| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-27, 07:55

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2023 » Квітень » 29 » Мініекспозиція в МІМХ до Всесвітнього дня поріднених міст
12:09
Мініекспозиція в МІМХ до Всесвітнього дня поріднених міст
Всесвітньою федерацією поріднених міст ухвалено відзначати кожну останню неділю квітня як Всесвітній день поріднених міст.



Саме з цього приводу музей історії міста презентує міні-експозицію з власних фондів, що ілюструють дружні зв’язки з порідненими містами.


Місто Хмельницький активно заявило про себе в міжнародних програмах з 1989 року. Відтоді рік за роком наше місто дає про себе знати світовій спільноті, найперше, співпрацею зі своїми 15-ма порідненими містами, Першу угоду щодо співпраці Хмельницький підписав з американським містом Модесто майже 30 років тому.



Вся історія міжнародних відносин нашого міста представлена в музеї міжнародних зв'язків (Народний дім "Просвіта”). У музеї зібрані матеріали та фотографії різних часів, які документально засвідчують успішне здійснення культурно-мистецьких, освітніх та інших програм між Хмельницьким та його порідненими містами.
У червні 2002 року перед Народним домом «Просвіта» з’явився пам’ятний «Знак дружби» між містами-побратимами.
У квітні 2015 року у місті з’явилась Алея співдружності. А у березні була підписана угода про поріднення з грузинським містом Руставі.
Під час багатьох дружніх візитів делегації нашого міста ознайомилися із історичними та культурними пам’ятками міст світу: були присутні на відкритті меморіальної дошки річниць заснування партнерських відносин міст Чеханова і Хмельницького, оглянули величезну експозицію товарів на Міжнародному ярмарку товарів у місті-побратимі Шицяджуань, взяли участь в офіційній церемонії освячення та встановлення хреста на Горі Хрестів з нагоди відзначення 140-ї річниці пожежно-рятувальної служби міста Шяуляй, представили презентаційну продукцію 7 промислових підприємств нашого міста на Форумі Партнерських міст в місті Чеханов, ознайомилися із досвідом організації роботи Департаменту поліції та коледжу міста Модесто, отримали Сертифікат визнання українсько-американської дружби, виданий Каліфорнійським Державним Сенатом, взяли участь у церковній службі на честь померлих моряків в рамках відзначення 10-ї річниці Свята моря міста Фекамп, вручили меріям міст-побратимів презентаційні матеріали інвестиційного паспорту нашого міста для залучення іноземних бізнесменів до співпраці.

Міста-побратими Хмельницького:

Модесто (США) – 2 серпня 1987 року



Модесто стало першим містом, з яким Хмельницький підписав угоду про поріднення. Між школами обох міст відбувався учнівський та вчительський обмін. Хмельницькі художники та музиканти брали участь у міжнародних фестивалях в Модесто.

Сілістра (Болгарія) – 25 травня 1992 року
Сілістра розташована на березі Дунаю, тому для хмельницьких дітей організовували літній відпочинок у болгарському місті. Місцеві митці їздили на міжнародні фольклорні фестивалі. Відбувався і обмін делегаціями.

Бор (Сербія) – 27 травня 1995 року



На літній відпочинок діти з Хмельницького їздили і у сербське місто Бор. Мистецька еліта обох міст проводила виставки своїх робіт. Хмельницький допомагав місту-побратиму гуманітарною допомогою. Об’єднує обидва міста і спільне підприємство «Зінмар», яке займається виробництвом тари з пластмаси.

Белць (Молдова) - червень 1996 року



З містом Белць, яке є третім за величиною у Молдові, відбувався обмін делегаціями та участь у конференціях. Обидва міста проводили спільні спортивні заходи.

Чеханов (Польща) – 28 листопада 1996 року
20-річний ювілей споріднення святкуватиме цьогоріч Хмельницький з польським містом Чеханов. З цим побратимом Хмельницький співпрацює постійно. Щорічно місцева делегація бере участь у Форумі міст-партнерів у Чеханові.

