| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-27, 07:09

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2014 » Січень » 22 » 16 січня 2014 року - 60 років тому Проскурів став містом Хмельницьким
18:51
16 січня 2014 року - 60 років тому Проскурів став містом Хмельницьким
16 січня 1954 року Кам'янець-Подільська область була перейменована на Хмельницьку, а її центр – місто Проскурів – на місто Хмельницький, чим було вшановано пам'ять видатного державного та військового діяча України гетьмана Богдана Хмельницького
16 січня 1954 р. - одна з важливих історичних дат у біографії міста, якому повсякчас історично таланило.
Принаймні, так можна стверджувати стосовно того, що невеличке за розміром і не надто привабливе за ландшафтними особливостями, воно не лише не щезло з географічних мап України, а й обзавелося спочатку власними фортифікаціями, а пізніше, коли через нього пролягла залізниця, місто це поступово стало одним з найбільших залізничних вузлів у Російській імперії і врешті-решт – територіально-адміністративним центром однієї з областей УРСР.
Чи поталанило Плоскирову-Проскурову з назвами, не нам судити, але сталося так, що 60 років тому – 16 січня 1954 року – місто отримало ім’я славетного гетьмана Богдана Хмельницького.
Цікаво, що жоден факт з біографії гетьмана Б.Хмельницького не свідчить про його навіть гіпотетичне перебування у Плоскирові. Богдан Хмельницький жодного разу навіть не наближувався до Плоскирова.
Проте, під час визвольної війни 1648-1657 років йому доводилось бувати неподалік нинішнього обласного центру: до прикладу, він навідувався у Старокостянтинів, Чорний Острів, Пиляву і Меджибіж.
Чому ж гетьман оминув своєю увагою Плоскирів?
На відміну від перерахованих вище населених пунктів, Плоскирів на ті часи не мав ані особливого адміністративно-економічного, ані військово-стратегічного значення, і гетьманові не потрібно було спрямовувати головну армію на його завоювання, адже Плоскирівський замок з укріпленнями козаки змогли захопити силами середнього загону.
Та, незважаючи на історичні факти, Проскурів все ж таки був перейменований у 1954 р. на честь гетьмана на Хмельницький.
Задовго ж до того, 22 вересня 1937 року Постановою ЦВКСРСР була утворена Кам'янець-Подільська область з центром у місті Кам'янці-Подільському.
Новоутворена область займала площу 20,541 тисячі квадратних метрів, у якій проживало 1615,4 тисячі чоловік. До її складу входили 36 адміністративних районів, 3 міста обласного підпорядкування (Кам'янець-Подільський, Проскурів та Шепетівка), 8 міст районного підпорядкування, 22 селища міського типу, 474 сільські ради. У травні 1941 року обласний центр з міста Кам'янця-Подільського перенесли до Проскурова, але Велика Вітчизняна війна 1941-1945 років зупинила цей процес. У роки окупації територія області увійшла до складу генеральної округи Волинь – Поділля. На її території створили дев'ять адміністративних округів: Кам'янець-Подільський, Дунаєвецький, Ярмолинецький, Проскурівський, Летичівський, Старокостянтинівський, Антонінський, Ізяславський та Шепетівський.
На честь видатного державного діяча і полководця Богдана Хмельницького та в ознаменування 300-річчя возз'єднання України з Росією Указом Президії Верховної Ради УРСР від 16 січня 1954 року місто Проскурів перейменували на Хмельницький, а область з Кам'янець-Подільської – на Хмельницьку. 16 січня 1954 р. вийшов Указ Верховної Ради Української РСР: «На ознаменування історичної події – 300-річчя возз'єднання України з Росією і відзначаючи заслуги перед українським і російським народами видатного державного діяча і полководця Богдана Хмельницького, Президія Верховної Ради Української РСР постановляє: перейменувати місто Проскурів у місто Хмельницький, а Кам'янець-Подільську область – у Хмельницьку. Підпис – Голова Президії Верховної Ради УРСР Д. Коротченко, дата 16.01.1954 р.».
Все нібито зрозуміло, але й досі постає питання – чому перейменували не якусь іншу, а саме нашу область та наш обласний центр?
Спробуємо розібратися.
Історичний аспект укладання цієї угоди й став наріжним каменем обґрунтування масштабного перейменування однієї з великих територіально-адміністративних одиниць УРСР – а саме області з її центром.
Тобто, коли затверджували пропозицію про перейменування, у президії вирішили, що одного лише Переяславля замало, – необхідно до ювілею дати нову назву ще одній з областей та її обласному центру. З історичної точки зору перебіг подій визвольної війни під проводом Б. Хмельницького стосувався переважно Дніпропетровської, Черкаської, Київської, Вінницької, Кам'янець-Подільської та Тернопольської областей. Київ і Дніпропетровськ із зрозумілих причин відразу відпали.
Так само вінничани, які переконливо довели, що їхня область одна з перших п'яти, створених в Україні, й тому не слід змінювати її історичну назву. Залишилися три «кандидатури»: Черкаси, Тернопіль та Проскурів – всі вони мали однакові шанси бути перейменованими на Хмельницький. Під час обговорення звернули увагу на те, що існує Кам'янець-Подільська область, а обласний центр має назву Проскурів.
Щодо обґрунтування перейменування саме Кам'янець-Подільської області, то, безперечно, величезну роль у прийнятті цього рішення зіграв той історичний факт, що саме на землі Подільській на Старосинявщині сталася переламна битва, що принесла Війську Запорізькому довгоочікувану перемогу і фактично змінила хід історії.
Отже, українська армія одержала блискучу перемогу над армією Речі Посполитої. Пилявецька битва виявила полководчий талант Б. Хмельницького та високий рівень українського військового мистецтва.
Таким чином, ці аргументи стали вирішальними, і в січні 1954 р. на карті України замість Проскурова з'явився Хмельницький. Відповідно змінила назву й область.
Переглядів: 1867 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024