| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-03-29, 09:09

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2018 » Вересень » 8 » Гріють душу барви на тканих полотнах
15:59
Гріють душу барви на тканих полотнах

Мальовничі краєвиди, натюрморти, оригінальні сюжетні декоративні композиції: мистецька зала музею історії міста Хмельницького заграла-запроменилася веселковими барвами оригінальних тканих картин талановитої майстрині та педагога з Кам`янця-Подільського Юлії Степанюк.


 Днями тут відкрилася п`ята персональна виставка гобеленів пані Юлії під назвою «У нашім раї на землі». Кожна із 27 представлених робіт вабить око гармонією композиції та кольорової гами, надзвичайно позитивною енергетикою,  високим рівнем мистецького виконання творчого задуму.

  До того ж, м`які лінії і фактура натуральної вовни створюють відчуття тепла, затишку, світлого і лагідного оточення. Так відчуваєш себе у традиційній українській, отій бабусиній хаті, де рукотворна краса вишивки, тканих килимів і верет, народного розпису, писанкарства дарує цілющий заряд бадьорості, життєвої сили й снаги. І не дивно, адже Юлія Степанюк вивчила, акумулювала знання і досвід народної традиції ткацтва, творчо їх переосмислила і знайшла власну творчу стезю, якою веде своїх учнів і послідовників у гуртку «Художнє ткацтво» при Кам`янець-Подільському районному Будинку школяра, де вона нині працює методистом, навчає мистецтву ткацтва учнів Довжоцького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів, колегіум».

Персональна виставка в музеї історії міста Хмельницького – це ще одна творча сходинка працьовитої, натхненної,  сповненої планів та ідей молодої майстрині до самовдосконалення та осягнення нових мистецьких вершин. 

   З творчим святом Юлію Степанюк поздоровила головний спеціаліст управління культури і туризму Хмельницької міської ради Анна Єрондаєва та вручила подяку за відродження, розвиток і популяризацію споконвічного українського мистецтва художнього ткацтва.


  Вітаючи  Юлію Анатоліївну з приємною подією, директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш нагадала гостям  про історію розвитку ткацького ремесла на території України.


Найпростіші ткацькі верстати і ткані вироби в Україні археологи і дослідники датують добою неоліту, сьомим – шостим тисячоліттям до нашої ери. Ткали з вовняної та конопляної сировини. З середини третього тисячоліття до н. е.  аж до початку ХІХ століття кожна українська жінка самотужки забезпечувала потреби своєї родини у тканих виробах, старалася опанувати розмаїття складних технік виготовлення різних видів тканин та узорів. Вони і досі вражають нас довершеністю та естетикою. Для українського художнього ткацтва характерна декоративність і контрастність кольорів.

Цікаво, що українські майстри впродовж тисячоліть напрацювали технології виготовлення природних барвників для тканих виробів  надзвичайно широкої кольорової гами. Приміром, на виставці в Полтаві на початку ХІХ століття було представлено понад 120 відтінків кольорів, створених за допомогою натуральних барвників. Для кожного регіону України характерна своя гама кольорів.

Загалом же для української ткацької традиції характерна контрастність, насиченість фарб, яку бачимо і в роботах Юлії Степанюк. З-поміж пейзажів особливе місце займають гобелени, присвячені краєвидам рідного міста майстрині Кам`янця-Подільського. 


Древнє місто постає перед глядачем в різному освітленні, у різні пори року, демонструє  різні історичні куточки, архітектурні пам`ятки. Серед улюблених творчих образів майстрині – дерево життя, писанка, диво-птах, Україна – жінка, мати, хранителька витоків, захисниця. На філософські роздуми налаштовують гобелени «Крізь віки»,


 де віковічну людську мудрість і незнищенну силу  і злети духу уособлюють книга, свіча, споруди храмів, гірські вершини, та «У нашім раї на землі...», 


який демонструє глибокий рівень образного узагальнення, налаштовує на роздуми про незмінні цінності сім`ї, родини – вірність, любов, всеприйняття та всепрощення, захист, силу єдності. Загалом це роботи високого естетичного зразка, які здатні наснажувати і трансформувати душу і серце глядача.

