| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-03-19, 13:38

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2010 » Травень » 19 » 18 травня - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ
13:01
18 травня - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ
В Україні близько п ятисот храмів історії, і останнім часом їх чисельність зростає. Загалом за рахунок приватних експозицій. Нові музеї все менше схожі на традиційні - з експонатами за склом та суворими наглядачами. Нині відвідувачів, в буквальному розумінні, втягують у музейне  життя, пропонуючи їм найнесподіваніші речі. В незвичайних музеях побувала й Анастасія Даугуле.

З таким звуком зазвичай відчиняється один з найнестандартніших музеїв України. Тут немає ані залів, ані стін та дверей. І це принципова концепція "Музею козацьких страв".

Олександр Кочубей, директор "Музею козацьких страв":

- Чим відрізняється музей від того, як просто козаки прийшли приготувати щось? Тим, що ми позиціонуємо страву як експонат. І цей експонат неможливо вкрасти, зіпсувати, для нього не треба музейних умов.

Співробітники цього інтерактивного музею вивчають те, чим ще ніхто системно не займався, - секрети пересувної кухні українських козаків.

Тут впевнені: казан за склом та під охороною нічого не розповість відвідувачеві традиційного музею про те, як жили воїни в степу. А ось якщо розвести живе багаття, взяти старовинні рецепти та спробувати створити справжній куліш...


Мирослав Шваб, майстер Козацького цеху кашеварів:

- То не є ріденький супчик, і то не є каша густа, яку ми звикли бачити. "Куліш" - якщо російською, заміняв і "первое, и второе".

Експозиція не повинна зберігатися, адже може існувати лише декілька годин. У відвідувачів замість вхідних квитків залишаються... відчуття, запахи, смаки.

Олександр Кочубей, директор "Музею козацьких страв":

- Це є експонат, який повертає нас до своєї пам’яті так само, як експонати матеріальної культури.

Чи музей це? У звичному сенсі - ні. Хоча основним музейним функціям і задачам - зберігати, вивчати, популяризувати - цілковито відповідає.

Віктор Трегуб, головний редактор журналу "Музеї України":

- Музейна галузь України переживає період піднесення. І найближчим часом ми будемо свідками нових ідей, нових ініціатив, нових експериментів. Хай може і не завжди вдалих, але це свідчить про те, що галузь живе, рухається, розвивається.

Розвивається не лише в столиці. Ось черкаська глубинка, де народжується новий музей.

Цих гранітних красунь він розшукує в усіх усюдах країни. Колекціонер та бізнесмен власним коштом будує в рідному селі етнографічний комплекс за останнім словом музейної справи. Відвідувачів занурюватимуть в історію з головою, селитимуть в автентичному житлі 18 століття.

Володимир Недяк, директор музею "Козацькі землі України":

- Я навіть не планую тут електрику проводити. Починаючи від ліжок, ковдр, посуду, інтер’єру - все це буде справжнім і автентичним. Гості користуватимуться артефактами - не новоробами, не сучасними предметами.
На відміну від шароварних хуторів-ресторанів, тут усе поставлено на наукове підгрунтя. Описано 11 тисяч експонатів - самих лише волов’їх упряжок - кількасот. Усі ці предмети заповнять майбутній музей, а ярмо можна буде надіти на вола та поїхати на млин, де змолоти зерно та спекти хліб. До речі, це ледь не єдині в Україні працюючі повітряні велетні.

Алла Журба, директор з наукової роботи музею "Козацькі землі України":

- Це буде музей, в якому кожний, хто прийде, зможе доторкнутися до епохи козацької доби. Не те, як раніше - приходимо в музей і знаємо, що експонатів і торкнутися не можна.

Науковий керівник багато років віддала праці в крупному державному музеї. Каже, що було незвично відійти від концепції вітрин і стендів. 

У цьому музеї все продумано до дрібничок. Як не дивно, навіть до трави під ногами. Для території комплексу в Запорізькому заповіднику спеціально закуплено сорок видів степових трав - від скифського тюльпану до ковили. Тюльпани вже відцвіли, а ковила - ось вона, прижилася...

Подробности - ТВ

Переглядів: 1739 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024