| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 18:45

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Травень » 17 » Краєзнавчо-мистецький проект «Місто» – в музеї історії міста!
21:14
Краєзнавчо-мистецький проект «Місто» – в музеї історії міста!


За слушною нагодою та за збігом обставин 11 травня в музеї історії міста Хмельницького перетнулися дві різних за змістом та жанрами виконання експозиції, які музейники вирішили поєднати, створивши оригінальний проект «Місто». 

На тлі понад 30 фото старовинних будівель Проскурова представлені художні роботи, що уособлюють різні прояви життя міста. Автори світлин – Сергій Аніськов та Олена Лаптєва – є членами Національної спілки фотохудожників України.

Також на виставці представлена колекція художньої скульптури, виконаної в техніці пап’є-маше, та живописні роботи авторства хмельницького майстра, скульптора і художника Олександра Шведа. 

А об’єднала ці твори спільна тема – збереження історичної спадщини міста Хмельницького.




Саме на цьому акцентував увагу присутніх на презентації проекту начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков, який висловив вдячність авторам виставки за безкорисливе відновлення історії нашого міста та вручив їм подяки за особистий вклад у популяризацію міської історичної спадщини. 
Проект «Місто» об’єднав те, що, здавалося б, є непоєднуваним: адже це різні техніки, різне світобачення митців, але ж саме тому цей проект і отримав таку назву, що зображує сучасне місто зі світлинами старовинних будівель Проскурова, які є історичною спадщиною нашого міста, і на тлі її оживає старий Проскурів в образі скульптурних композицій, у центрі котрих одне й те саме, незмінне – МІСТО – в усіх його проявах, з усіма його людськими колізіями, пристрастями, щастям, коханням, сумом, які мали місце в такому багатонаціональному повітовому містечку, як наш Проскурів понад сто років тому. 
Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш розповіла гостям вернісажу про натхненну ідею створення цього проекту, в якому синтезувалися різні види мистецтва.


Легко впізнаваними є єврейські мотиви, польські та українські, адже саме з єднання та водночас виокремлення цих трьох національних культур і склалася врешті-решт багатонаціональна культура Хмельницького – міста, в якому ми живемо, затишними вуличками якого ходимо, яке щиро любимо і намагаємося зробити його ще затишнішим і ще кращим. З такою історичною спадщиною ми не маємо права на комплекси меншовартості щодо насиченості нашої історії. Адже кому, як не нам тричі доводилося стати столицею УНР? Де, як не в нас є свій власний будинок з драконами? Де, як не в нас мальовничий смарагдовий острів посеред водної гладі Хмельницького водосховища? Де, як не в нас є будівля колишнього театру, збудованого за принципами Одеського та Львівського оперних театрів у мініатюрі? 
Про участь представлених світлин з зображенням старовинних будівель Проскурова в створенні хмельницького тому Зводу пам’яток історії та культури України в Хмельницькій області розповів спеціальний гість заходу – Ігор Петраш, керівник редакційно-видавничої групи з написання хмельницького тому Зводу.



