| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-03-28, 12:16

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2018 » Грудень » 11 » Серед перших лауреатів краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава - науковий співробітник музею історії міста Хмельницького
11:10
Серед перших лауреатів краєзнавчої премії імені Володимира Вовкодава - науковий співробітник музею історії міста Хмельницького

Цьогоріч 15 грудня виповнюється  дев`яносто друга річниця від дня народження нашого відомого земляка Володимира Вовкодава - краєзнавця, фольклориста, етнографа, члена Національної спілки журналістів України, засновника  та першого директора  музею народного месника Устима Кармалюка в селі Кармалюкове Жмеринського району Вінницької області. З цього приводу засновано премію імені нашого видатного земляка, в одній з номінацій якої - а саме в галузі краєзнавства - відзначено наукового співробітника музею історії міста Хмельницького Оксану Собко.


  Володимир Вовкодав  -   невтомний дослідник родоводу, життя та боротьби народного героя Устима Кармалюка, укладач збірки легенд, переказів, пісень, приказок, прислів`їв про Кармалюка «Останній гайдамака». Ініціатор встановлення пам`ятника Кармалюку в Летичеві  на Хмельниччині та в його родинному селі Головчинці , тепер Кармалюковому Жмеринського району Вінницької області,  та пам’ятних стел в селах, де він бував.   Автор численних наукових розвідок  і публікацій  про визвольний рух на Поділлі у 20-х роках ХХ століття та його ватажків Гальчевського, Шепеля, Хмару, про  Голодомор 1932-1933 років на Поділлі, про  Другу світову війну.


  Володимир Вовкодав записав понад 2000 народних пісень, сотні легенд, переказів, усмішок, приказок, повір`їв, замовлянь, тлумачень снів, прізвиськ, топонімічних назв, діалектизмів, які увійшли до багатьох фольклорних збірників. Окремими збірками вийшли фольклорні записи Володимира Вовкодава «Правда очі коле» (2003) та  «Людське око бачить глибоко» (2006).  Публіцистичні статті на актуальні теми українського відродження, нариси, рецензії Володимира Петровича постійно друкувалися в обласній хмельницькій та вінницькій пресі.

  Великий патріот  Володимир Вовкодав  був невтомним борцем за становлення української державності, делегатом установчих з`їздів Руху і товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, «Просвіти» та Першого Всесвітнього конгресу українських політв`язнів, учасником Установчої конференції історичного клубу «Холодний яр» і Всеукраїнського форуму, присвяченого пам`яті жертв Голодомору. Людина енциклопедичних знань, Володимир Петрович  дбав про патріотичне виховання молоді, був частим гостем у навчальних закладах.  2010 року його було  удостоєно ордена  «За мужність» ІІІ ступеня. Також він – лауреат премій  імені Павла Чубинського та  «За подвижництво у державотворенні» імені Якова Гальчевського.

 Народився Володимир Вовкодав 15 грудня 1926 року в селі Лозни (нині Летичівський район Хмельницької  області) у родині, що свято шанувала свої витоки від славних козаків Запорозької Січі. За участь в підпільному русі ОУН, що діяв під час Другої світової на території Летичівського, Деражнянського, Жмеринського районів ( юний Володя розповсюджував націоналістичну літературу, листівки, був зв`язковим підпільної організації ОУН в Сахнах під керівництвом Корнея Слободянюка, рятував з товарняків однолітків, котрих забирали до Німеччини) військовий трибунал НКВС Летичівського районного відділу НКДБ у Вінницькій області  у 1944 році за доносом сексота  засудив сімнадцятирічного  Володю Вовкодава до 17 років каторги у Воркутинських таборах з позбавленням громадянських прав впродовж 5 років після відбуття покарання. Відбувши 10 років покарання, незважаючи на пильне око «органів»,  Володимир Вовкодав зумів здобути освіту. Проживав у селі Головчинці Жмеринського району на Вінниччині, працював завідуючим фельдшерсько-акушерським пунктом. Зайшов свою долю – акушерку Лідію Микитівну, виростив з дружиною двох  синів. Активно займався громадською роботою, дбав про добробут рідного села, був ініціатором багатьох добрих починань у Жмеринському районі. До речі, державний синьо-жовтий прапор України 1 кінці 1980-х  в Жмеринському районі здійнявся саме над медпунктом села Кармалюкового. Світлої пам`яті Володимир Петрович Вовкодав відійшов за вічну межу 4 березня 1912 року.

  Вдячні земляки  вшановують пам`ять визначного подолянина.  Ще за життя Володимира Петровича, 2008 року,  побачила світ книга «Лицар українського духу», упорядкована його побратимом , освітянином, поетом, краєзнавцем, головою  міськрайонного літературно-краєзнавчого об`єднання Володимиром  Горлеєм, яка вміщує статті про Володимира Вовкодава та його особисті дослідження. 2016 року до 90-річчя Володимира Петровича у серії «Літературне краєзнавство» вийшла книга «Терни і лаври Володимира Вовкодава», впорядкована  Володимиром Горлеєм, у якій зібрано статті, рецензії, нариси нашого земляка та спогади про нього сучасників, друзів, тих, з ким він співпрацював. У 2016 року згідно з рішенням  Жмеринської районної ради Жмеринській центральній районній бібліотеці присвоєно ім`я Володимира Петровича Вовкодава. Одна з вулиць Жмеринки носить його ім`я. З грудня 2006 року у Жмеринському районі  було засновано премію імені  Володимира Вовкодава, яка вручається школярам, кращим знавцям історії України та української мови.

 Цьогоріч  Жмеринська районна адміністрація та районна рада  з ініціативи міськрайонного літературно-краєзнавчого об`єднання  «Калинове гроно» заснували  регіональну премію імені  Володимира Вовкодава , якою вшановують кращих  творців краєзнавчих досліджень, чиї роботи  спрямовані на відродження духовності та збагачення культурної спадщини краю. Премія має три номінації: «Народознавство», Літературне краєзнавство», «Історичне краєзнавство».  За рішенням конкурсної комісії,  першими лауреатами  премії  стали  Анатолій Подолинний, упорядник книг Володимира Вовкодава, член правління Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців, Вадим Вітковський, заслужений журналіст України, голова Вінницької обласної  організації НСПУ, редактор журналу «Вінницький край»,  Сергій Гальчак, історик, письменник, Почесний краєзнавець, автор досліджень з історії Поділля, Оксана Собко, журналіст, науковий співробітник музею  історії міста Хмельницький, автор краєзнавчих розвідок про Володимира Вовкодава під назвою «Лицар українського духу», Микола  Біньковський, автор літературно-краєзнавчих публікацій про відомих діячів краю.


 Премії, почесні дипломи, медалі  та цінні подарунки краєзнавцям урочисто вручили 5 грудня під час 26 сесії районної ради  голова Жмеринської районної державної адміністрації Олег Легеза та голова районної ради  Василь Малярчук. 




Засновники премії планують, що з часом почесна відзнака набуде обласного та всеукраїнського рівнів.  Також керівники району вшанували подякою за збереження пам`яті про Володимира Вовкодава, поповнення колекції музею села Кармалюкове вдову Володимира Петровича Лідію Микитівну Кабакову.



Переглядів: 1053 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024