| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2024-04-24, 01:47

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2010 » Липень » 12 » МАНДРУЙМО РАЗОМ ШРІ-ЛАНКОЮ!
12:12
МАНДРУЙМО РАЗОМ ШРІ-ЛАНКОЮ!


Намасте! Вітаємо!

Наскільки  світ прекрасний,

Поглянь навкруг себе!

Яке велике щастя

Сповна відчути це!

Але не кожен може

У мандри вирушать...

Музей надасть Вам змогу

Фототуристом стать!

 

З відкриттям персональної фотовиставки Костянтина Жданова «Райський острів Шрі-Ланка», музей історії міста Хмельницького започатковує туристичну інтерактивну серію фотовиставок «Мандри».

Вже давно не секрет, що іноземний туризм, та й навіть вітчизняний, маючи власні особливості приваблення і заохочення мандрівників, все ж таки залишається недосяжним для основної маси населення. Це і стало головним чинником створення нової серії фотовиставок у  музеї історії міста Хмельницького. Перед серією «Мандри» поставлена не така вже й недосяжна мета: залучити до інтерактивного фототуризму як пересічного глядача, з тієї чи іншої причини позбавленого можливості подорожувати, так і досвідченого мандрівника, який має бажання донести свої враження від власних мандрів до широкого загалу.  Але важливо зазначити, що оцифровані фотовраження  мають бути насамперед якісними на досить високому рівні. Тому «задати тон» серії «Мандри» не випадково було запропоновано саме професійному фотографу, який активно пропагує фототуризм.

Про серію «Мандри» та персональну виставку Костянтина Жданова розповіла заступник начальника управління культури і туризму Хельницької міської ради Світлана Іванівна Шевченко.


Костянтин Жданов, який очолює громадську організацію «Спілка фотографів міста Хмельницького», охоче ділиться власними враженнями від казкової мандрівки до екзотичної країни з громадою міста. Це активна креативна людина, яка обрала свій шлях самовираження крізь об’єктив фотокамери. І самовираження це, треба зазначити, емоційне і відверте. Від глядача, котрий прийшов в музей «на Жданова», в жодному разі не приховуються ніякі деталі через пошук вигідної експозиції, як це трапляється часом чи не в кожного, хто намагається самотужки осилити мистецтво фокусування та композиції у фотографії. Від гами вражень власника камери залежить фокус зворотного відгуку глядача, його відчуття почуттів автора світлин - так би мовити, віддзеркалення почуттів автора. Тому кадри «від Жданова» неважко розрізнити в безлічі інших. Вони живі та сповнені розміреного дихання стародавнього Цейлону, що неминуче віддзеркалюється в обличчях і очах шрі-ланкійців. Медитативний спокій ланкійських підданих Будди не заважає їм бути іскрометними в танці або темпераментними в стосунках. За зовнішньою стриманістю пересічного ланкійця приховується пристрасть до життя та філософське ставлення до смерті. Спокій і виваженість мудреця тут чи не в кожному мешканці крокують поряд з його ж дитячою безпосередністю та відкритістю. Репортажна фоторозповідь Костянтина Жданова про цю екзотичну країну надзвичайно яскрава й насичена буянням кольору та найпозитивніших відчуттів. 

У світ мандрів дивовижним островом, що дарує мандрівникові дорогоцінний букет найвишуканіших і різноманітних вражень, віртуально поринемо і ми з вами.

Синє небо, темно-бірюзове море і зелена бахрома кокосових пальм над жовтою смужкою пляжу - таким відкривається оку мандрівника узбережжя острова Шрі-Ланка.




Європейцям острів цей завжди здавався земним раєм. Не випадково ланцюжок островів, що перетинає Полкську протоку і зв'язує Шрі-Ланку з Індією, був Адамовим мостом. До речі, і одну з найвищих гірських вершин Шрі-Ланки теж іменують Адамовим піком. На ньому навіть є скеля з вм'ятиною, схожою на людську ступню, - як запевняють, відбитком ноги Адама.

