| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 16:18

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Жовтень » 13 » Дізнавайтеся про Українську Повстанську Армію в інфографіці в музеї історії міста Хмельницького
16:49
Дізнавайтеся про Українську Повстанську Армію в інфографіці в музеї історії міста Хмельницького

У музеї історії міста Хмельницького відкрилась виставка "Українська Повстанська Армія. Історія нескорених", на якій представлена історико-документальна розробка двадцяти інфографічних стендів. Вони розповідають про історію створення УПА. В експозиції ви матимете змогу детально дізнатися у сучасній візуальній цікавій формі про передумови появи організованого українського спротиву у вигляді повстанської армії, про керівний склад організації, військові однострої, криївки, особливості повсякденного життя вояків УПА та про її героїв. Виставка в музеї історії міста Хмельницького чекатиме на зацікавлених відвідувачів впродовж календарного місяця. Ласкаво просимо дізнатися більше про такі легенди національно-визвольного руху, як генерал-хорунжий Роман Шухевич, генерал Микола Арсенич, майор Степан Слободян, Олекса Гасин та інших.


Цього року український народ відзначає 75-ту річницю створення Української Повстанської Армії – першої збройної сили, яка в період Другої світової війни стала на захист гнобленого і тероризованого українського населення.


Українські повстанці показали, що відстоювати  національні інтереси навіть у вкрай несприятливих умовах — можливо.


Тривале  протистояння  двом  потужним  тоталітарним  режимам, спираючись виключно на ресурси свого народу, дає підстави називати УПА унікальним явищем в історії. Водночас діяльність українських повстанців вписується в рамки загальносвітового явища – боротьби народів за свободу та державність.


З погляду української історії, УПА стала переломним етапом розвитку українського визвольного руху ХХ століття, логічним продовженням попередніх його періодів: національного відродження початку сторіччя, національної революції 1917–1921-х рр., підпільної збройної боротьби УВО та ОУН 1920–1930-х. Минаючи ці етапи, рух розвинувся з невеликої групи інтелектуалів та бойовиків, що налічувала десятки осіб, у масовий загальнонаціональний спротив сотень тисяч людей. В свою чергу, боротьба УПА стала основою для розвитку наступних періодів визвольного руху – дисидентського 1960–1980-х, массового національно-демократичного руху кінця 1980-х – початку 1990-х і зрештою завершальної події в цьому процесі – здобуття незалежності України 24 серпня 1991 року.


Навіть після 1991 року історія УПА залишається для українців джерелом для натхнення у відстоюванні українського та демократичного характеру відновленої держави. Повстанські червоно-чорні прапори були невід'ємним елементом масових громадських акцій від початку 1990-х до Євромайдану 2013–2014 р., а повстанське вітання «Слава Україні! Героям слава!» нині стало фактичноо фіційним.


Попри це, майже 25 років УПА залишалася невизнаною в державі, поява якої стала можливою завдяки жертовності її вояків. Щойно після перемоги Революції гідності, у 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким повстанців разом із учасниками інших структур визвольного руху названо борцями за незалежність. Символічно, що оголошував його з трибуни парламенту син головного командира УПА Романа Шухевича, Юрій Шухевич.


Закон є важливим вже не стільки для самих учасників УПА (їх залишилося дуже мало), він важливий для нас, сучасних українців. Зокрема, щоб показати тим, хто нині зі зброєю в руках захищає Україну: вони проливають кров за державу, яка пам'ятає і вміє шанувати своїх героїв.







Переглядів: 868 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024