| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 10:40

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2023 » Лютий » 17 » ЧУМАЦЬКИМ ШЛЯХОМ - У ЗАХОПЛИВУ ПОДОРОЖ ДО ВИТОКІВ СВОГО РОДУ
18:45
ЧУМАЦЬКИМ ШЛЯХОМ - У ЗАХОПЛИВУ ПОДОРОЖ ДО ВИТОКІВ СВОГО РОДУ

Берегти та пропагувати власну правдиву історію – це теж вибір воїнів сучасного культурно-просвітницького фронту. Тема літературно-просвітницької зустрічі, на котру усіх бажаючих запрошують музей історії міста Хмельницького та поетеса, письменниця, журналістка, педагог хмельничанка Ніна Качеровська, - історія розвитку чумацтва на Поділлі та в Україні.
Здається, що ж такого особливого в давньому народному промислі: возили з Криму сіль та рибу волами, звіряючись з небесним Чумацьким Шляхом , співали своїх чумацьких пісень – неквапом, поволі, та так і зосталися десь позаду, на тих далеких, запилених дорогах нашої історії… А проте, переконує Ніна Качеровська, чумацтво – це такий же вияв духу українства, як і хліборобство, й козацтво. І чумацька верства відіграла значущу роль в розвитку української історії, економіки, військової справи, в становленні української державності. Не було такого села в Україні, де б не господарювало декілька родин чумаків, а деякі села, переважно козачого походження, виключно займалися чумацтвом. Чумаки на селі – то були люди заможні, кредитори грішми, збіжжям, продуктами. Українські чумаки творили державну економічну систему, а також – міжнародні економічні та й політичні зв`язки подібно до знаменитих купців Родосу, Венеції, Балтійської Ганзи… Чумаки нарівні з лицарським орденом козаків століттями підтримували боротьбу українців за національне визволення й творення власної держави.
Чому саме тема чумацтва так припала до серця нашій талановитій землячці?
Раннє дитинство пані Ніни минуло на берегах тихоплинного Південного Богу у селі Пирогівці неподалік від міста Хмельницького. Духовний всесвіт обдарованої спостережливої дівчинки формувався під впливом мальовничих краєвидів Побожжя, українських звичаїв, обрядів, яких дотримувалися в родині. Змалечку збагачували душу розповіді та пісенно-поетична творчість старших родичів і земляків. Спадкоємиця давнього чумацького роду працьовитих, майстровитих подолян з діда-прадіда Ніна Никифорівна висловила-втілила все з дитинства почуте, пережите, осмислене – в поетичному, художньому слові. Історична повість у нарисах та віршах «Ще як були ми чумаками» - це невеличка поетизована енциклопедія розвитку чумацтва в Україні. Для пані Ніни її видання – це сповнення своєрідної обітниці перед поколіннями своїх предків. Розповідати ж молодим поколінням земляків про славні справи прадідів великих письменниця, викладач вважає за свій священний громадянський обов`язок за покликом душі.
Насолодитися поетичним, художнім словом, долучитися до вивчення та популяризації історії рідного краю запрошуємо усіх охочих на презентацію книги Ніни Качеровської "Ще як були ми чумаками" у четвер, 16 лютого 2023 року на 14.00 в музеї історії міста Хмельницького, що на Проскурівській, 30. Вхід – вільний.
Переглядів: 151 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024