А Сергій Аніськов, розповідаючи про роботу над проектом, навіть провів невеличку екскурсію за представленими світлинами, емоційно зауваживши, скільки насправді цікавого є в нашому місті, гідного уваги багатьох людей, і висловив сподівання, що у школах Хмельницького невдовзі таки має з’явитися такий надзвичайно важливий предмет, як історія рідного міста.
В експозиції «Місто» представлено 36 робіт у техніці пап’є-маше. Їх автор – хмельничанин Олександр Швед професійно займатися цим видом мистецької творчості лише сім років тому. І все розпочалося з прохання доньки допомогти їй зі створенням пластичної роботи з пластиліну на урок трудового навчання в школі. Виявилося, що цей процес не просто сподобався пану Олександру, а й викликав неабияке захоплення і в нього самого, і в оточуючих. І, як-то кажуть, пішло-поїхало. Спершу були простенькі фігури у вигляді фруктів, нескладних вазочок, імітацій фігурок людей і тварин. З часом майстерність і терплячість митця вже досягла такого рівня, що з-під його рук почали виходи надзвичайно гармонійні та кумедні скульптури, які все більше нагадували певних комічних персонажів – ну просто таки з вулиць старого Проскурова. Розгледівши це в його роботах, музейники й вирішили поєднати світлини старого міста з експонуванням образів міських мешканців тієї епохи, втілених у фігурки людей з пап’є-маше. Саме так і народився проект «Місто». Це здебільшого стилізовані фігурки людей, які є своєрідним втіленням авторського бачення образів. Здається, кожна з фігур наділена певними психологічними характеристиками. Одні видаються кокетливими, інші гордовитими або мрійливими. Майстер вміло створює сучасні художні образи, перебуваючи в постійних творчих пошуках, адже щире захоплення творчим процесом є невід’ємною частиною його життя. 
Техніка пап’є-маше виникла ще у ХVI столітті у Франції (від франц. papier-mache – «рваний папір»). Деякі дослідники вважають, що витоки цього мистецтва сягають ще культури Південно-Східної Азії, де в давнину робили густу клейку масу з ганчір’я, якою потім обмащували вироби з глини. Сьогодні пап’є-маше переживає друге народження. Це вже не просто папір і клей, це матеріал, з якого можна зробити що завгодно: карнавальну маску, ляльку, кумедну фігурку, вазу… Усе залежить від фантазії та вміння.
Цікаво, що Олександр Швед закінчив Хмельницьке кулінарне училище, та це не завадило йому займатися художньою творчістю. І хобі врешті-решт докорінно змінило його життя. Експериментуючи в паперовій техніці, самобутній майстер почав створювати оригінальні декоративні речі. Робота над складними композиціями стала своєрідним дозвіллям, яке пізніше переросло в захоплення, що водночас дало можливість виявити хист скульптора і художника.



Сьогоденний мистецький проект надихнув пана Олександра і на створення живописних робіт, в яких у своєрідних стилізаціях автор бачить рідне місто – Хмельницький. Отож, 12 живописних робіт у техніці міського пейзажу вдало поєднуються зі світлинами старовинних будівель Проскурова. У творчості Олександра Шведа окремим смисловим рядком присутні й стилізовані маски, що повторюють людські обличчя з притаманними людям рисами характеру та наочним зображенням в них людських вад або ж чеснот.
А своєрідним центром експозиції в музеї історії міста Хмельницького став дивовижний експонат, який нещодавно з’явився в музеї – автентичні, двері з дерева, декоровані майстерним різьбленням у техніці, притаманній проскурівській єврейській культурі кінця XIX – початку ХХ століття. «У нас ще досі існують старовинні двері в малесеньких єврейських будиночках, приблизно такі, як сьогодні ми маємо змогу представити до вашої уваги з відкриттям цього мистецького проекту. Адже такі автентичні двері з єврейського будиночка – як часточка минулого нашого міста – вони сьогодні є живим центром цього проекту, що дихає проскурівською старовиною, – представила музейну цікавинку хранитель фондів музею історії міста Хмельницького Вікторія Папонова. – Попереду серйозна наукова робота з вивчення цього експонату, якому понад сто років, символів, присутніх на ньому, їхнього значення. А сьогодні ви маєте змогу доторкнутися до історії нашого міста в переплетенні мистецьких напрямків, жанрів, технік, стилів саме завдяки представленому поєднанню мистецьких робіт проекту «Місто»». 



Чарівним музичним обрамленням презентації оригінального мистецького проекту «Місто» став виступ спеціальних гостей заходу – учнів музичної школи № 1 імені Миколи Мозгового: юної скрипальки Олександри Бені, яка виконала «Ізраїльське концертіно» Г. Перлманна під фортепіанний акомпанемент концертмейстера Юрія Портного; та гітариста Даниїла Зяблова, котрий виконав фантазію на тему української пісні «Рідна мати моя».
Мистецько-краєзнавчий проект «Місто» чекає на вас у музеї історії міста Хмельницького з вівторка по суботу впродовж травня і червня, аби ви могли побачити старий Проскурів – як місто в усіх його проявах. Ласкаво просимо!
Переглядів: 1092 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024