| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-27, 04:04

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Жовтень » 8 » ДАРОВАНИЙ БОГОМ ТАЛАНТ ВАЛЕНТИНИ БАРАНЮК
10:37
ДАРОВАНИЙ БОГОМ ТАЛАНТ ВАЛЕНТИНИ БАРАНЮК

«В кожній митті – життя» – саме таку назву отримав щойно відкритий вернісаж живопису від талановитої хмельничанки Валентини Баранюк. Мистецька зала музею історії міста Хмельницького вже втретє презентує живописні роботи знаної у Хмельницькому місцевої художниці. І кожного разу мисткині вдається вразити не лише пересічних глядачів, а й досвідчених професіоналів. І не лише повністю оновленою колекцією власного живопису, а й рік від року зростаючою художньою майстерністю. І сьогодні в мистецькій залі музею є на що глянути, є чим помилуватись –  адже експонується 53 живописних полотна у різноманітних техніках і жанрах.

Коли відвідувачі виставки дізнаються, що це роботи аматорки, яка досі поза різноманітними спілками та асоціаціями художників, яка не отримала академічної художньої освіти, крім навчання в художній школі, – люди зізнаються, що в почутому відчувається певний когнітивний дисонанс, тобто невідповідність між отриманим візуальним задоволенням та офіційною інформацією про автора. Адже не кожен, навіть обдарований, художник з академічною освітою здатен на такі можливості в образотворчому мистецтві!.. І це найяскравіша емоція чи не кожного відвідувача цього вернісажу.

В живописі Валентини Баранюк поєднується майстерність пейзажиста з чутливістю  і надзвичайною уважністю портретиста. Тут голоси фарб перегукуються з голосом душі авторки у її насичених життям натюрмортах… Притягує позитивну увагу її сюжетика, котра є авторською і  впізнаною. Легкі напівпрозорі міські пейзажі Валентини Баранюк оживають на оригінальних мініатюрних полотнах завдяки присутності людини – з її емоціями і станом душі – інколи романтично-втаємниченим (серія «Нічне місто»), 


інколи іронічним («Скрипка і віолончель» з серії «Вуличні музики»), 


інколи чаруючим («Карлів міст», «Башта Палермо» з серії «Міські мотиви»). 


Майстерна копія роботи всесвітньовідомого художника («Дівчата», копія з картини Чарльза Барбера), де  портрет та анімалістика вдало вписуються в пейзаж, є вдалою демонстрацією неабияких художніх можливостей аматорки (до речі, талановиті копіїсти цінувалися завжди).


На презентації художнього вернісажу лунали вітання від численних однодумців і друзів пані Валентини, серед яких є музиканти. У виконанні викладача Хмельницької дитячої музичної школи № 1 Катерини Бортюк (скрипка), студентки Хмельницького музичного училища імені В.Заремби (скрипка) та Дмитра Островського (фортепіано) прозвучала «Мелодія ля-мінор» Мирослава Скорика, вітальний гімн з присвятою Богу виконала Софія Хома (вокал).


Чарівні звуки скрипки та ніжного жіночого вокалу налаштували численних присутніх на особливе сприйняття живопису від Валентини Баранюк. Зокрема, до художньо обдарованої хмельничанки зі щирими словами привітання звернувся мистецтвознавець Валентин Ільїнський (доцент кафедри культурології Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії). 


Пан Ільїнський вважає, що чутлива душа художниці відкрила в собі дарований Богом талант, і це щастя – спостерігати за його розквітом. Пані Валентина лишається вірною полотну, олії та пензлю, до яких останнім часом долучила ще й мастихін. І цим художнім інструментом, до речі, художниця оволоділа самостійно. І завдяки цьому ми нині маємо можливість милуватися особливими натюрмортами від Валентини Баранюк, на яких витончений бузок настільки живий, фактурний, сяючий, що виникає нестримне бажання  доторкнутися до його махрових китиць, зануритися обличчям в їх м’які обійми, аби вдихнути насичений квітковий аромат. «Колись, милуючись неперевершеним бузком живописця від Бога Петра Кончаловського,  ми вважали його натюрморти верхівкою живописної майстерності, – з захватом каже хмельницький мистецтвознавець Валентин Ільїнський, – а нині я впевнений: бузок від Валентини Баранюк не лише досяг вершин цієї майстерності. Він кращий!..»


А щодо визнання – не кожен хмельницький художник з академічною освітою здатен привернути увагу до презентації свого нового вернісажу одразу двох місцевих  управлінь культури –  міського і обласного, отримавши з рук їх представників грамоти з відзначенням творчих здобутків. Зі щирими вітаннями та почесною грамотою від управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації завітала на вернісаж головний спеціаліст Тетяна Смолій. 


А почесну грамоту від управління культури і туризму Хмельницької міської ради пані Валентині вручила директор музею історії міста Хмельницького Світлана Михайлова.


Бути визнаним в мистецькому колі  – чи головне це для художника?.. Валентина Баранюк вважає, що її роботи воліють радувати людей, адже створені саме для цього. І радістю своєю, яку вона вдосталь отримує в своєму натхненному творчому непосидючому невпинному пошуку, художниця щедро ділиться зі світом, який вважає щирим і світлим. 


Довідково. Хмельницька художниця-аматорка Валентина Баранюк народилася  в Україні в історичному місті Кам’янці-Подільському в родині офіцера. Великий відбиток залишило дитинство, проведене в прекрасному Приморському краї серед Уссурійської тайги, японські сопки з дикими півоніями – все це відбилося в дитячій душі. Юність пройшла в Хмельницькому, де і зустріла свою єдину любов. Згодом пані Валентина стала щасливою матір’ю дочки і двох синів, отже будинок наповнювався усмішками і радістю. Деякий час сім’я проживала в Америці, що теж залишило свій відбиток, як у свідомості, так і у творчості пані Валентини. Особливе ставлення і підтримка великої родини художниці до її художнього обдарування надихало і надихає Валентину Баранюк творити і експериментувати у різних жанрах і стилях живопису.

Нова авторська експозиція – це натюрморти з тендітними і яскравими квітами, міські пейзажі з невеличкими затишними вуличками, що дихають старовиною, майстерно виконані портрети, сюжетні замальовки з життя. Написані з любов’ю картини Валентини Баранюк знаходяться в приватних колекціях ближнього і дальнього зарубіжжя.

Виставка живопису «В кожній миті – життя» від Валентини Баранюк в музеї історії міста Хмельницького триватиме до 20 жовтня.

Ласкаво просимо!

Переглядів: 1743 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024