Крамфорс (Швеція) - травень 1997 року
З шведським містом Крамфорс Хмельницький співпрацював по програмі шкіл-партнерів та екологічній програмі. МІста-побратими обмінювалися досвідом пожежної безпеки. Мерія Крамфорса брала участь у комп'ютеризації навчальних закладів Хмельницького.

Шицзячжуан (Китай) – 14 жовтня 2019 року
Співпраця з китайським містом відбувалась лише в межах участі делегацій Хмельницького у міжнародних форумах поріднених міст Китаю.

Шяуляй (Литва) – 15 травня 2001 року
Литовські школи співпрацювали з місцевими навчальними закладами. Міста-побратими реалізовували спільні мистецькі проекти та обмінювалися делегаціями.

Агуаскальєнтес (Мексика) -24 квітня 2002 року
Мексиканське місто відоме своїм карнавалом Сан Марко з фантастичними феєрверками, родео, боями биків, виставками та концертами. Раніше хмельницька делегація їздила до Мексики в рамках мистецьких програм та святкування офіційних свят.

Манісес (Іспанія) - червень 2002 року
До іспанського міста Хмельницький відправляв офіційні делегація. А місцеві таланти брали участь в іспанських мистецьких програмах.

Даліят-Ель-Кармель (Ізраїль) – 22 вересня 2007 року
З ізраїльським містом Хмельницький налагодив партнерство шкіл. Займалися міста-побратими і культурно-мистецькими програмами. На святкування Дня міста відбувався обмін делегаціями.

Руставі (Грузія) – 28 березня 2016 року
Найбільше Хмельницький зараз співпрацює з грузинським містом. Нещодавно делегація з Руставі відвідала Хмельницький під час святкування Дня міста. Побратими налагоджують співпрацю між організаціями та інститутами бізнесу, науки, культури, охорони здоров’я, освіти, соціальних справ, спорту, молоді, туризму, охорони навколишнього середовища.
Шеффілд (Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії)
- 14 грудня
— місто у Великій Британії в графстві Саут-Йоркшир. Розташований в центральній Англії в долині річки Дон біля підніжжя Дербіширських пагорбів. Шеффілд — це старе індустріальне місто, яке в минулому було центром важкої промисловості. Однак зараз труб що димлять і заводів майже немає. Тепер Шеффілд — одне з найзеленіших міст Європи. Більша частина його території є зеленою зоною. Крім того, частина міста входить до складу національного парку Пік-Дистрикт. Зараз Шеффілд славиться інноваційними та наукомісткими виробництвами, культурними подіями, високоякісними сталевими виробами та вишуканими столовими приладами.

Айдин Ефелер (Турецька Республіка) - 10 серпня 2021 р.
В Ефелері Айдин проживає майже 300 тисяч мешканців. Місто із багатовіковою історією, пам’ятками античної і римськоі культури. Місто активно розвиває переробку аграрної продукції, є лідером із постачання інжиру, оливок, оливкової олії, абрикосів, сухофруктів, тканин, текстилю, запчастин до с/г техніки.
В угоді передбачили можливість співпраці бізнесу, участі у виставках, експорту/імпорту аграрної продукції, текстилю, тканин, металів, сталі і тд.
Окрім того, угода передбачає обмін освітянськими і учнівськими делегаціями, співпрацю в культурній, спортивній сферах, туризмі.
Наманган(Республіка Узбекистан)-28 травня 2021 р.
Міський голова міста Хмельницький Олександр Симчишин і хокім міста Наманган Гофурджон Джамалов підписали угоду про побратимство між двома містами.
Окрім економічних відносин між Наманганом і Хмельницьким планується співпраця вузів, обмін студентами та надання стипендій. Наманган (узб. Namangan) - місто, адміністративний центр області Наманган Республіки Узбекистан. Друге за чисельністю населення місто в Узбекистані після Ташкента.
Переглядів: 169 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024