Клімат країни рівний і теплий упродовж усього року. І влітку, і взимку температура тут близько 27 º С, а в горах — +20—25 ºС. З травня по серпень вологі морські вітри - мусони - приносять на острів рясні дощі. У цей час хмари над землею згущуються настільки, що все занурюється в сутінки, наче під час сонячного затемнення, і з неба падають  потоки води, такі щільні, що за двадцять кроків нічого не видно. Річки виходять з берегів, і бурхливі паводки руйнують часом цілі села. Але решта часу над Шрі-Ланкою яскраво сяє сонце, і під його благодатними променями пишно буяє рослинність.

Біля буддистських монастирів завжди ростуть гаї баньян - священного дерева Індії і Шрі-Ланки. Адже саме під баньяном дві з половиною тисячі років тому зазнав «просвітлення», тобто зрозумів причину людських страждань і шлях порятунку від них, засновник буддизму царевич Гаутама. Це сталося в одному з міст Північної Індії. З тих пір Гаутама прийняв ім'я Будда («Просвітлений»).  До дерева ж, яке дожило до наших днів, кожен рік приходять вклонитися мільйони паломників.


Гори Шрі-Ланки, як уже говорилося, займають лише п'яту частину площі острова.  Але це круті, скелясті хребти і плоскогір'я, що піднімаються деколи на 2,5 км над рівниною. Ріки, що біжуть з гір, утворюють численні водоспади. За їхньою численністю  Шрі-Ланку можна порівняти лише з найводоспаднішою  країною світу - південноафриканським королівством Лесото. Тут є понад сто великих водоспадів, з них добрий десяток - заввишки 100 м. У центральній частині острова, на південь від стародавньої столиці країни - Канді, на площі розміром в 50 на 50 км знаходиться одразу сім таких водоспадів і каскадів, в тому числі 210-метровий Курунду і 190-метровий Діялума.  Один з найвищих водоспадів у світі з єдиним струменем потоку  - це 212-ти метровий водоспад «Фата нареченої».



Сігірія («Левова гора») - пам'ятник стародавньої культури. Це величезна гора у вигляді сплячого лева, де у V столітті знаходився королівський палац. На вершині гори - сліди грандіозної кам'яної споруди: залишки залів, стін, прикрашених фресками..  Своїми обрисами вона дійсно схожа на могутнього хижака, що приготувався до стрибку.



На незвичайній скелі ще в п'ятому столітті було збудовано місто-палац, що був у той час резиденцією короля, а пізніше служив житлом буддистським ченцям. Величезний скельний масив, що височів над зеленою стіною лісу, був помітний здалеку. Аби ще більше виділити його,  круті стіни гори побілили й відполіровали до дзеркального блиску. На пласкій вершині Сігірії звели мармуровий палац з розкішним садом і фонтанами. До нього від підніжжя скелі вела лише одна важкодоступна стежка, що закінчується біля стін резиденції з брамоюі у вигляді гігантської левової голови.   Лише на початку XIX століття, користуючись уривчастими відомостями, що збереглися в старовинних рукописах, археологи зуміли знайти серед джунглів і розчистити стародавні руїни. Зараз Сігірія увійшла в список найбільш цінних історичних пам'яток світу і знаходиться під егідою ЮНЕСКО.

Королівський ботанічний сад в Пераденіі один з кращих в Азії. Сад розташований в закруті річки Махавелі, найбільшої ріки Шрі-Ланки. Це 67 гектарів витонченої краси з рідкісними пальмовими алеями, з величезною кількістю різних видів тропічної рослинності.



Крім декоративних і корисних рослин в саду є алея меморіальних дерев, посаджених главами держав та видатними людьми, які відвідали країну.

Дамбулла - величезний ізольований скельний масив, де знаходиться чудовий храм, побудований в I ст. до н.е.



Найбільшим печерним храмом в Південній Азії є кам'яний храм сплячого Будди. Складається він з декількох печер, розташованих на висоті 350 метрів, і численних ніш, поверхня яких розписана буддійським настінним живописом. У храмі знаходиться найбільша колекція статуй Будди, багатьом з яких понад 2000 років. 73 з них вкриті золотом.

Місто Канді, відоме з XVI століття, розташоване на висоті 700 м біля підніжжя хребта Підуру і відрізняється помірним кліматом. Його вважають найпрохолоднішим містом у країні. Міські будівлі півкільцем оперізує найдовша річка Шрі-Ланки - Махавелі. Головною визначною пам'яткою Канді є древній храм, де зберігається одна з головних буддистських святинь - Зуб Будди. 




