| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 17:42

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Квітень » 26 » МОЛИТВА ЗА УКРАЇНУ – ДО СВІТЛИХ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ
10:50
МОЛИТВА ЗА УКРАЇНУ – ДО СВІТЛИХ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ
Великдень – це головна подія церковного року для всіх християн, незалежно від дати святкування. Свято символізує перемогу світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю.
Музей історії міста Хмельницького продовжує традицію мистецьких зустрічей і в переддень Великодня запросив хмельничан та гостей обласного центру на відкриття художньої виставки «Молитва за Україну».


Молитва – сокровенна, щира, велична, прониклива – за нашу перемогу, за мир, за рідну землю, за державу, за наших воїнів-героїв, за дітей, матерів, батьків, за здоров`я, добробут, єдність, відродження й процвітання України – це те, чого найбільше потребує душа в ці дні жорстоких випробувань для нашого народу.
Саме такою – натхненною, багатоголосою – молитвою за перемогу життя над смертю, за торжество світлого духу над темрявою стала творча зустріч з нагоди відкриття колективної виставки. В ній взяли участь хмельницькі художники – від визнаних майстрів до аматорів та початківців, вихованці Хмельницької художньої школи та майстри Хмельницької школи іконопису «Нікош». А також в експозиції представлено твори малярства та колекції писанок з музейних фондів: авторські писанки з ликами святих роботи засновника Хмельницької школи іконопису «Нікош» Миколи Бенедищука. Загалом – понад півсотні різнопланових робіт.
Мистецьку зустріч розпочали виконанням Славня України.



Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш привітала товариство



та подякувала за діяльну співпрацю співорганізаторам свята: керівникам громадської організації «Хранителі спадщини» Радимиру Міляру і Тетяні Чигрин,



директору школи іконопису «Нікош» Юлії Неліній,



викладачці Хмельницької художньої школи Любові Хворостюк та педагогам, керівникам дитячих творчих колективів Київського палацу дітей та юнацтва Ганні Ільєнко і Олені Гутник.



Навіть у найважчі часи випробувань митці продовжують творити і дарувати свою творчість, яка зцілює душу, аби життя не зупинилось, аби надія, віра і любов тримали рівновагу в цьому світі.
Учасники громадського об`єднання «Хранителі спадщини» Радимир Міляр та Ірина Стасюк розповіли про художників, чиї роботи взяли участь у виставці.



Серед них – учні самого Радимира Міляра, представники створеної ним творчої студії «Відродження»: Дмитро Барановський, Віталіна Квіт, Наталя Колесник, в тому числі, й сама Ірина Стасюк - художниця-аматорка, яка особливо плідно працює і вже стала дипломантом вітчизняних та міжнародних мистецьких конкурсів, а також - учениця Едварда Міляра Мар`яна Собків. Професійну школу живопису репрезентують роботи членів Національної спілки художників України Михайла Андрійчука, Неллі Павлової, Миколи Панасюка та Едварда Міляра, керівника творчої студії «Рефлекторний взаємозв`язок». Твори художників школи іконопису «Нікош», виконані в канонічному візантійському стилі, представила директор Юлія Неліна. Роботи викладачки Хмельницької художньої школи Любові Хворостюк засвідчують талант авторки як у техніці живопису, так і в написанні ікон.
Від імені вихованців викладачки Хмельницької художньої школи Любові Хворостюк, котрі підготували до свята не лише малюнки, а й витинанки та вироби з пластиліну, присвячені Великодню, учасників свята привітала дванадцятирічна художниця Мілана Ковш.


Мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко зазначила, що переважно всі художні роботи, які склали цьогорічну великодню експозицію, є сакральними, себто духовними, і створюють особливу ауру добра, краси, чистоти, досконалості, гармонії, дарують естетичне задоволення.



Органічно переплелися в тематиці творчих робіт тема духовності та України – Богом благословенної землі, яка попри навали загарбницьких орд, воскресає, щоб жити вічно.
Прозвучали поезії в авторському виконанні Володимира Олійника,



Едварда Міляра,



Ірини Заспи.



Особливого настрою святу додали музичні композиції. У виконанні музикантки, викладачки Хмельницької музичної школи № 1, керівниці музичного напрямку організації «Хранителі спадщини» Тетяни Чигрин прозвучав відомий твір Ф. Шуберта «Ave Maria» в перекладі для фортепіано соло.



Дует концертмейстерки Тетяни Чигрин та учениці Хмельницької музичної школи № 1 (клас викладача Т. Лукіної), лауреатки всеукраїнських та міжнародних конкурсів Даші Воробйової подарував також чудову п`єсу композитора епохи італійського бароко Ф. Верачині «Largo».



Порадували професійним виконанням кияни – вимушені переселенці – творчі, талановиті педагоги, котрі стали вже добрими друзями і ГО «Хранителі спадщини», і музею історії міста Хмельницького. Ганна Ільєнко, керівник ансамблю музичних інструментів «Експромт» Київського палацу дітей та юнацтва, Ксенія Гутник, солістка ансамблю, та Олена Гутник, керівник інклюзивного театру «Перспектива» Київського палацу дітей та юнацтва, подарували присутнім музичні композиції: віночок гуцульських мелодій, «Українські візерунки» українських народних пісень, 


неаполітанську пісню Е. Куртиса «Повернися до Сорренто».




Завершили присутні творчу зустріч спільним виконанням «Молитви за Україну» – «Боже, великий єдиний, нам Україну храни» (музика Миколи Лисенка, слова Олександра Кониського).
Мир обов’язково прийде на нашу землю. Задля перемоги України ми, українці, повинні зберегти силу духу, волю до життя і мудрість. Нехай наша віра в краще міцніє. Воскресне Бог, відродиться Україна!






Виставку «Молитва за Україну» запрошуємо відвідати в музеї історії міста Хмельницького впродовж місяця.



Переглядів: 381 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024