   Про творче становлення педагога і майстрині розповіли заступник директора обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Наталя Жолобок


та методист обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Анжела Махмутова.


 Юлія Степанюк народилася на Кам`янеччині. Малюванням захопилася ще з раннього дитинства. Закінчила художню школу в Кам`янці-Подільському, клас килимарства. Саме там народна майстриня, викладач Людмила Попович познайомила здібну ученицю з секретами ткацького ремесла. А далі – Кам`янець-Подільський коледж культури, відділення «Декоративно-прикладне мистецтво». Свою курсову та дипломну роботи юна майстриня виконала в техніці «Ткацтво». Удосконалювала знання та педагогічну майстерність на педагогічному факультеті КПНУ ім. І. Огієнка, в школі іконопису міста Кам`янця- Подільського при храмі св. Олександра Невського.Працюючи вчителем початкових класів та образотворчого мистецтва у Боришковецькій школі І-ІІ ступенів Кам`янець-Подільського району, організувала гурток художнього ткацтва. Починаючи з 2013-го, за п`ять років гуртківці і їхня наставниця досягли вагомих результатів. Неодноразово ставали і учні, і Юлія Анатоліївна ставали переможцями районних, обласних, всеукраїнських творчих конкурсів, пропагували мистецтво художнього ткацтва на виставках у Києві, Дніпрі, Білій Церкві, Ужгороді, а також у Польщі, Словаччині, Великобританії, на Кіпрі… Педагог стала лауреатом конкурсу «Вчитель року-2011»,  обласного конкурсу «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування», обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року-2015» у номінації «Образотворче мистецтво».


 Юлія Степанюк започаткувала проект «Відродження народного ткацтва у рідному краї». Нині активно  залучає учнівську молодь до вивчення давнього мистецтва у гуртку від обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді при Довжоцькому НВК «ЗОШ І- ІІІ ступенів, колегіум». Неодноразово ділилася своїм досвідом в освітянських  посібниках та методичних розробках. Видала власний посібник «Навчаємося ткацького ремесла» для вчителів образотворчого мистецтва та трудового навчання, студентів та керівників гуртків. Наталія Жолобок та Анжела Махмутова підкреслили надзвичайний творчий потенціал, енергійність, працелюбство талановитого педагога та майстрині Юлії Степанюк. Справді, вона не зупиняється на досягнутому: крім ткацького ремесла, опанувала премудрощі бісероплетіння, валяння з вовни. Її оригінальні вовняні вироби, зокрема, оригінально декоровані жіночі сумочки уже побували на всеукраїнських виставках і викликали інтерес у майстрів та глядачів. Будь-які її художні вироби завжди високої якості. Пані Юлія уважно стежить за сучасними напрямками розвитку традиційних народних промислів і вдосконалює свою творчу майстерню.

   Квітами та найкращими побажаннями привітали майстриню учасники презентації – студенти факультету початкового навчання та філології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії.


Для майбутніх вчителів майстриня провела майстер-клас з художнього ткацтва на власноруч виготовленому ткацькому  міні-верстаті. 



Студенти зацікавлено дізнавалися тонкощі ткання, скрупульозно вникали у деталі створення візерунків.



Чудовий настрій та естетичну насолоду подарував гостям свята студент Хмельницького музичного коледжу імені В. Заремби Дмитро Терещенко, натхненно виконавши композиції «Зоряний вальс» А. Пожарицького та «Анантанго» Горка Хермоса.


 Зрештою, як зазначила  у підсумку директор музею Галина Барабаш,  усі ми приходимо в цей світ, щоб самореалізуватися і  нести добро, знання,  дарувати красу та естетичне задоволення оточуючим людям: хтось – ділячись знаннями, хтось – вирощуючи і даруючи квіти чи музику, спів, картини, будь-які  вироби, у які ти вкладаєш душу, серце, свої найщиріші і найсвітліші почуття і побажання цьому світові.

До речі, фонди музею історії міста Хмельницького поповнилися чудовою декоративною тканою композицією «Маки», яку нам люб`язно передала майстриня Юлія Степанюк.


А для приємних спогадів про цю мистецьку подію залишилися спільні світлини.



Переглядів: 1090 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024