Ця священна реліквія зберігалася спочатку в одному з храмів Індії, але, коли мусульмани взяли верх над буддистами в князівстві, де знаходився храм, дочка правителя, заховавши Зуб в своїй високій зачісці, зуміла вибратися з міста і на кораблі дісталася до Шрі-Ланки. Священному Зубу Будди присвячене найголовніше свято Шрі-Ланки - Перахера. Цього дня в Канді влаштовують урочисту ходу. В ній беруть участь 200 святково вбраних слонів, один з яких несе на спині золоту копію скриньки-сховища Зуба.



«Дивовижний острів»,  або «Сльоза Індії»  - саме так перекладається назва острова Шрі-Ланка, яку країна отримала лише у 1972 році. Перше і традиційне ім’я цієї землі — Цейлон, що в перекладі з санскриту значить «земля левів». Лев, окрім присутності у назві країни, заслужив роль головної дієвої особи на прапорі й гербі країни.



Хоча, за словами самих ланкійців, цар звірів на острові не зустрічається взагалі.

Це не єдиний парадокс держави-острова. Зокрема, свою республіку ланкійці на офіційному рівні визначили як демократичну соціалістичну. Як удається поєднувати кардинально різні ідеології, будуючи державу, — це, як кажуть, тутешній секрет. Так само, як і артикуляційний талант ланкійців, які спроможні вимовляти назву тутешньої офіційної столиці, де розташовані парламент і верховний суд — Шрі-Джаяварденепура-Котте. Щоправда, столиці на острові теж дві. Друга, діючий центр життя країни, потребує значно скромніших зусиль мовного апарату і називається Коломбо.




Там розміщена інша частина ланкійської правлячої еліти — уряд і резиденція президента країни.

Як і в сусідній Індії, на Шрі-Ланці живе багатонаціональний народ, пануюча релігія тут — буддизм. Його сповідує більшість населення, етнічне походження яких — сингали. Друга за кількістю адептів релігія — індуїзм. Індуським богам поклоняються таміли. Є тут також прихильники християнства та ісламу. Але протистояння світоглядів саме сингалів і тамілів визначають не тільки релігійні, а найперше політичні та світські віхи життя країни.

Як і будь-яка країна, що працює на розвиток свого туризму, Шрі-Ланка визначилася зі своїм набором національних символів, які діють на туристів за принципом гачка і на яких можна робити хороші гроші. От хоча б слони. Це чи не найперша прикметна риса Шрі-Ланки.




Їх зображають на всіх «попсових» сувенірах і листівках і навіть на грошах.


Ще одна місцева особливість — це народні танці та барабани. Навіть на банкноті номіналом у 500 ланкійських рупій (що відповідає приблизно 5 доларам) зображений традиційний образ ланкійця з барабаном.




Шрі- Ланка — це країна, в яку досі не потрапив ні рок, ні панк, ні інші вже майже застарілі як для Європи музичні стилі. Але на Цейлоні, як і в Індії, дуже відчутний колонізаційний осад.

Східний танець беллі-данс - танець живота - танцює чемпіонка світу з беллі-дансу 2010 року, вихованка судді міжнародної категорії, президента театру танцю "Антарес"  Оксани Осташевської, його солістка - Вікторія Ковальська.


">

">

Згадуючи  подорож Цейлоном, розумієш,що насправді побував не в одній, а в декількох країнах.






Курортні принади Шрі-Ланки живуть своїм життям,





високогірні чайні плантації — іншим, адже Цейлон – традиційна столиця
найвишуканіших сортів чаю,




духовний Цейлон — колиска світового буддизму….




Атмосфера доброзичливості і умиротворення, що панує в цій країні, - результат глибокого багатовікового впливу буддійського вчення на світогляд і спосіб життя ланкійців. Філософія буддизму відображена й у численних пам'ятках: величних храмах, створених з великою любов'ю, відокремлених монастирях, прикрашених вражаючою розписом, велетенських статуях Будди.

