| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2024-04-24, 03:40

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Січень » 19 » В пам’ять про легендарну проскурівську підпільницю Марію Ченаш
11:19
В пам’ять про легендарну проскурівську підпільницю Марію Ченаш

У музеї Проскурівського підпілля вшанували пам'ять відважної підпільниці, учасниці Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації Ченаш Марії Миколаївни.


11 січня 2017 року минуло 95 років від дня народження легендарної підпільниці, учасниці Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації Ченаш Марії Миколаївни.

На початку війни Марія була випускницею 10-го класу середньої школи № 3 (нині НВО № 5) м. Проскурова. Але незважаючи на юний вік, Марія Ченаш була однією з перших, хто не побоявся чинити спротив нацистським окупантам та разом із іншими своїми однокласниками увійшла до складу Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації.


Після масового переслідування та численних розстрілів побратимів-підпільників у 1943 р. Марія Ченаш була змушена відбути до партизанського загону ім. Суворова з’єднання А. Одухи. Неодноразово за дорученням командування перетинала лінію фронту, при цьому була контужена. До рідного Проскурова Марія Ченаш повернулася наприкінці квітня 1944 року. Здоров’я молодої підпільниці було сильно підірване і вона довгий час була змушена лікуватися.

Заслуги перед Батьківщиною Марії Миколаївни відзначені багатьма бойовими нагородами: медалями «Партизану Великої Вітчизняної війни» І та II ступенів, двома орденами Вітчизняної війни II ступеня та багатьма іншими державними нагородами.


З нагоди вшанування пам’яті про легендарну проскурівську підпільницю Марію Ченаш у музеї Проскурівського підпілля відкрито міні-експозицію «Її зброєю була любов до Батьківщини», де представлено особисті речі, фото, документи, листи, спогади Марії Миколаївни, з якими можуть ознайомитись усі охочі.


Переглядів: 1003 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024