| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-04-30, 12:49

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2024 » Січень » 24 » Кіборги вистояли – не встояв бетон…
13:02
Кіборги вистояли – не встояв бетон…
16 січня — День захисників Донецького аеропорту.


Незламним героям-кіборгам - наша вдячність і слава!
Бої за Донецький аеропорт тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року, тобто 242 дні.
У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93-ої окремої механізованої бригад, 57-ої окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.
В обороні також брали участь волонтери і медики, тому в День пам’яті кіборгів вшановують і їхню пам’ять.
26 травня 2014 року проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього дня відбувся перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом. Українські силовики завдали удару по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат, і на кілька місяців відмовилися від штурму летовища.
Восени 2014-го бойові дії відновилися у значно більшому масштабі. Пізніше була повна дестабілізація міста Донецьк, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і навіть під шквальним вогнем тримали оборону.



На січень 2015 року припали найкривавіші та найзапекліші бої. 13 січня в результаті постійних масованих танкових і артобстрілів з боку бойовиків звалилася диспетчерська вежа, зображення якої стало символом оборони аеропорту. Далі бої тривали за поверхи нового терміналу. 18-20 січня українські військові утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювали бойовики, які, скориставшись перемир’ям для евакуації своїх убитих і поранених, замінували і підірвали перекриття будівлі. Тоді, в результаті підриву терміналу, загинули 58 захисників — «кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові.
За весь час оборони ДАП загинуло понад 200 військових. Поранення різного ступеня тяжкості отримали більше 500 бійців. Лише в період з 18 по 21 січня 2015 року в результаті підриву окупантами терміналу ДАП загинуло 58 «кіборгів», тому 21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони. 22 січня вцілілі захисники вийшли з терміналу, проте багато поранених і контужених українських бійців потрапило до полону.
Слід зауважити, що «кіборгами« нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, лише роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах. Згадуючи про їх героїчний подвиг, зазвичай говорять: «Вони вистояли – не встояв бетон».
Всеукраїнський день пам’яті "кіборгів" встановили за ініціативою українських воїнів, які боронили Донецький аеропорт. Захисники Донецького аеропорту стали символом мужності та відданості ідеї вільної та незалежної України.



У боях за Донецький аеропорт загинуло дев’ятеро військовослужбовців з Хмельниччини. Шестеро з них полягли 20 січня 2015 року.
Обороняючи летовище, 18 січня 2015 року загинув 25-річний «кіборг» боєць 95-ї аеромобільної бригади Дмитро Івах з Хмельницького. 20 січня 2015 року останній раз виходив на зв’язок 41-річний старший лейтенант Іван Зубков(позивний «Краб»), військовослужбовець 81-ої окремої аеромобільної бригади (90-й окремий аеромобільний батальйон). Загинув під завалами ДАПу. Йому присвоєно звання Героя України (посмертно).
Цього ж дня на території донецького аеропорту загинув 48-річний кам’янчанин Валерій Лізвінський – помічник командира аеромобільно-десантного батальйону з оперативного забезпечення 80-ї аеромобільної бригади.
Внаслідок обстрілу колони бригади на ВПС Донецького аеропорту, рятуючи підлеглих, 20 січня загинув 26-річний командир роти 95-ої окремої аеромобільної бригади Володимир Марковський, уродженець села Улашанівка, що на Славутчині. 20 січня також загинув солдат родом із села Буцні Летичівського району Руслан Присяжнюк. Також 20 січня загинув рядовий з 95-ї аеромобільної бригади 40-річний Віталій Ремішевський із села Голосків Кам’янець-Подільського району. 20 січня 2015 року у бою з російськими збройними формуваннями в районі аеропорту Донецька загинув уродженець села Нижнє Деражнянського району військовослужбовець 90-го окремого аеромобільного батальйону 95-ої окремої аеромобільної бригади Василь Григор’єв. Кам’янчанин Руслан Коношенко зник безвісти 20 січня під час оборони аеропорту Донецьку. Дружина до останнього сподівалася, що він живий, та жодної звістки про чоловіка не було. «Кіборга» впізнали за експертизою ДНК. Старшого солдата в полоні наступного дня, 21 січня, розстріляли терористи. На кулеметника Руслана полював командир терористів Моторолла. Поховали бійця аж у середині квітня на Алеї Слави міського кладовища у Кам'янці-Подільському.
21 січня загинув солдат 90-го окремого аеромобільного батальйону Ігор Білик з Старокостянтинова. Військовий потрапив під мінометний обстріл, захищаючи донецький аеропорт.
Вічна пам'ять Героям! Слава і честь мужнім захисникам Донецького аеропорту!
Переглядів: 128 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024