Шрі-Ланка відрізняється високим рівнем грамотності населення (90%). Майже всі діти у віці від 5 до 14 років (98%) відвідують початкові й середні школи, значна частина з них продовжує навчання в численних коледжах і 11 університетах. Система державної охорони здоров’я Шрі-Ланки — одна з найбільше ефективно діючих в Азії. Також у країні існує розгалужена мережа клінік народної медицини — аюрведа. Шрі-Ланка — президентська республіка.

А взагалі ж - це країна дивовижних дерев та унікальних тварин, безкрайніх пляжів біля теплого моря і тінистих гаїв кокосових пальм, розсипів дорогоцінних каменів і пінних струменів водоспадів, біломармурових палаців і загадкових стародавніх ритуалів, фруктів, гідних гурманів, і легенд, що пережили тисячоліття ... І не випадково один з мудрих мислителів нашого часу, американський фантаст Артур Кларк, побувавши на Шрі-Ланці, був настільки нею зачарований, що залишився тут жити.  А коли його запитали про причини такого вчинку, він відповів: «Я не знаю кращого місця на нашій планеті!»

Гості, які завітали на відкриття фотовиставки, залюбки скуштували деякі з традиційних ланкійських страв.


">
Серед них вирізнявся рис із карі у фруктовому соусі (ачар з курагою та кумкуатом). Шляхетний "Басматі" з яскравим відтінком куркуми виглядав настільки апетитно - рисинка до рисинки - що втриматися скуштувати малесеньку корзинку з цією стравою було неможливо. Це адаптований для нас варіант, адже національна кухня Шрі-Ланки славиться своєю гостринкою, хоча більш м"яка, ніж індійська. 

До уваги відвідувачів також були представлені роті, які замінюють ланкійцям хліб. Виготовляються вони традиційно з горохового або рисового борошна.  До смаку прийшовся гостям і фруктовий салатик, який відрізняється від звичного нам тим, що приправлений чорним перцем, сіллю та лимонним соком.  Найулюбленіші ласощі ланкійці виготовляють з м’якоті кокосу та його молока.


">
Жодна страва не обходиться без використання тієї чи іншої складової цього райського горіху. А ще ланкійці обожнюють східні ласощі – лукум. Працівники музею разом з автором виставки також запропонували всім присутнім скуштувати кокосове печиво, яке нагадує "Рафаелло", і рахат-лукум – цукати, що вдалося знайти у Хмельницькому.

А тепер поринемо у захоплюючий світ традиційного прикладного східного мистецтва – розпис хною. Цей вид боді-арту відомий з давніх давен і розповсюдився з Єгипту часів фараонів. Зберігся зараз фактично лише в традиціях східних народів – в Індії, Сірії, Шри-Ланці та в країнах арабського світу. Цікавий ажурний малюнок можна створити як за допомогою натурального фарбника – хни, так і з використанням сучасних художніх матеріалів.


">

На жаль, нам  не вдалося знайти в місті хни потрібної якості, адже це має бути чистий зелений порошок цієї рослини без домішок, для якого беруться лише верхні молоді листочки.  Саме така хна використовується в татуажі по-східному. Користь його очевидна, адже це нешкідливий фарбник, який тримається на шкірі впродовж двох-трьох тижнів.


">

До вашої уваги майстер-клас зі східного татуажу - менді.




Велика вдячність всім, хто допоміг організувати і подарувати місту це яскраве свято фототуризму.

Адже без наших гарних красунь-моделей ми навряд чи мали би змогу настільки чудово продемонструвати національний одяг ланкійок.

">





























Окрема подяка нашому "факірові" - Роману Велнянку, який допоміг створити дійсно східну атмосферу з використанням живого вогню. Адже це також одна з ланкійських традицій – Свято Вогнів – Дівалі, яке святкують по усій Індії та в Шрі-Ланці  наприкінці жовтня- початку листопаду в ознаменування закінчення збору урожаю.


Щира вдячність нашому медіа-партнеру - медіа-корпорації "Є" - за надану рекламну площу в популярному інформаційно-розважальному виданні "Є! Теленавігатор", завдяки чому про цей екзотичний для обласного центру захід дізналися не лише хмельничани. 

Велике спасибі всім, хто віртуально мандрував разом з нами і ще мандруватиме.

Переглядів: 4325 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024