| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-07-27, 03:42

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2024 » Травень » 16 » З Днем вишиванки!
10:42
З Днем вишиванки!

В Україні традиційно третього четверга травня відзначається День вишиванки. Вишиванка — це історія і культура українського народу.
Для українців вишиванка — це не просто одяг, а символ багатовікової історії, культурної ідентичності, духовності та національної гордості. Вона втілює в собі мистецьке вираження та символіку, яка передається через унікальні візерунки й кольори. Вишивка для українського народу один з важливіших способів національного самовираження. Українська вишиванка з давніх-давен вважалася одним з найміцніших оберегів від злих думок, поглядів і нещасть, адже в кожному її візерунку втілювався унікальний код.
Орнаменти вишивки відрізнялися залежно від регіону України і при цьому не втрачали значення оберега, вони були унікальними і означали приналежність до певного краю. Вишиванка є не лише предметом одягу, а й оберегом, оскільки узори, які вишиваються на ній, мають глибоке сакральне значення. Кожен мотив, стібок і відтінок у вишивці несе в собі свою історію, переплітаючи нитки традицій і духовності. Вишиванка – одяг вільних людей, ще з давніх часів її носили чумаки, козаки, воїни УПА, українські мовознавці, письменники та дисиденти. Багато століть українці боролись за свою свободу і носили вишиванку як символ своєї національної ідентичності. Так триває і досі: українські воїни, захисники та волонтери щодня воюють за вільну Україну та вірять, що наступний День вишиванки пройде у мирній Україні. Зараз, повертаючись до історичних подій та нашого сьогодення, ми знаємо, скільки людей загинуло, зберігаючи свої вишиванки, як їх закопували та ховали під страхом смерті, щоб їх не знищили. Як військові страждали у полоні через татуювання з орнаментом вишиванки, як людей розстрілювали, вбивали та катували через вишиті сорочки та через їх любов до України.
Тому для кожного українця вишиванка – це те, що ми носимо в серці, це дійсно вже наше ДНК. Це те, що ми успадкували від людей, які воювали за нашу незалежність, за те, щоб Україна була вільна, і вона буде вільна. Слава Україні!
Переглядів: 88 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024