| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-04-16, 23:41

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2014 » Березень » 11 » Шевченкіана у мистецтві художників Хмельниччини - виставка живопису і графіки "Встане Україна – і розвіє тьму неволі!.."
16:50
Шевченкіана у мистецтві художників Хмельниччини - виставка живопису і графіки "Встане Україна – і розвіє тьму неволі!.."

У мистецькій залі музею історії міста під горде звучання шевченкових поезій почала випромінювати світло одвічної любові українського народу до своєї країни та одвічного його прагнення до волі виставка живопису і графіки "Встане Україна – і розвіє тьму неволі!..". 

Аби вшанувати пам'ять про Великого Кобзаря та віншувати його неосяжний духовний вклад у скарбницю душі українського народу, у цій залі експозиційно об’єдналися 12 художників Хмельницької обласної організації Національної спілки художників України: Михайло Андрійчук, Володимир Корнєв, Яків Павлович, Микола Мазур, Микола Мельничук, Леонід Бессараба, Михайло Намистюк, Володимир Кирилюк, Ігор Севець, Олександр Антонюк, Микола Панасюк, Ганна Єрмєнчук-Гручман, які представили 28 картин, присвячених видатному українському поету, художнику та громадському діячеві, його творчості та життєвому шляху. 
Хмельницька обласна організація Національної спілки художників України – громадська творча організація професійних митців і мистецтвознавців. Це творче об’єднання талановитих особистостей – живописців, графіків, скульпторів, майстрів декоративного мистецтва, мистецтвознавців, що генерують нові художні ідеї та проекти, осмислюють і сприяють творенню нашого життя за законами гармонії та краси. Діяльність ії спрямована на відродження, утвердження та розвиток усіх різновидів українського мистецтва як невід’ємної складової частини світової культури. 
Відзначаючи 200-річчя Тараса Шевченка, художники представляють як портрети письменника, так і змальовують українську природу і народ рідної неньки-України, який Тарас дуже любив. 
Свою серію з семи офортів "Шевченко на Поділлі" представив та передав у фонди музею заслужений художник України, відомий український графік Михайло Андрійчук.
Творам Андрійчука притаманні висока майстерність, неординарність, філософська глибина. Працюючи над офортами своєї шевченкіани, художник зосереджено і детально вивчав історичні матеріали та документи, що стосуються життєвого шляху і творчості Т.Г. Шевченка. Своїми дослідженнями з подільської шевченкіани Михайло Омелянович охоче поділився з гостями виставки, які дізналися від поважного 85-річного корифея національної графіки найбільш цікаві факти про перебування Тараса Шевченка на Поділлі у складі археографічної комісії у 1846 році. 
Живописну серію робіт, присвячених шевченківській тематиці, представив Володимир Корнєв. 
У своїх роботах "Мати Україна", "Оксана", "Тарас Шевченко. Молодість" він використовує символи для посилення враження від патріотичного пориву душі художника. Володимир Маркович під час презентації виставки також поділився з присутніми багатьма цікавими фактами про життя та діяльність Тараса Шевченка, адже в його домашній бібліотеці найбільш поважне місце займає дослідна література саме з шевченкіани. У своїй творчості художник звертається і до козацької тематики, яка була небайдужа й Тарасу Шевченку. 
У картинах "Дума про битву під Берестечком", "Дума про Україну" події розгортаються на тлі синьо-жовтих кольорів, покликаними заволодіти увагою глядача, замислитись над життям. Володимир Маркович також подарував музею одно з живописних полотен свого авторства. 
Яків Павлович представив портрет Кобзаря в авторській техніці з символічною назвою "Пророк". Адже творчість Тараса Шевченка є сьогодні актуальною як ніколи. Микола Мельничук, Михайло Намистюк, Володимир Кирилюк, Ігор Севець звернулись до тематики української природи. 
Патріотичну піднесеність художньої експозиції живопису і графіки відомих подільських художників вдало підкреслюють ляльки-мотанки авторства Оксани Корнєвої (Спілка майстрів народного та сучасного мистецтва). 
 
Майстриня виготовляє ляльки-мотанки не так давно, лише шість років, але вже бере активну участь у виставках Хмельницького, Києва, Кам’янець-Подільського, також проводить майстер-класи серед учнівської та студентської молоді. 
Виставка "Встане Україна – і розвіє тьму неволі!.." працюватиме впродовж березня.
Переглядів: 3585 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024