–10 червня у Львові пройшла міжнародна конференція «Львів: єврейська спадщина. Вчення та устрій громади крізь віки» за ініціативи та організації Львівського наукового центру іудаїки та єврейського мистецтва імені Фаїни Петрякової спільно з благодійною організацією «Єврейське відродження» та Представництвом Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього Радянського Союзу.

В роботі конференції за підтримки управління культури і туризму Хмельницької міської ради брали участь і представники музею історії міста Хмельницького. Конференція проходила у приміщенні колишньої синагоги «Золота роза».

Основною метою організації цієї конференції стала нагальна потреба сучасних науковців, музейників, представників культури і релігії у вивченні єврейсько-українсько-польських взаємовідносин. Актуальність історичних та культурологічних аспектів відносин між єврейською, українською та польською націями в Україні та й, зокрема, на території Галичини на сьогодні не зменшується.

На конференції обговорювалися теми, пов′язані з життям та устроєм єврейської громади в контексті взаємовідносин з неєврейським суспільством; україно-єврейські міжетнічні культурні взаємовідносини; іудаїка та єврейське мистецтво в Україні; єврейська культура, релігійна та обрядова традиція тощо.

В регламентованих рамках конференції виступили відомі науковці-іудаїсти, співробітники музеїв України, зарубіжні фахівці. Пан Мейлах Шейхет, директор Наукового центру іудаїки та єврейського мистецтва імені Фаїни Петрякової, наголосив на тому, що необхідно вчитися одне в одного, беручи найкращий досвід культур у свою практику, що культури не воюють між собою, а мають неуклінно зберігати надбання своєї культури, звичаї, традиції, надбання свого народу, мирно співіснуючи з іншими громадами, котрі мешкають поряд.

Завдяки сучасним технологіям слухачі конференції мали змогу поспілкуватися онлайн з ізраїльським науковцем паном Леві Шептовицьким та взяти участь у міжнародному вебінарі на тему ставлення до іновірців у талмудичній літературі та в обговоренні неєврейської теми в єврейській Книзі Рут.

Іноземні гості конференції візуалист Сільвія де Сван (США, Філадельфія) та фотограф Крістіан Герман (Німеччина) поділилися спогадами про своє життя в період Другої світової війни та депортацію з міста Чернівці до Америки.

В рамках конференції відбулася виїзна екскурсія за межі Львова з метою ознайомлення з історичними будівлями, пов′язаними з єврейською релігійною традицією, котрі найбільше потребують реконструкції, реставрації та консервації на сьогодні в Галичині.

Екскурсія до містечка Броди, що у Львівській області, показала існуючий плачевний стан найбільшого в Україні єврейського цвинтаря, на якому поховано понад 8 000 іудеїв.

Екскурсанти також мали змогу Велику Бродівську синагогу, яку ще можна відновити.

Навіть у напівзруйнованому стані ця сакральна споруда виглядає величною та непорушною.

Музей історії міста Хмельницького, запрошений на міжнародну конференцію у Львові, представляв власну музейну колекцію іудаїки.

По завершенні конференції за її матеріалами буде видано збірник тез з фаховими доповідями експертів у цій сфері, також цей збірник буде опублікований у веб-просторі в мережі Інтернет. /15 червня 2015/

Переглядів: 1143 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024